Territori

El Departament de TES impulsa el debat sobre la intervenció en el patrimoni històric

query_builder   27 abril 2012 13:18

event_note Nota de premsa

El Departament de TES impulsa el debat sobre la intervenció en el patrimoni històric

imatge
El secretari d’Habitatge, Carles Sala, ha obert avui la primera jornada d’una serie de debats centrats en la intervenció en el patrimoni històric català que impulsa el Departament per tal de difondre l’experiència adquirida durant anys de rehabilitació de nuclis antics. La trobada d’avui s’ha centrat en la rehabilitació de places i, per tal d’extreure’n conclusions sobre bones pràctiques aplicables en d’altres municipis, s’han presentat els casos de Cervera, Tremp, Granollers i Oliana.
 
L’actual Departament de Territori i Sostenibilitat ve desenvolupant des dels seus orígens una política d’intervenció en l’espai públic i el patrimoni històrico-arquitectònic per tal de vetllar per la seva conservació, rehabilitació i posada en valor en el marc de les actuals viles i ciutats.
 
Aquests anys de treball continuat han generat una política de qualitat en la intervenció, basada en els següents principis generals:
 
  • Tractar el conjunt de Catalunya com una unitat cultural.
 
  • Actuar sobre espais d’ús i propietat pública, tot considerant els ajuntaments com els interlocutors de les necessitats dels ciutadans.
 
  • Realitzar un continu treball d’estudi per a la millora de les intervencions en coordinació amb les diferents institucions i organismes implicats.
 
  • Entrendre la intervenció com la recerca de la identitat de cada indret, prenent com a base l’evolució històrica de l’element patrimonial.
 
  • Vetllar perquè el patrimoni rehabilitat s’incorpori a la vida pública dels nuclis històrics, de manera adequada als seus nous usos i funcions.
 
Ara, el Departament de TES impulsa els Debats de Patrimoni en quatre jornades, entre els mesos d’abril i setembre d’enguany. L’objectiu és difondre els criteris d’intervenció en l’espai públic dels centres històrics, mitjançant l’exposició i el debat de casos concrets.
 
Places, entorns monumentals i centres històrics
 
Així, cadascuna d’aquestes jornades analitzarà la rehabilitació d’un element de l’espai públic. Aquesta primera sessió ha estat protagonitzada per les places, lloc de trobada per excel·lència dels nuclis antics. Així, s’han exposat les intervencions realitzades a la plaça del Consell Comarcal de la Segarra, al centre històric de Cervera; a tres places del nucli antic d’Oliana; a la plaça del Forn i del Mercat en el nucli antic de Tremp, i a la plaça de la Porxada de Granollers.
 
La segona jornada, que tindrà lloc el 25 de maig, se centrarà en les intervencions en edificis existents de valor patrimonial per a usos públics i permetrà debatre la recuperació del castell de Verdú i la rehabilitació com a equipament cultural i ajuntament de Can Parrella.
 
El 29 de juny es tractaran els entorns monumentals vinculats als centres històrics, amb els casos de la urbanització del turó de la Seu Vella de Lleida i la recuperació del passeig fora muralles de Girona.
 
La quarta jornada de debat, a l’octubre, examinarà les intervencions en centres històrics enteses com a projectes globals, a través de les accions dutes a terme a Bàscara i a Banyoles.
 
Aquest cicle de debats es tancarà, al mes de novembre, amb l’anàlisi dels plans de renovació i millora urbana de l’espai públic històric, on s’exposarà l’avantprojecte per a la Part Alta de Tarragona i la tasca feta a Navata.
 

3  

Fitxers adjunts

Intervenció a Granollers

Intervenció a Granollers
JPG | 250

Intervenció a Tremp

Intervenció a Tremp
JPG | 312

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 340