Delegació a les Terres de l'Ebre

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre: "no permetrem la implantació d'aquest cabal proposat, sinó serà impossible la viabilitat de l'Ebre"

query_builder   26 abril 2012 14:10

event_note Nota de premsa

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre: "no permetrem la implantació d'aquest cabal proposat, sinó serà impossible la viabilitat de l'Ebre"

  • El Consell de Direcció de l’Administració de la Generalitat a les Terres de l’Ebre ha valorat negativament la proposta presentada per la CHE
Aquest matí el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha presidit el Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat en què han valorat la proposta que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) feia pública ahir, que fixava el cabal ecològic en uns 106m3/s.
 
Xavier Pallarès ha destacat que la proposta de la CHE no és tolerable per a les Terres de l’Ebre “ i no permetrem la implementació d’aquest cabal proposat, sinó serà impossible la viabilitat de l’Ebre”.  En aquest sentit, ha demanat aprofitar “aquests 6 mesos d’exposició pública del projecte, per presentar al·legacions, i tots junts defensar la viabilitat del tram final del riu Ebre i el Delta, que és la nostra principal prioritat”
 
El delegat del Govern ha manifestat que la proposta no és viable des de moltes vessants i “hem d’imposar el cabal aprovat per la Comissió per la Sostenibilitat i el Parlament, sinó correm el risc d’un possible transvasament”.
Així, ha detallat els motius pels quals no es pot acceptar el cabal proposar per la CHE: la regressió del Delta suposarà també la desaparició de l’agricultura, un dels sectors econòmics més importants de la zona. A nivell ambiental, és inviable perquè entra en contradicció amb tots els estudis de què disposa el Govern de la Generalitat; també ha avançat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) analitzarà tècnicament aquesta proposta de la CHE. Alhora ha destacat també que els cabals aprovats per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, i ratificats per la majoria del Parlament de Catalunya no és corresponen, ja que els proposats “són infinitament inferiors”.
D’altra banda, aquests cabals incompleixen clarament els criteris de la Directiva Marc d’Aigua d’Europa i, també vulnera els paràmetres europeus perquè “és més que evidentment que actualment l’Ebre ja no té aigua. I una mostra és que aquest mes hem iniciat la campanya de navegabilitat i tenim en alguns punts del riu seriosos problemes per poder navegar
 
Xavier Pallarès també ha volgut destacar que “no és tant important la convocatòria de la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, perquè no ens garanteix que puguem abolir la proposta de la CHE, sinó que hem d’agafar el cabal aprovat per aquesta Comissió i iniciar una estratègia de treball perquè no podem tolerar que s’implanti aquest cabal”.
 
Durant la sessió del Consell de Direcció també han valorat l’inici de la temporada taurina 2012 a les Terres de l’Ebre, que se centrarà en el compliment estricte de la Llei de Bous. En aquest sentit, s’ha organitzat una sessió informativa per als responsables d’ajuntaments i entitats organitzadores del bous de les poblacions ebrenques, “per tal que la tramitació de les autoritzacions es facin amb la major agilitat possible i es pugui millorar el servei del Govern als organitzadors de les festes” – ha explicat el delegat del Govern. Pel que fa a la publicació del Reglament d’aquesta Llei, Xavier Pallarès, ha volgut deixar clar que “important no és quan sinó com, perquè el Reglament ha de ser un bon reglament, per això s’ha comptat amb tots els agents implicats en la festa i, quan surti a exposició pública també hi haurà temps per fer més aportacions”. De moment, la temporada de bous a les Terres de l’Ebre continua endavant amb l’aplicació de la Llei de Bous.