Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT)

La secretària general del Patronat Catalunya Món, Roser Clavell, ha presidit el seminari "La crisi i el món local: de l'austeritat a la internacionalització"

La secretària general del Patronat Catalunya Món, Roser Clavell, ha presidit el seminari "La crisi i el món local: de l'austeritat a la internacionalització"

La Jornada s'ha celebrat avui a Londres i s'ha centrat en la internacionalització com una oportunitat per a les ciutats i ens locals per millorar la seva posició estratègica al món

query_builder   2 maig 2012 17:31

event_note Nota de premsa

La secretària general del Patronat Catalunya Món, Roser Clavell, ha presidit el seminari "La crisi i el món local: de l'austeritat a la internacionalització"

La Jornada s'ha celebrat avui a Londres i s'ha centrat en la internacionalització com una oportunitat per a les ciutats i ens locals per millorar la seva posició estratègica al món

El seminari “La Crisi i el món local: de l’austeritat a la internacionalització” ha estat presidit i inaugurat aquest matí per Roser Clavell, secretària general del Patronat Catalunya Món i pel professor Paul Preston, director del Catalan Observatory a la London School of Economics (LSE).
 
Clavell ha inaugurat la Jornada destacant la importància de les administracions locals i les ciutats en l’activitat internacional actual. La secretària general ha exposat les conclusions elaborades pel Patronat en base als resultats de l’Enquesta de l’Observatori de Govern Local de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals realitzada a mig miler de municipis catalans sobre el seu grau d’internacionalització. “La conclusió principal recollida en el document de treball L’acció exterior dels ens locals de Catalunya presentat avui - ha dit Clavell- és la necessitat que els municipis tinguin un paper més destacat en l’escena internacional.”
 
El document de conclusions ha posat de relleu que la projecció internacional augmenta com més gran és el municipi. Clavell ha remarcat que les principals activitats que realitzen els ens locals catalans són acords bilaterals, i, dins d’aquests, destaquen especialment els agermanaments amb altres ciutats. Altres eines a potenciar en el món local serien la participació en projectes multilaterals, la pertinença més activa a xarxes internacionals que promoguin els interessos econòmics a més dels de cooperació.
 
D’altra banda, Clavell també ha reivindicat la importància que les ciutats tinguin una reputació de prestigi i ha posat com exemple la ciutat de Barcelona. “Barcelona- ha dit- és la tercera ciutat del món que no és capital d’un estat que acull més consolats, després de Nova York i Hong-Kong”. Sobre la percepció d’aquesta ciutat també ha puntualitzat: “Barcelona és més coneguda com una capital mundial i del Mediterrani que com a la capital de la nació catalana”.
 
Tanmateix, Clavell ha volgut apuntar el paper predominant de les ciutats al món i ho ha fet concloent que “si tenim en compte que les ciutats només ocupen el 2% de la superfície de la terra, però que en canvi la meitat de la població mundial viu a les ciutats i consumeixen tres quartes parts de tots els recursos naturals, es fa evident la seva creixent rellevància al món”.
 
La jornada s’ha concentrat en dos eixos temàtics que s’han debatut en dues taules rodones.
 
La primera ha estat sobre “El sector públic en temps d’austeritat: l’eficiència com a via per a la millora”, on s’han debatut les diferents estratègies de reducció de la despesa en el sector públic per tal que aquestes siguin més eficients. Hi han participat el professor H. Overman, director del Spatial Economics Research Centre, i el professor Miquel Salvador, del Departament de Política i Ciències Socials de la Universitat Pompeu Fabra. En aquest marc, s’ha aprofitat per comparar experiències entre ens locals del Regne Unit i Catalunya. Salvador ha afirmat: “Hi ha un nou debat sobre el govern local promogut per l’escenari de crisi econòmica que vivim. S’ha produït un esgotament del model de creixement en un context de pressió sobre les administracions públiques.”
 
La segona taula rodona, “La internacionalització dels ens locals i la gestió de la marca de les smart cities”, s’ha centrat en la internacionalització com una alternativa per afrontar amb èxit els problemes actuals del món local. Els ponents han estat Joaquim Llimona, director de Relacions Internacionals i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona, Juan Carlos Belloso, director de FuturePlaces i assessor sobre la Gestió de la Marca Barcelona. La  taula va estar moderada per la professora Simona Lammarino, de la LSE.
 
En el marc d’aquesta taula, Belloso ha destacat la importància de la bona gestió de la imatge de les ciutats per promoure exportacions i atraure turistes, inversions, talent, esdeveniments culturals, esportius, etc. en benefici de tots els ciutadans.
 
Per altra banda, Llimona ha apuntat que la política internacional de l’Ajuntament de Barcelona pretén enfortir la imatge de la ciutat, no només en el seu potencial turístic sinó també en tot l’econòmic. A més, ha destacat la importància de l’intercanvi de bones pràctiques en la política exterior entre grans ciutats com Londres i Barcelona.