Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Catalunya continua la seva especialització en préssec pla i nectarina

Pelegrí: "Seguirem apostant pels plans de reconversió i per l'agricultura del coneixement com a factor de competitivitat del sector"

El conseller planteja que es prioritzi la contractació aquí abans d'anar a buscar contingents fora de Catalunya per a la campanya

query_builder   21 abril 2012 11:29

event_note Nota de premsa

Catalunya continua la seva especialització en préssec pla i nectarina

Pelegrí: "Seguirem apostant pels plans de reconversió i per l'agricultura del coneixement com a factor de competitivitat del sector"

El conseller planteja que es prioritzi la contractació aquí abans d'anar a buscar contingents fora de Catalunya per a la campanya

Pelegrí anima les famílies i el conjunt de la societat a  incrementar el consum de fruita
Pelegrí, Simón i Saló durant la presentació
Pelegrí, Simón i Saló durant la presentació
 
El conseller Josep Maria Pelegrí ha presidit aquest matí, a Lleida, la presentació de les primeres previsions d’aquesta campanya, que també indiquen un augment global del 4% a nivell català
 
El titular del Departament ha destacat “l’èxit incontestable” dels Plans de Reconversió de Fruita Dolça, com reconeix el mateix sector, i l’esforç pressupostari per ampliar la dotació i la superfície de la seva pròrroga
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, el director de Qualitat, Alimentació i Indústrie Agroalimentàries, Domènec Cila, així com de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, i juntament amb el director general d’Afrucat, Manel Simon, i amb el president de la Comissió de pinyol d’Afrucat, Felip Saló, han presidit, aquest matí, a la seu del Departament a Lleida, la presentació de les previsions de collita de préssec i nectarina per a la campanya 2012 a Catalunya, una de les zones europees de més especialització en aquest cultiu.
 
Pelegrí ha volgut fer palès que l’acte d’avui respon a “una estratègia del Govern de potenciar el sector a través d’una col·laboració público-privada estreta, rigorosa i transparent entre Administració i sector sumant esforços i sinèrgies per tal donar majors oportunitats al propi sector, impulsar-lo i fer-lo més competitiu”, una estratègia de la qual en són clars exponents de col·laboració, en aquest cas amb Afrucat, entre altres, el projecte Fruit.net, el Fruitcentre com a element d’innovació, de transferència i d’adaptació del sector per a garantir-ne el seu futur, i el mateix encàrrec d’elaboració de les previsions de collita a Afrucat, entitat que alhora és adjudicatària de l’Observatori de la Fruita Dolça.
 
Com ha manifestat el conseller Pelegrí, “en situacions de conjuntura econòmica adversa, és important que tots els agents uneixin forces i treballin plegats per fer del sector agroalimentari català un sector líder no només a Espanya, sinó també a Europa i fins a tot al món. La nostra voluntat sempre ha estat, és i serà, fer-ho conjuntament amb el sector, mirant de sumar en tot allò en què siguem capaços de sumar complicitats, d’innovar, d’impulsar l’activitat econòmica i la competitivitat i internacionalització del sector agroalimentari i de posar tot plegat en valor davant del conjunt de la societat catalana i també de cara al mercat exterior”.
 
En aquest punt, Pelegrí també s’ha volgut referir a “l’èxit incontestable” que han suposat els Plans de Reconversió de plantacions de fruita a Catalunya, com ha reconegut el mateix sector, i que es troben en període transitori de pròrroga a abans no s’iniciï un segon pla a partir de 2014, per al qual el DAAM ja fa gestions amb el Ministeri.
 
El Pla de reconversió de plantacions de fruita dolça 2006-2011, que pretenia reconvertir a nivell de tot l’Estat unes 12.000 hectàrees i que va acabar el passat 31 de març, ha permès reconvertir a Catalunya unes 3.300 hectàrees i l’import total d’ajut concedit per aquesta reconversió ha estat d’uns 16,9 M€, aportats al 50% entre el Ministeri i el Departament. L’ajut mig per superfície ha estat d’uns 4.750 €/ha. El conseller ha recordat que aquest Pla va ser fortament impulsat per Catalunya, que en el seu dia en va fer la proposta al Ministeri, en va dissenyar el projecte i va participar en la seva concreció; i ha assenyalat que el fet que Catalunya hagi estat la comunitat autònoma on millor resposta ha tingut el Pla de Reconversió, demostra el potencial emprenedor i innovador de les explotacions fructícoles catalanes.
 
Ara, un cop exhaurit el Pla de reconversió 2006-2011, i a l’espera d’elaborar un nou pla de durada similar a l’anterior, s’ha prorrogat el Pla inicial per a actuacions a realitzar fins al 31 de juny del 2013, i entre les novetats de la pròrroga figura la inclusió de l’albercoquer, i la simplificació administrativa unificant en una sola sol·licitud els ajuts dels anys 2012 i 2013.
 
El conseller ha explicat que, un cop ja rebudes totes les sol·licituds de la pròrroga, s’ha presentat 52 plans col·lectius i 85 individuals per part de 655 sol·licitants per a una superfície de 1.435 hectàrees; i ha remarcat que la ferma aposta del Departament per impulsar la reconversió que vol el sector queda palesa en l’esforç pressupostari realitzat per a les convocatòries 2012 i 2013 que supera els 5M€, que aportaran a parts iguals Ministeri i DAAM, i en l’ampliació de la superfície prevista de 600 hectàrees fins al voltant d’un miler, fet que també ha suposat un gran esforç per buscar els recursos econòmics que permetin donar resposta al màxim de sol·licituds possible.
 
