Cultura

El conseller Mascarell i l'alcalde Trias inauguren la 30a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que acull la Xina com a país convidat

query_builder   3 maig 2012 18:21

event_note Nota de premsa

El conseller Mascarell i l'alcalde Trias inauguren la 30a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que acull la Xina com a país convidat

 
  • Mascarell explica que el Departament de Cultura projecta el centre de la il·lustració que serà “un element permanent de continuïtat entre els diversos esdeveniments relacionats amb el còmic que es fan a Catalunya”
  • El Departament de Cultura instal·larà un estand al certamen per promocionar el Pla Nacional de Lectura 10% Lectors, en què es faran entrevistes a autors de còmic
Inauguració de FICOMIC
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han inaugurat la 30a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. L’edició d’enguany, que té lloc del 3 al 6 de maig, acull 150 expositors i té els robots com a eix temàtic principal. La Xina és el país convidat d’un Saló que vol potenciar la relació del còmic amb altres sectors com l’audiovisual, el videojoc o la música.
 
Han participat en l’acte la consellera cultural de l’Ambaixada de la República Popular de la Xina, Zhang Lixiao; el vicedirector del Departament d’Indústria Cultural del Ministeri de Cultura de la República Popular de la Xina, Gao Zheng; el regidor de la Nova Àrea de Govern Popular de Tianjin Binhai, Guo Jingping; el president de FICOMIC, Xavier Mallafré, el cinquè tinent d’alcalde i regidor de Cutlura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; i el director del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, Carles Santamaria.
 
El conseller Mascarell ha destacat que el Saló del Còmic “és un esdeveniment cultural de primer ordre que posa en comú indústria i creativitat” i que “gràcies a l’esforç de molta gent ha esdevingut una referència internacional” en el seu sector.
 
El cinquè tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha afirmat que espera que el Saló del Còmic “serveixi per enfortir la posició de Barcelona com a ciutat creadora amb gran potència”. Pel que fa el fet que la Xina sigui el país convidat del Saló, Ciurana ha manifestat el seu convenciment que  es tracta del “principi d'una relació estable entre Barcelona i Xina.”
 
En aquest sentit el vicedirector del Departament d’Indústria Cultural del Ministeri de Cultura de la República Popular de la Xina, Gao Zheng  ha afirmat: "Volem fer un intercanvi de cultura del còmic amb tots els països del món".
 
Impuls al nou centre de la il·lustració
 
En el transcurs de la presentació del Saló, el conseller de Cultura ha explicat que el Departament de Cultura treballa en la posada en funcionament d’”un centre vinculat a tot allò que té a veure amb la il·lustració”. En aquest sentit, ha afirmat:  “Estem treballant amb tota la gent del món del còmic, i dels altres àmbits de l’audiovisual que se’n deriven. Treballarem amb totes les administracions i amb tota la gent que des del sector privat recolza el còmic. Independentment dels recursos, el projecte ha d’estar perfectament definit. Només funcionarà si encertem la seva configuració”.
 
Mascarell també ha ressaltat que es tracta d’un projecte que ha de ser “exitós, que dinamitzi”. “No pot anar a remolc, sinó  ajudar a dinamitzar. Aquest espai ha de ser un element permanent de continuïtat entre els diversos esdeveniments relacionats amb el còmic que es fan a Catalunya”, ha afirmat.
 
 
Promoció de la lectura
 
En aquesta edició, el Saló comptarà amb un estand de promoció del Pla Nacional de Lectura 100% Lectors impulsat pel Departament de Cultura. Dins d’aquest estand, hi haurà un espai audiovisual on s’emetran vídeos amb imatges d’adaptacions del còmic a  l’audiovisual i de l’audiovisual al còmic, fragments de les propostes literàries que fan els tertulians als programes Els matins i Divendres de TV3 i l’anunci que emet aquest canal sobre la campanya.
 
Els visitants també podran accedir al web Què Llegeixes? mitjançant un ordinador i recomanar el llibre que els va fer lectors, dins de la campanya adreçada a la creació de la biblioteca de literatura infantil i juvenil.
 
El mateix estand acollirà dues entrevistes diàries a diferents autors de la mà del periodista Jaume Vidal. Es comentarà l’obra de l’autor i la interrelació del món del còmic amb altres sectors culturals, com és el cas de l’audiovisual i el videojoc. El calendari previst d’entrevistes és el següent:
 
 
Data
Hora
Autor entrevistat
Dijous, 03/05        
18:00h 
Lluís Juste de Nin, empresari de moda i dibuixant
Divendres, 04/05  
12:00h 
Jordi Lafebre, autor de còmic, il·lustrador i dissenyador gràfic
18:00h 
Josep Homs, autor de còmic i dibuixant
Dissabte, 05/05
12:00h 
Pere Pérez, dibuixant de còmic
18:00h 
David Rubín, dibuixant i autor de còmics
Diumenge, 06/05  
12:00h 
Oriol García i Quera, especialista del còmic històric
17:00h 
Laura Pérez Vernetti, autora de còmics, il·lustradora i grafista
 
En l’estand també es distribuirà material promocional del Pla Nacional de Lectura, de les fires del sector del llibre a Catalunya i del sector del videojoc a Catalunya.          
                                                             
 
Novetats del Saló
 
Entre les exposicions programades al Saló Internacional del Còmic de Barcelona, n’hi ha una dedicada als robots, en què els assistents podran interactuar amb autòmats del segle XIX i del XXI, entre molts altres tipus de robots. També hi haurà una mostra en homenatge al dibuixant Jean Giraud / Moebius, amb originals i treballs inèdits de l'autor. La programació d’exposicions es completa amb la dedicada a Spiderman; al nou Univers DC; a Little Nemo; a la revista Cavall Fort i als guanyadors dels premis de la passada edició.
 
La llista de convidats estrangers del Saló d’enguany inclou autors reconeguts com Go Nagai, creador de Mazinger Z; Milo Manara, un dels mestres del còmic europeu; David Lloyd, dibuixant de V de Vendetta; Craig Thomson, el creador de Blankets o Scott Snyder, guionista de les noves sèries de Batman i La Cosa del Pantano.

4  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: 30a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Dossier de premsa: 30a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona
PDF | 3503

Fotografia de la inauguració de la 30a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Fotografia de la inauguració de la 30a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona
JPG | 4275

Fotografia de la inauguració del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. El conseller Mascarell i l'alcalde Trias.

Fotografia de la inauguració del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. El conseller Mascarell i l'alcalde Trias.
JPG | 4650

Tall de veu del conseller Mascarell sobre el nou centre dedicat al còmic i la il·lustració

Tall de veu del conseller Mascarell sobre el nou centre dedicat al còmic i la il·lustració
MP3 | 630