Protecció Civil

Protecció Civil: nova prealerta del Pla INUNCAT per un front de pluges més intens i ampli que el d'ahir

De matinada hi haurà precipitacions generalitzades especialment intenses al litoral i prelitoral des del Baix Camp a la Selva

query_builder   29 abril 2012 16:57

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: nova prealerta del Pla INUNCAT per un front de pluges més intens i ampli que el d'ahir

De matinada hi haurà precipitacions generalitzades especialment intenses al litoral i prelitoral des del Baix Camp a la Selva

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès una nova prealerta del Pla Especial d'Inundacions de Catalunya INUNCAT per la previsió del Servei Metereològic de Catalunya que avisa del pas d’un nou front de pluges que travessarà el país de sud oest a nord-est la propera nit i matinada, intensificant-se en les primeres hores del matí de dilluns i que perdrà força al llarg del matí de dilluns.
 
Les precipitacions seran en forma de xàfecs amb tempesta, localment podran anar acompanyats de calamarsa o pedra, i amb vent ratxejat i fort. Les intensitats fortes (superiors als 20 l/m2 en 30 minuts), es donaran de forma local.
 
  • Comarques afectades pel risc de pluges que poden superar els 20 l/m2 en 30 minuts entre les 20.00 h d’avui diumenge i les 02.00 h de la matinada de dilluns:
Alt Camp, Alta Ribagorça, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrigues, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Pla d'Urgell, Priorat, Ribera d'Ebre, Segrià, Tarragonès, Terra Alta i Urgell.
 
  • Comarques afectades pel risc de pluges que poden superar els 20 l/m2 en 30 minuts entre les 02.00 h de la matinada de dilluns i les 08.00 h del matí (període de més intensitat del front).
Risc més elevat: Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès
Oriental.
 
Risc menys elevat: Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Segrià, Solsonès, Terra Alta, Urgell i Vall d'Aran.
 
En aquest interval les pluges poden afectar tot el país, especialment intenses, de forma local, en la franja litoral i prelitoral des del Baix Camp fins a la Selva i també als dos vallesos.
 
  • Des de les 08.00 h del matí de demà i fins les 14.00 h  de la tarda de demà, les pluges poden superar també en alguns moments aquestes intensitats (20 l/m2 en 30 min) però la previsió indica que el risc es circumscriu a les comarques del nord de la demarcació de Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany.
 
La DGPC recorda els consells d’autoprotecció davant el risc d’aiguats i inundacions i insisteix especialment a la població que s’hagi desplaçat a segones residències que netegi els embornals i desguassos i revisi terrasses i patis interiors per netejar-los de fulles, pols i brutícia que puguin provocar el seu embussament.
 
Cal ser curosos especialment en els municipis costaners, en els que cal vigilar les rieres i els passos subterranis propers a platges i passejos marítims, evitant passar-hi a peu o en cotxe. Cal fer cas de les indicacions de les policies locals, mossos d’esquadra, bombers i personal de protecció civil.
 
També convé recordar que cal ser molt prudent en la conducció si plou amb intensitat o hi ha vent. Seguiu l’estat del trànsit i l’evolució de les possibles pluges als comptes de twitter @transit del Servei Català de Trànsit i @emergenciescat de la Direcció General de Protecció Civil.