Drets Socials

Benestar Social i Família obre les preinscripcions de 1.222 places per a 95 camps de treball per aquest estiu

Els joves d'entre 14 i 30 anys poden fer les preinscripcions des d'avui a internet i al 012

query_builder   24 abril 2012 12:00

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família obre les preinscripcions de 1.222 places per a 95 camps de treball per aquest estiu

Els joves d'entre 14 i 30 anys poden fer les preinscripcions des d'avui a internet i al 012

La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família ha obert aquest matí les preinscripcions a un total de 1.134 places per als 51 camps de treball que s’han organitzat aquest estiu a Catalunya, i a 88 places més per a 44 camps de treball organitzats a la resta de l’Estat.
 
Els joves d’entre 14 i 30 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció des de les 12 hores d’aquest matí a través del web www.gencat.cat/joventut/activitats o bé del telèfon d’Atenció Ciutadana 012, i tenen temps fins el proper 15 de maig.
 
Com a gran novetat d’aquest 2012, el criteri d’adjudicació de les places no serà l’ordre cronològic en què s’hagin fet, sinó que se celebrarà un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 16 de maig a Loteria de Catalunya. A l’hora de fer la preinscripció, cada jove podrà escollir fins a cinc preferències, i el sorteig establirà l’opció que finalment s’assignarà.
 
Amb 1.222 places, l’oferta per aquest estiu significa un augment de 336 places i onze camps de treball més respecte del 2011. L’oferta per als camps organitzats a Catalunya amb residents catalans és la que més ha augmentat, amb 254 places i onze camps més, mentre que les places per a joves catalans per a camps organitzats en altres llocs de l’Estat s’han reduït en 18 places, i el nombre de camps ho ha fet en sis.
 
D’aquesta manera, es preveu que la participació sigui superior a la de l’any passat, que va comptar amb un total de 985 joves catalans.
 
L’altra gran novetat de l’edició 2012 dels camps de treball és la seva mateixa organització, que enguany anirà a càrrec de la pròpia Direcció General de Joventut (DGJ), mentre que les associacions d’educació en el lleure seran les que continuaran gestionant i fent les activitats.
 
Els camps de treball consten d’una estada d’uns quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural. L’allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya, o en instal·lacions habilitades expressament.
 
L’oferta de camps de treball permet escollir entre activitats organitzades a Catalunya i a fora de Catalunya, a un total de 52 estats repartits per Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania.
 
 
Camps de treball a Catalunya
 
A Catalunya s’ofereixen enguany un total de 51 camps de treball, que estan organitzats per la DGJ a través de diferents associacions d’educació en el lleure. Del mig centenar de camps, 20 són novetats d’enguany, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats, com poden ser l’adequació d’un camí rural, o la restauració d’un monument històric.
 
 
Camps de treball a Catalunya amb participants catalans (30 camps amb 675 places):
 
Alguns d’aquests camps destacats, per la seva novetat, o per les seves característiques, són:
 
 • “Talla els fils que et lliguen!”  (Vic, Osona). Projecte de desplegament de xarxa amb fibra òptica i/o radioenllaços que pretén donar connexió d’Internet amb fibra òptica a l’escola Andersen, a la zona esportiva de Vic i a les zones verdes del costat del riu Gurri.
 • “Castell d'Esponellà” (Esponellà, Pla de l'Estany). L’objectiu és la participació en el projecte d’intervenció arqueològica al Castell d'Esponellà.
 • “Recerca d’antics camins fronterers a l’Alt Urgell” (Bescaran, Alt Urgell). Es col·laborarà en l’arranjament i recuperació d’antics camins transfronterers, tot col·laborant en un projecte europeu de senyalització de camins per tal de facilitar-hi el trànsit.
 • “Arranjament i recuperació de les fonts de Duesaigües i ecoconstrucció amb Ecodome” (Duesaigües, Baix Camp). Es recuperaran espais en l'entorn rural de Duesaigües, concretament en la xarxa hídrica del poble, s’arranjaran els camins d’accés i es desbrossarà la zona.
 
 
Camps de treball a Catalunya amb participants catalans i d’altres procedències (15 camps i 333 places):
 
A Catalunya s’organitzen un total de 15 camps de treball en què hi participen joves majoritàriament estrangers, d’acord amb intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i de fora de Catalunya. Entre els més destacats hi ha:
 
 • “Cantonigrós” (Vic, Osona). Els joves formaran part de l’organització tècnica del Festival i descobriran la cultura popular catalana a partir de les sinèrgies amb els col·laboradors del Festival.
 • “Where the wines comes from” (Vilajuïga, Alt Empordà). El treball tècnic que es durà a terme pretén conservar i millorar el patrimoni cultural, natural i històric de l’entorn i conèixer tècniques de construcció i agricultura.
 • “Ciutadella Ibèrica de Calafell” (Calafell, Baix Penedès). Es coordinaran les tasques de reconstrucció dels recintes de la ciutadella: restitució de la coberta del Recinte E, vorades de les cobertes, refeta d’ampits dels recintes restituïts i rehabilitació dels enlluïts interiors i exteriors dels recintes.
 • “Natura i tradicions al Delta de l'Ebre” (Amposta, Montsià). Els participants donaran a conèixer els hàbitats naturals del Delta. També ajudaran en la lluita contra les invasions biològiques (caragol-poma).
 • “Recuperació del patrimoni arqueològic” (Peramola, Alt Urgell). Actualitzaran la Carta de Patrimoni i Recuperació de material prehistòric del municipi, tot potenciant-ne l’atractiu turístic.
 
