Territori i Sostenibilitat

TES i l'Associació Empresarial Química de Tarragona col·laboren en la publicació del Catàleg de paisatge del Camp de Tarragona

query_builder   8 maig 2012 17:51

event_note Nota de premsa

TES i l'Associació Empresarial Química de Tarragona col·laboren en la publicació del Catàleg de paisatge del Camp de Tarragona

•    El Catàleg serveix per inventariar i analitzar tots els valors paisatgístics de la zona i per proposar objectius de qualitat paisatgística que la planificació territorial i la resta de polítiques sectorials hauran de prendre en consideració.
Imatge de la signatura
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Joan Pedrerol, han signat avui un conveni de col·laboració per tal de publicar un miler d’exemplars del Catàleg de paisatge del Camp de Tarragona.
 
El Catàleg, aprovat l’any 2010, és el document de caràcter tècnic que determina la tipologia dels paisatges de cada zona, en aquest cas del Camp de Tarragona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per a assolir-los. Per tant, es concep aquest document com una eina de suport a la planificació territorial.
 
Segons el conveni signat avui, l’AEQT aportarà un total de 40.000 euros per les tasques de maquetació, impressió d’un miler d’exemplars del Catàleg i drets de reproducció de material gràfic adquirit a tercers. El Departament de TES, de la seva banda, mitjançant l’Observatori del Paisatge, serà el responsable de la correcció del text i del disseny de la col·lecció de la qual forma part.
 
Dels 1.000 exemplars que es publiquin del Catàleg, l’associació disposarà de 200 per distribuir al seu criteri, mentre que la Generalitat comercialitzarà els altres 800.
 
El Camp de Tarragona: un paisatge canviant
 
El Catàleg del paisatge del Camp de Tarragona abasta les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat.
 
L’actual paisatge d’aquesta àrea té poc a veure amb l’existent fa un segle, com a conseqüència de l’intens procés d’urbanització a la línia de costa i en àrees significatives de la plana del Camp i del Penedès. D’aquests factors se’n deriva un paisatge divers: les muntanyes, on predomina el bosc; les planes agrícoles, i la franja litoral i les zones urbanes, amb un important pes de les infraestructures de mobilitat.
 
Per tal d’estudiar en profunditat els diversos paisatges del Camp i poder fer-ne una descripció acurada, així com per avançar l’evolució futura que poden tenir, el Catàleg s’estructura en els següents epígrafs:
  • L’inventari dels valors paisatgístics, com ara els ecològics (muntanyes de Prades o conreus de la plana de l’Hospitalet de l’Infant), els estètics (estructures agrícoles de pedra seca) o els històrics (castells medievals del Gaià, conjunt de Montblanc, restes de la Tarragona romana, arquitectura de pedra seca).
 
S’hi inclouen també paisatges amb una gran càrrega simbòlica i identitària  per a la població (el santuari de Sant Magí de la Brufaganya, el cingle Major de Montsant o el bosc de Poblet) i amb valors religiosos, com els territoris dels monestirs de Santa Maria de Poblet i Santes Creus.
  • L’enumeració de les activitats i processos que configuren i condicionen el paisatge del Camp de Tarragona. S’hi inclouen els naturals, com ara el relleu, el clima, la hidrografia, els tipus de sòls i la vegetació, i els factors humans, des de la petja que els pobladors han deixat en el paisatge tarragoní al llarg dels segles, com ara pintures rupestres, castells, murs de pedra o cellers, fins als processos d’urbanització més recents.
  • Una descripció de la situació actual dels paisatges del Camp de Tarragona (muntanyes, planes, paisatge urbà i litoral), juntament amb una previsió de la seva evolució futura, els seus riscos i les seves oportunitats.
  • La delimitació de les unitats de paisatge, enteses com a àrees visualment coherents, cadascuna d’elles amb la seva fitxa descriptiva, que es constitueixen en l’eina bàsica de planificació.
Els objectius de qualitat paisatgística mitjançant la identificació d’aquells espais o elements territorials en què les estratègies preferents haurien de ser les de protecció dels elements valuosos, aquells àmbits on caldria formular estratègies de restauració o millora paisatgística i aquells grans patrons paisatgístics en què l’estratègia bàsica hauria de ser la de gestió del paisatge, és a dir, el guiatge i l’harmonització de les transformacions que puguin esdevenir-se en el futur.

1  

Imatges

Imatge de la signatura

Imatge de la signatura 2668

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 376