Justícia

Comunicat del Departament de Justícia

query_builder   27 abril 2012 19:09

event_note Nota de premsa

Comunicat del Departament de Justícia

En relació amb les diferents notícies aparegudes als mitjans de comunicació sobre l’informe en el qual treballa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per canviar la demarcació i planta judicial, amb la consegüent reducció del nombre de partits judicials, el Departament de Justícia vol informar del següent:
 
-          No es coneix el contingut d’aquest estudi.
 
-          La proposta sobre demarcació i planta judicial correspon a les comunitats autònomes, d'acord amb el que estableixen l’article 35.2 de la Llei orgànica del poder judicial i l’article 107.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, i l'aprovació es fa per una llei de les Corts Generals. Per tant, el CGPJ no té competències per definir la demarcació.
 
-          L’estudi esmentat no té cap validesa jurídica i la seva aprovació per part del Ple del CGPJ no tindrà efectes pràctics.
 
-          El Consell de Ministres va aprovar la creació d’una comissió institucional perquè elaborés una proposta de text articulat de la Llei orgànica del poder judicial i de la Llei de demarcació i planta judicial.
 
-          El Departament de Justícia no ha iniciat la preparació de la proposta que li correspon, en l’àmbit de les seves responsabilitats executives, per modificar, si escau, la demarcació dels partits judicials que determina la circumscripció territorial dels òrgans judicials de Catalunya. El Departament considera que actualment és impossible valorar la planta necessària i la demarcació més convenient, davant dels anuncis fets pel ministre de Justícia sobre les modificacions legislatives que té la voluntat d’endegar en aquesta legislatura, les quals han d’afectar radicalment l’estructura judicial de tot l’Estat. Aquestes modificacions van des de la creació de tribunals d’instància, la doble instància penal, la desjudicialització de les faltes i d’alguns procediments de la jurisdicció civil (divorcis), la jurisdicció voluntària, els canvis en la llei concursal, la llei del menor i la llei del jurat, fins a l’atribució de major protagonisme a la figura del ministeri fiscal en la instrucció penal o els canvis en l’àmbit de l’arbitratge, entre d’altres.