Direcció General de Comunicació

Sant Jordi a Palau

El Govern celebrarà la Diada de Sant Jordi amb actes cívics i culturals arreu de Catalunya

S'adjunta dossier amb el programa complet d'actes

query_builder   20 abril 2012 16:41

event_note Nota de premsa

El Govern celebrarà la Diada de Sant Jordi amb actes cívics i culturals arreu de Catalunya

S'adjunta dossier amb el programa complet d'actes

  • Com cada any, el Palau de la Generalitat mantindrà obertes les portes a tota la ciutadania, i les delegacions del Govern se sumaran a la celebració amb actes a tot Catalunya, a Madrid i a l’exterior
  • Fora del país, les activitats organitzades per la comunitat catalana faran que el Dia de la Rosa i el Llibre es visqui a molts indrets del món
El Govern celebra aquest any la Diada de Sant Jordi amb un acte institucional al Palau de la Generalitat, que constarà principalment d’una missa, la benedicció de roses d’entitats d’iniciativa social i la recepció de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2011 per part del president de la Generalitat, Artur Mas. Aquesta celebració se suma als tradicionals actes festius i commemoratius de Sant Jordi que el Govern celebra arreu del territori català i a l’exterior.
 
Des d’ahir dijous, els ciutadans poden consultar un web que s’ha habilitat especialment per a la diada de Sant Jordi (www.gencat.cat/santjordi), on es poden veure les activitats que s’han organitzat arreu del món amb motiu d’aquesta festivitat, les fotografies dels actes institucionals i una explicació de la llegenda de Sant Jordi, entre altres.
 
Amb motiu d’aquesta diada, el president de la Generalitat ha enviat una carta als treballadors públics en la qual els desitja un bon dia de Sant Jordi tot i que assegura que “se celebrarà en les circumstàncies més complicades que hem hagut de fer front com a país en molts anys”. També els agraeix la feina “al servei de Catalunya en aquests moments de tanta dificultat”.
 
 
La celebració al Palau de la Generalitat
 
La celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat començarà a les 9.00 hores amb una missa a la capella Sant Jordi oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, amb l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, així com d’altres membres del Govern i autoritats de Catalunya.
 
A les 9.45 hores, el president assistirà a la tradicional benedicció de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau, amb l’objectiu de recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme.
 
Després de visitar aquestes parades, el president rebrà la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2011, així com les Dames i Fadrins de les demarcacions catalanes. A la trobada també hi assistirà la junta de Foment de les Tradicions Catalanes, presidida pel seu president, Josep Maria Matamoros.
 
Des de les 11.30 del matí fins a les 19.00 hores de la tarda, el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, s’obrirà un any més als ciutadans amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Totes aquelles persones que ho vulguin podran visitar-lo i gaudir de la jornada de portes obertes.
 
També el mateix dia 23 d’abril s’obrirà al públic, de les 10 a les 15.00 hores, l’espai arqueològic de la Domus Romana i les Sitges Medievals del carrer de la Fruita, un centre patrimonial de primer ordre on conviuen vestigis de la Barcino romana i restes d’un casal del Call, el barri jueu de la Barcelona medieval. L’espai, que es podrà visitar gratuïtament, ha estat habilitat pel Govern i el gestiona el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), de l’Ajuntament de Barcelona.
 
La carillonista Anna Maria Reverté farà dos concerts, a les 12.00 i a les 18.00 hores, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau. Reverté interpretarà música tradicional popular i d’autors catalans. Entre les peces que tocarà en el primer concert destaquen L’emigrant; la Cançó de la Moreneta; Pel teu amor, “Rosó” i la cançó popular Plou i fa sol, arranjades totes elles per al carilló. En la sessió de les 18.00 hores, Reverté interpretarà sardanes com Maria de les trenes, Les puntaires de Begues o El cavaller enamorat, entre altres.
 
L’audició està destinada a les persones que passegen pel barri i als visitants del Palau en la jornada de portes obertes. Instal·lat al Palau de la Generalitat des de fa 34 anys, aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.
 
El cost dels actes que se celebraran al Palau de la Generalitat serà de 17.000 euros, mil menys que l’any passat, que cobreixen les despeses mínimes de l’acte litúrgic, la benedicció de roses o la jornada de portes obertes. Fa dos anys, els actes institucionals, entre els quals hi havia la recepció del Palau de Pedralbes, amb més de 3.500 convidats, van costar 199.150 euros.
 
