El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), i amb la col·laboració de l’Oficina Comarcal de la Noguera, participa en la Fira de Balaguer, que se celebra aquest cap de setmana a la capital de la Noguera.
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, assistirà al certamen demà dissabte. Així, a les 13:00 hores visitarà els estands, i a partir de les 14:00 hores presidirà el lliurament dels premis del V Concurs de Mels “Reina de Mels” i la cloenda de la Jornada Tècnica de la mel, i tot seguit el dinar “Fira, Forn i Taula”.
La participació del DAAM a la Fira de Balaguer té com a objectiu la difusió dels productes amb segell de qualitat Denominació Geogràfica Protegida (DOP) Pera de Lleida, Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vedella dels Pirineus Catalans, DOP Oli de Les Garrigues i Denominació d’Origen (DO) Vi Costers del Segre, així com de diferents productes de proximitat de la comarca, com ara la mel, l’oli i el conill. Alhora, també es donarà a conèixer les línies d’actuació del Departament en els àmbits de la formació i de la política alimentària.
En el decurs del certamen, i en la linia de promoure la cuina i els productes catalans, s’organitzarà diferents tastos i demostracions a l’estand del DAAM.
Programa d’activitats:
Dissabte, 28 d’abril
10:30 Taller d’elaboració de sabó natural, a càrrec de Raül Freixes i Solà, productor de l’Associació dels Molins d’Olis de la Noguera.
11:15 Taller d’elaboració de Brossat, a càrrec de Formatges Vilavella.
12:00 Taller “La cera de les abelles”, a càrrec de l’Associació d’Apicultors Lleidatans.
12:45 Taller infantil “Aprèn a menjar fruita”, organitzat pel DAAM.
13:30 “Les nous, qüestió de salut”, a càrrec de Sílvia Martínez, de Nous Barbens.
16:30 Tast de sals, a càrrec de Salines Vilanova.
17:15 “Menjar ràpid de les Terres de Lleida”, a càrrec de Lo + Bo de Lleida i Xolís d’Adons.
18:10 Presentació del Projecte Gastronòmic GUSTUM.
18:30 Explicació del projecte “Aliments, Persones i Territori”, a càrrec de l’equip tècnic del GAL Noguera Segrià Nord.
18:50 Explicació i degustació de productes de proximitat : “Conill, corder, mel i oli”, a càrrec de l’Associació de restaurants Noguera Cuina, amb el restaurant Lo Ponts de Ponts, Casa Merce de Fontdepou, la Solana de Foradada i Cal Xirricló, de Balaguer, amb la col·laboració de l’Associació de Cunicultors de la Noguera i El nostre corder.
20:00 Degustació de vins, a càrrec de Bodegues Costers del Sió.
Diumenge, 29 d’abril
10:30 Demostració del farciment d’una espatlla fresca de xai, a càrrec de Ferran Orteu, de Carns Orteu .
11:15 Taller d’elaboració d’olives, a càrrec de Miquel Pallarès, de Les Olivetes.
12:00 Elaboració i degustació d’una paella de conill, a càrrec de Cal Senzill i el Rebost del Montsec.
12:45 Elaboració i degustació de “Rissoto de Bolets i Tou dels Til·lers”, a càrrec de Bolets Prades i Tros de Sort.
13:30 Taller d’elaboració de sabó natural, a càrrec de Raül Freixes i Solà, productor de l’Associació dels Molins d’Olis de La Noguera.
16:30 “Avui aprenem a fer batuts”, a càrrec d’Artesania de la Llet “Casa Sibilló”.
17:15 Taller infantil d’elaboració de figures fetes amb fruita, a càrrec de Fruites i Verdures Can Jeroni.
18:00 Taller infantil d’olis amb la Senyora Setrill, a càrrec de l’Associació de Molins d’Olis de la Noguera
18:45 Taller d’ametlles garapinyades, a càrrec de Mas d’en Nogués.
19:30 Taller Infantil d’elaboració de mandonguilles, a càrrec de Josep Prior, de Carns Prior.
20:00 Tast de vins, a càrrec de Casa Patau.