Drets Socials

Trobada professionals Omnia Tarragona

Benestar Social i Família exposa els objectius del programa Òmnia a Tarragona i Terres de l'Ebre

query_builder   27 abril 2012 11:05

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família exposa els objectius del programa Òmnia a Tarragona i Terres de l'Ebre

30 tècnics i dinamitzadors de la Xarxa Òmnia s’han reunit a la Casa del Mar de Tarragona per compartir les seves experiències i posar en comú els reptes del programa
 
L’any 2011 es van beneficiar del programa Òmnia a Tarragona i a les Terres de l’Ebre més de 5.500 persones i es van realitzar 573 activitats i cursos de formació, ús comunitari i inserció social
Trobada professionals Omnia Tarragona
El Departament de Benestar Social i Família ha organitzat una trobada de tècnics i dinamitzadors de la Xarxa Òmnia de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que ha servit per posar en comú les experiències dels 22 punts Òmnia de la zona i exposar els objectius principals que segueix actualment el programa. La directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Tarragona, Anna M. Solé; la directora dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Manolita Cid, i el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Marc Viñas, han assistit a la trobada, que ha aplegat una trentena professionals de la Xarxa Òmnia.
 
Benestar Social i Família ha organitzat reunions a les capitals catalanes per treballar conjuntament amb els professionals dels punts Òmnia els reptes actuals del programa, que afavoreix la inclusió social a través de les noves tecnologies. La directora d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera, destaca que “tenir accés, conèixer i dominar les TIC és sinònim d’inclusió. Per tant, la lluita contra l’exclusió digital és un objectiu clau per assolir una societat més justa i més equilibrada”. Segons la directora, aquestes trobades arreu del territori són útils també per “traslladar als professionals de la Xarxa Òmnia l’aposta del Departament de reforçar aquest any la línia d’inserció del programa, que ha de servir per millorar les capacitats personals i el perfil d’ocupabilitat de les usuàries i els usuaris dels punts Òmnia, a través de les eines informàtiques i dels processos de formació i reciclatge”.
 
Durant la seva intervenció a la trobada de Tarragona, el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Marc Viñas, ha valorat “el paper dels dinamitzadors i les dinamitzadores, un dels aspectes principals que diferencia els punts Òmnia d’altres iniciatives similars”. Segons Viñas, “la tasca d’aquests professionals resulta fonamental per desenvolupar el projecte a cada territori i perquè els punts Òmnia siguin uns espais sociabilitzadors, d’acollida, de relació, formació, informació i participació en la comunitat”.
 
La setmana passada el Departament de Benestar Social i Família va celebrar la trobada amb tècnics i dinamitzadors de Lleida i durant les properes setmanes s’han organitzat reunions similars a les demarcacions de Girona i Barcelona.
 
El programa Òmnia es va crear l’any 1999 per una iniciativa conjunta dels Departament de Benestar Social i el Comissionat per a la Societat de la Informació. Té per finalitat promoure la participació dels usuaris en la seva comunitat, afavorir l’autonomia de les persones, educar en el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació i evitar la fractura digital que el desconeixement de les noves tecnologies pot causar entre els ciutadans. Des d’aquest espai es detecten les necessitats d’aprenentatge individuals i col·lectives i es promou l’adquisició de coneixement compartit, ja que s’utilitza un model educatiu d’intervenció que fomenta la socialització i la integració social, i transmet valors democràtics, solidaris i participatius.
 
Durant 2011, a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre es van beneficiar del programa Òmnia més de 5.500 persones i es van realitzar 573 activitats, tallers i cursos de formació, ús comunitari i inserció social.
 
Actualment, hi ha 122 punts repartits per tot Catalunya, ubicats tant en territoris, municipis i barris amb dèficits socioeconòmics, com també en el món rural. Durant el primer trimestre d’aquest any, més de 10.500 persones han fet ús dels punts Òmnia arreu del país i s’han dut a terme prop de 1.000 activitats.