D'altra banda, Pelegrí ha plantejat que , atès el context econòmic actual, es prioritzi la contractació de persones que viuen a Catalunya per a campanya de recollida abans d'anar a cercar contingents a fora del país.
 
El conseller també ha recordat la presentació, la setmana passada, del projecte d’elaboració del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya, un pla de cinc anys (2012-2016) amb el qual es vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari català, un sector que juga un paper essencial per al desenvolupament econòmic del país i, en aquest sentit, la seva millora contínua a través de la incorporació de la recerca i la innovació esdevé un factor clau per a incrementar la seva competitivitat.
 
L’esmentat Pla Estratègic és un pla de Govern de la Generalitat que dóna resposta a les resolucions del Parlament de Catalunya en el debat de política agrària del 14 d’abril de 2010, i que lidera el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), amb el suport dels d’Economia i Coneixement, Empresa i Ocupació, i Salut. El projecte de pla ha d’estar finalitzat abans de final d’any.
 
El Pla ha de permetre cridar l’interès de les estructures de R+D+i catalanes cap al sector agroalimentari. A més, la nova PAC i el nou Programa Marc de Recerca (Horizon 2020) obren noves oportunitats per impulsar la R+D+i en el sector agroalimentari, ja que els fons assignats per a aquest àmbit es preveu que siguin el doble que en l’anterior període. Val a dir també que el Departament implementa la formació i la innovació en el sector amb altres instruments com el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), l’edició 2012 del qual també es va presentar la setmana passada.
 
En aquest punt, el conseller ha incidit en què Catalunya  "està impulsant l'Agricultura del Coneixement”, atès que el DAAM disposa d’instruments capdavanters en R+D+i i estructures internacionalment reconegudes com l’IRTA,  el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya o el CREAF, entre d’altres, a més d’estar realitzant actualment un important esforç econòmic en aquest camp. De fet, el Departament d’Agricultura és el segon de la Generalitat de Catalunya en despesa en R+D+i.
 
Pelegrí també s’ha referit a la importància que el sector s’impliqui en els nous regadius i en la modernització dels ja existents, així com a la necessitat d’un ús eficient de l’aigua per tal de millorar la competitivitat de les explotacions.
 
Quant a les dades presentades avui, val a dir que es tracta de les primeres estimacions de collita i en funció de l'evolució del fruit poden produir-se posteriors actualitzacions. Cal destacar que aquestes primeres dades estimades indiquen un augment global a nivell català del 4%. Per grups, el préssec rodó disminuirà un 3%, el préssec pla pujarà un 41%, la nectarina augmentarà un 4% i la pavia baixarà un 16%. Per tant, Catalunya continua la seva especialització amb préssec pla i nectarina, com ha explicat Manel Simon.
 
Per demarcacions, val a dir que si la collita de préssec i nectarina a Lleida durant el 2011 va ser superior al 2010, l'estimació per a la present campanya és lleugerament superior a l'any passat per l'aportació de quilos que donaran les plantacions joves; mentre a Girona, en la campanya 2012 es preveu de nou baixades per arrencades, agreujades per la crisi de preus de l'estiu 2011. Per la seva banda, a Barcelona s'espera produccions similars al 2011, i els rendiments productius es mantenen, mentre a Tarragona s'espera un descens productiu per uns menors rendiments en préssec, principalment primerenc.
 
 
 
Taula 1: Primera previsió de collita de préssec i nectarina 2012 a Catalunya
 
 
GRUP
PRODUCCIÓ
2011 (t)
PRIMERA PREVISIÓ
2012 (t)
Var (%)
2012-11
BARCELONA
Préssec rodó
5.830
5.800
-1%
 
Préssec pla
 
 
 
 
Pavia
 
 
 
 
Nectarina
158
160
1%
 
TOTAL
5.987
5.960
0%
TARRAGONA
Préssec rodó
26.419
25.000
-5%
 
Préssec pla
1.000
1.300
30%
 
Pavia
3.700
3.000
-19%
 
Nectarina
8.379
9.000
7%
 
TOTAL
39.498
38.300
-3%
LLEIDA
Préssec rodó
93.656
92.000
-2%
 
Préssec pla
46.000
65.000
41%
 
Pavia
41.600
35.000
-16%
 
Nectarina
166.535
173.000
4%
 
TOTAL
347.791
365.000
5%
GIRONA
Préssec rodó
3.626
2.300
-37%
 
Préssec pla
 
 
 
 
Pavia
 
 
 
 
Nectarina
827
700
-15%
 
TOTAL
4.453
3.000
-33%
CATALUNYA
Préssec rodó
129.531
125.100
-3%
 
Préssec pla
47.000
66.300
41%
 
Pavia
45.300
38.000
-16%
 
Nectarina
175.899
182.860
4%
 
TOTAL
397.730
412.260
4%
 
 

1  

Imatges

Pelegrí, Simón i  Saló durant la presentació de les previsions de fruita

Pelegrí, Simón i Saló durant la presentació de les previsions de fruita 4848

1  

Fitxers adjunts

Dossier de la presentació.

Dossier de la presentació.
PDF | 1200