Palau Robert

La mostra es pot visitar del 5 al 13 de maig

Els artesans de Gràcia homenatgen l'arquitecte Josep M. Jujol amb una exposició al Palau Robert

query_builder   2 maig 2012 08:49

event_note Nota de premsa

La mostra es pot visitar del 5 al 13 de maig

Els artesans de Gràcia homenatgen l'arquitecte Josep M. Jujol amb una exposició al Palau Robert

Els artesans de Gràcia recorden i honoren la memòria de l’arquitecte-artesà Josep Maria Jujol,  en l’exposició “Jujol l’homenatge. Mostra itinerant 2010-2012”, que es podrà visitar del 5 al 13 de maig a la Sala Cotxeres i Jardí del Palau Robert. La mostra dóna a conèixer la figura de Jujol i  peces realitzades per artesans, en tècniques diferents, a partir de la influència de l’arquitecte.
Palau Robert
Josep M. Jujol i Gibert (1879-1949) és una de les figures destacades de l’arquitectura del segle XX i un pioner de la modernitat. Una part de la seva activitat i obra es vincula molt directament amb els projectes d’Antoni Gaudí, però també és remarcable la tasca com a artesà en el disseny de mobles, la forja  i la utilització de materials reciclats, entre d’altres. L’arquitecte va mantenir una estreta vinculació amb la vila de Gràcia, on va viure del 1888 al 1893.
L’exposició, que té Franzina Raspall com a comissària i l’assessorament de l’Arxiu Jujol, l’impulsa l’Associació artesans de Gràcia de Barcelona per donar a conèixer la vida i obra d’aquest artista.
La mostra consta de plafons informatius on s’explicarà la història de l’ofici  i la descripció de cinc oficis que fan els artesans de Gràcia i en els quals també havia treballat Jujol. També s’hi mostraran peces d’artesans de l’Associació en tècniques diverses. Altres punt d’interès són l’audiovisual de Franzina Raspall, amb veu de Carles Canut, sobre la vida i l’obra de Jujol i la projecció d’ imatges de les cinc exposicions dedicades a l’arquitecte tarragoní que s’han presentat a Tarragona, Canet de Mar, Sant Joan Despí, Els Pallaresos, i a la sala d’art de la Llibreria Martínez Pérez de Barcelona, abans de cloure el seu recorregut al Palau Robert.
D’altra banda, al Jardí s’hi mostrarà l’activitat dels artesans en unes carpes. Una aproximació real a una sèrie d’oficis artesanals que segueixen vius al barri de Gràcia en tècniques com joieria, mosaic, cuir, teixit, marqueteria, miniatura, forja, enquadernació, vidre, laca japonesa, restauració d’art, paper maixé, policromia, pintura, cuina, música o literatura.
Xerrada-col·loqui “Jujol artesà”
La comissària de la mostra, Franzina Raspall, parlarà sobre l’artista, els oficis d’artesà i la restauració que ha fet de diverses obres de Jujol en la xerrada-col·loqui que tindrà lloc el 9 de maig, a les 19 hores, a la Sala d’Actes de Cotxeres. També hi intervindrà Josep Maria Jujol, fill de l’artista, i hi assistiran els  altres dos fills, Teresa i Thecla.

2  

Imatges

Mosaic artístic

Mosaic artístic 496

Enquadernació artesanal

Enquadernació artesanal 424