Justícia

Més de 200 jutges en pràctiques de tot l'Estat coneixen la realitat dels centres penitenciaris catalans

query_builder   2 maig 2012 14:16

event_note Nota de premsa

Més de 200 jutges en pràctiques de tot l'Estat coneixen la realitat dels centres penitenciaris catalans

Un total de 116 alumnes de la promoció de la carrera judicial del curs 2011/12 comencen avui un curs de pràctiques judicials als centres penitenciaris de Catalunya per conèixer de manera directa i global aquesta realitat del sistema penal. Es tracta del segon grup de jutges de la 63a promoció de l’Escola Judicial que pren part d’aquest programa de formació, després que un primer grup de 115 alumnes realitzés les pràctiques el desembre passat.
 
El programa és fruit de la col·laboració del Departament de Justícia amb l’Escola Judicial de Barcelona, on es formen els jutges de tot l’Estat. L’objectiu és respondre a les demandes formatives dels futurs jutges, amb pràctiques que es desenvolupen al llarg de tres dies als centres penitenciaris. Durant les pràctiques, els alumnes obtenen una aproximació directa a àmbits d’actuació que després seran motiu de la seva intervenció professional i coneixen l’aplicació de diferents aspectes del dret penitenciari i les dinàmiques més destacables del funcionament dels centres.
 
El programa inclou el treball sobre aspectes pràctics, com ara la seguretat interior i exterior dels centres, l’expedient penitenciari, la classificació penitenciària, els programes educatius i de tractament, així com els permisos penitenciaris o el procediment disciplinari. Els jutges també poden conèixer el funcionament dels serveis mèdics, la cuina o els tallers i el departament de règim tancat (DERT) i entrar en contacte amb el personal de vigilància, rehabilitació i serveis, així com amb la població interna dels centres.
 
Aquest és el tretzè any que es du a terme aquest programa formatiu, que coordinen el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) i la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia.