Polítiques Digitals i Administració Pública

La vicepresidenta Joana Ortega afirma que el Govern defensarà amb fermesa el model territorial propi de Catalunya

El model català no passa per la supressió de municipis, sinó per l'agrupació voluntària i per mancomunar serveis i infraestructures

query_builder   9 maig 2012 12:21

event_note Nota de premsa

La vicepresidenta Joana Ortega afirma que el Govern defensarà amb fermesa el model territorial propi de Catalunya

El model català no passa per la supressió de municipis, sinó per l'agrupació voluntària i per mancomunar serveis i infraestructures

Fotografia de la vicepresidenta i la diputada
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha afirmat aquest matí, en la sessió de control del Parlament, que “el Govern de la Generalitat actuarà amb fermesa i defensarà el model territorial propi de Catalunya, basat en la realitat asimètrica del país”.
 
“El model que planteja el Govern de l’Estat no és el model que té el Govern de la Generalitat”, ha dit. “El model català no es basa en la supressió forçosa de municipis, sinó en l’agrupació voluntària, la mancomunació de serveis i l’aplicació d’economies d’escala”. L’objectiu és també mancomunar inversions i infraestructures per tal de garantir l’equilibri territorial i la viabilitat i sostenibilitat d’aquestes infraestructures, així com “respectar el principi de subsidiarietat i la proximitat dels ciutadans amb els seus representants polítics, escollits en l’àmbit de la comunitat més propera”.
 
Per la vicepresidenta, l’Estat planteja tornar a un model centralista i preconstitucional, que vulnera la Carta Europea d’Autonomia Local i les competències de la Generalitat de Catalunya.
 
La vicepresidenta ha exposat que el mapa local de Catalunya és un mapa asimètric, que respon a criteris de llarga tradició històrica i cultural i als profunds sentiments de pertinença de la ciutadania a un territori i una comunitat.
 
Així mateix, Joana Ortega ha posat en dubte el principal argument a favor de la supressió de municipis que esgrimeix l’Estat, que és el de l’estalvi econòmic. En aquest sentit, ha dit que hi ha estudis, el més recent dels quals és el de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals, que qüestionen aquest estalvi mentre que, per contra, posen en valor l’estabilitat política i la qualitat democràtica dels governs locals.

1  

Imatges

Fotografia de la Vicepresidenta juntament amb la Diputada Anna Miranda que li ha fet la pregunta

Fotografia de la Vicepresidenta juntament amb la Diputada Anna Miranda que li ha fet la pregunta 685