 
Camps de treball a Catalunya per intercanvi amb altres comunitats autònomes (6 camps amb 126 places):
 
A Catalunya s’organitzen un total de sis camps de treball en què hi participen joves catalans i procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i altres comunitats autònomes. Entre els més destacats hi ha:
 
 • “Montgrós” (El Brull, Osona). Intervenció en el patrimoni arquitectònic que planteja actuacions d’excavació arqueològica en els jaciments de la Fortificació Ibèrica del Turó del Montgrós.
 • “Castell de Sant Iscle: buscant un passat” (Vidreres, La Selva)”. Els joves adquiriran coneixements arqueològics i culturals tot participant en activitats de lleure, de coneixement i respecte de l’entorn.
 • “Memòria Històrica, IV fase”  (Montgai, Noguera) El camp consta en recuperar uns espais fortificats per les tropes republicanes durant la Guerra Civil espanyola, l’any 1938. En aquests espais hi ha diversos immobles (búnquers, nius de metralladora, trinxeres, etc). La finalitat del projecte és poder estudiar, protegir i difondre aquests elements.
 • “Muévete para la comunidad” (Tortosa, Baix Ebre) El camp té l’objectiu d’ajudar a lluitar contra processos d'exclusió social a Tortosa i millorar la qualitat de vida del conjunt de la població. A més de fomentar el voluntariat juvenil actiu com a eina de participació en la societat, es pretén educar en els valors de la tolerància, el respecte, la solidaritat i la cooperació en un entorn de diversitat.
 
 
Camps de treball realitzats arreu de l’Estat 
 
Les places que la DGJ ofereix enguany per a joves catalans per a camps organitzats en altres llocs de l’Estat sumen 88 places repartides en 44 camps de treball (5 a Andalusia, 5 a Aragó, 5 a Canàries, 2 a Cantàbria, 2 a Castella i Lleó, 1 a Ceuta, 1 a Extremadura, 2 a Galícia, 4 a la Rioja, 2 a Madrid, 7 al País Basc i 2 al País Valencià).
 
En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per associacions i grups d’educació en el lleure. S’hi poden trobar des d’un camp de treball de temàtica mediambiental, a la Illa de Gran Canària, en què els joves faran manteniment de plantacions de laurisilva i repararan senders, fins a activitats per potenciar el benestar de persones de la tercera edat a Lekeitio (País Basc), passant per treballs arqueològics al jaciment dels Banys de la Reina, situat a la línia de la costa de Calp (País Valencià).
 
 
Camps de treball internacionals 
 
Al marge dels camps de treball organitzats per la DGJ, els joves fins a 30 anys també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents entitats i organitzacions.
 
El període d’inscripció per participar-hi va començar el 20 de març passat i s’allargarà fins el proper novembre. Les inscripcions s’han de fer al web de la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT), www.cocat.org. En total, els i les joves catalans/es podran escollir entre uns 1.880 camps de treball.
 
Es preveu que uns 18.000 joves europeus aniran en aquests 1.880 camps, més de 600 dels quals serien catalans. L’any passat, 626 joves del nostre país van participar en aquestes estades.
 
Els camps de treball internacionals són projectes de voluntariat on un grup de joves d’arreu del món contribueix a tasques pel bé de la comunitat que acull el projecte. El desenvolupament de l’estada es fa en convivència amb altres persones, de manera que el/la jove ha de participar de totes les tasques quotidianes (neteja, preparació d’àpats...). La durada sol ser d’entre dues i tres setmanes, tot i que també hi ha estades d’un mes i de fins a un any sencer. L’any passat, uns 18.000 joves europeus van participar en aquests camps.
 
Enguany es pot escollir entre uns 1.880 projectes de diferents temàtiques: restauració arqueològica, desenvolupament mediambiental, desenvolupament comunitari, solidaritat, treball amb infants, etcètera. Tots aquests camps es desenvoluparan en comunitats locals dels cinc continents, en un intercanvi de places entre entitats juvenils d’arreu del món coordinades per l’associació Alliance. A Catalunya, aquest intercanvi de places i l’organització d’un total de 15 camps de treball en territori català que comptaran amb participants estrangers, és a càrrec de la Direcció General de Joventut.

1  

Fitxers adjunts

Annex 1: torns i descripció

Annex 1: torns i descripció
PDF | 152