El president de la Generalitat, Artur Mas, ha refermat aquest vespre, davant els principals líders del Banc Central Europeu (BCE), el compromís del Govern amb les polítiques d’austeritat i “la necessitat de fer reformes estructurals”. Malgrat això, el cap de l’Executiu ha advertit que, en plena recessió, “no és aconsellable reduir el dèficit a un ritme que agreugi molt més la situació econòmica i social". “Tan important és controlar els dèficits com fer-ho d’una manera que doni esperança a la població”, ha reblat.
El cap de l’Executiu ha ofert aquesta nit un sopar als participants en la cimera del Banc Central Europeu que se celebra a Barcelona. Hi han assistit el president del BCE, Mario Draghi; el governador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordoñez, així com els governadors dels bancs centrals europeus. També han estat presents a l’acte, la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, entre d’altres.
Durant el seu discurs, el president Mas ha destacat la “gran responsabilitat” que pesa sobre les espatlles del BCE, en un moment en què “Europa i l’euro estan travessant una situació d’una gran complexitat”. “De les nostres decisions comunes, de la seva eficàcia i de la seva justícia, en depenen el present i el futur de moltes persones que tenen sentiments de por o de manca d’esperança”, ha remarcat el president. En aquest sentit, ha defensat que “Europa és dels pocs llocs del món que ha sabut posar l’economia al servei del benestar i de la justícia social, i no a l’inrevés”, i ha afirmat que “aquesta conquesta l’hauríem de saber preservar, fins i tot en un món globalitzat com el que tenim.”
Respecte a les polítiques d’austeritat que duu a terme el Govern, el president ha insistit que es fan “per responsabilitat”, i que, en molts casos, “procurem donar exemple i liderar en el conjunt d’Espanya les polítiques de reducció del dèficit i de la despesa pública”. En aquesta línia, ha destacat el fet que, des del Govern de Catalunya, “donem suport a gairebé totes les decisions que prenen els governs espanyols, encara que siguin impopulars”.
Al llarg de la seva intervenció, el president també s’ha referit a la vocació europea de Catalunya, assegurant que “no som un país europeu per un tractat d’adhesió o per una Constitució, sinó per història, identitat i vocació”. I ha destacat que la societat catalana ha progressat al llarg dels segles “a base d’esforç, de creativitat, d’esperit de superació i de modernitat”.