El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha advertit que les mesures d’austeritat aprovades pel Govern espanyol en matèria d’educació i salut només suposaran un 10% de l’estalvi de 10.000 milions d’euros fixat per l’estat, fet que el portaveu ha atribuït a una “intenció política” de culpabilitzar les comunitats autònomes d’un eventual incompliment del dèficit per així justificar-ne la intervenció.

El portaveu, que ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha posat com a exemple el cas de les retallades en sanitat, que pel pes econòmic de Catalunya a l’estat haurien d’arribar als 1.200 milions d’euros, però que amb les mesures aprovades pel govern espanyol només són de 119 milions.

“Malgrat la imatge que el Govern central dóna de gran retallador, la gran paradoxa és que les mesures que anuncia són insuficients per estalviar els 10.000 milions d’euros”, ha lamentat el portaveu, qui ha alertat que “estem davant dels fonaments d’un gran engany, perquè si diuen que ho retallen tot per estalviar 10.000 milions, i en el cas de Catalunya les mesures només suposen un 10%, algú acabarà dient que són les comunitats autònomes les que no compleixen”. En aquest sentit, Homs ha assegurat que el Govern no permetrà que ningú, “a les esquenes de la veritat”, tingui l’argument "per intervenir a tort i a dret”.

El portaveu ha reiterat el compromís del Govern per “quadrar els comptes” però ha assegurat que Catalunya “no serà carn de canó de la intervenció”. “Estem lluitant, fent coses en la línia de no donar cap argument ni a Espanya ni a Europa per ser intervinguts, i continuarem amb la voluntat de complir els deures i de quan se’ns enganya públicament dir-ho pel seu nom, encara que molesti al ministre de torn, i això forma part de la nostra voluntat d’autogovernar-nos”, ha reblat.

Satisfacció per l’èxit de l’emissió de bons de la Generalitat

El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha celebrat “la bona resposta entre la gent del país” a la darrera emissió de bons per a minoristes de la Generalitat, que el Govern ha ampliat fins als 2.369 milions d’euros. “L’emissió ens ha funcionat col•lectivament al país, i això és senyal de la salut financera de Catalunya”, ha destacat Homs, qui ha considerat aquesta bona resposta “una expressió inequívoca de confiança en la Generalitat, i això en el temps que corren és un valor”.

Suport del Govern al Síndic de Greuges de Catalunya

El portaveu del Govern també ha volgut expressar “tot el suport” de l’Executiu al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, en el “desafortunat” episodi que va viure quan la delegació del Govern central a Catalunya li va negar l’accés al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Per al portaveu, el Síndic de Greuges “ha de poder actuar i tenir accés a qualsevol instal•lació pública que estigui en el país”, ja que això “està plenament dins l’àmbit de les seves competències”.