 
Amb llibres i ràdio al Palau Robert de Barcelona
 
El Palau Robert viurà un any més una jornada festiva amb la venda i signatura de llibres per part d’escriptors i autors diversos així com amb la presència de l’emissora RAC1, que emetrà una programació de 13.00 hores des del Jardí.
 
La venda de llibres anirà a càrrec de la Llibreria Jaimes, Llibreria i editorial Claret, Llibreria Catalònia, Llibreria i editorial de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Editorial Base i Editorial i llibreria Takatuca.
 
Pel que fa a la ràdio en directe, RAC1 emetrà com ha fet en edicions anteriors la seva programació des del Jardí del Palau Robert. Ferran Adrià, protagonista destacat d’una de les exposicions que es presenten en aquests moments al Palau Robert, serà entrevistat per Jordi Basté al programa “Versió RAC1”. També s’emetran els programes “La competència” (de 12 a 13 h); “La segona hora” (de 13 h a 14 h); “Tot és possible” (de 14.30 h a 16 h); “Versió RAC1” (de 16 a 19 h) i “Primer toc” (de 19 a 21 h). 
 
 
La festivitat fora de Catalunya
 
A Madrid, el Centre Cultural Blanquerna celebra la Setmana de la Cultura Catalana, amb la finalitat de promocionar la cultura catalana i la Diada de Sant Jordi a la capital d'Espanya.
 
Així mateix, les delegacions del Govern arreu de Catalunya, a Madrid, a França, a Alemanya, al Regne Unit, als Estats Units, la delegació davant la UE, així com la Casa de la Generalitat a Perpinyà, l’Espai Llull a l’Alguer, els casals catalans a l’exterior i, en general, la comunitat catalana d’arreu han organitzat actes per fer arribar la festa a més de vint països de tot el món. Una quarantena de comunitats catalanes organitzen activitats i actes de celebració de la diada de Sant Jordi.
 
 
Creus de Sant Jordi a 25 personalitats i 15 entitats
 
En el marc de la commemoració de Sant Jordi, divendres 20 d’abril, el president de la Generalitat, Artur Mas, presidirà l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi al Palau de la Generalitat. Enguany es guardonaran 25 personalitats i 15 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
 
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. El guardó es va crear el 1981 -si bé les primeres distincions no es van donar fins l’any següent- per reconèixer les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.
 
 
Més de 400 imatges i vídeos sobre Sant Jordi a disposició dels ciutadans
 
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el Govern posa a disposició dels ciutadans 411 imatges d’alta resolució en obert relacionades amb la celebració. La Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió ha ampliat el catàleg de dades obertes de la Generalitat amb 215 instantànies d’alta resolució relacionades amb la Diada, que se sumen a les 196 que ja es van obrir l’any passat. La iniciativa permet que ciutadans, entitats o empreses utilitzin les imatges lliurement citant únicament  font de la Generalitat de Catalunya.
 
El catàleg d’imatges s’insereix dins el web especial dedicat a Sant Jordi (www.gencat.cat/santjordi) , però les fotografies també es poden visualitzar i descarregar al portal CliCat Sant Jordi (http://gencat.cat/clicat/santjordi). Estan organitzades en 13 galeries temàtiques: Imatgeria de Sant Jordi al Palau de la Generalitat (35), Muntanya de Montserrat (112), Racons del Palau de la Generalitat (56), Sales del Palau de la Generalitat (29),  Roses (20), Llibres (11), Figures de Sant Jordi (33), Pati dels tarongers (24), Pati gòtic (13), el carilló del Palau (38), Gàrgoles (21), Escultures (5), i Façana del Palau (14). El catàleg es completa amb un vídeo que fa un recorregut per les sales del Palau de la Generalitat.
 
La iniciativa pretén consolidar el Govern de la Generalitat com un referent de transparència i col·laboració ciutadana. L’Executiu impulsa projectes propis per potenciar l’open data en l’àmbit de Catalunya, com ara un portal de dades obertes que ja ofereix més de 260 fitxers de diversos àmbits i temàtiques que es poden descarregar lliurement.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Sant Jordi 2012

Dossier de Sant Jordi 2012
PDF | 1422