Justícia

La consellera de Justícia llança un missatge de tranquil·litat als alcaldes i diu que l'informe del CGPJ sobre demarcació i planta judicial no té cap validesa jurídica

query_builder   9 maig 2012 19:16

event_note Nota de premsa

La consellera de Justícia llança un missatge de tranquil·litat als alcaldes i diu que l'informe del CGPJ sobre demarcació i planta judicial no té cap validesa jurídica

La consellera de Justícia, que ha respost a una interpel·lació parlamentària sobre demarcació i planta judicial, subratlla que l’informe del Consell General del Poder Judicial no tindrà efectes pràctics
 
Fernández Bozal diu que li preocupa la voluntat dissuasiva de les taxes judicials anunciades pel Ministeri de Justícia
La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, ha llançat avui un missatge de tranquil·litat als alcaldes dels municipis afectats per l’informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre demarcació i planta judicial. Fernández Bozal -que ha contestat avui una interpel·lació al Govern de la Generalitat sobre la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) i la demarcació i planta judicial- ha subratllat que l’informe no té cap validesa jurídica i que la seva aprovació per part del CGPJ no tindrà efectes pràctics.
 
En aquest sentit, i per modificar la demarcació i planta judicial, s’hauran d’estudiar tots els elements a tenir en compte com a conseqüència de les reformes legislatives anunciades pel ministre de Justícia –ha dit la consellera-, com ara la creació de tribunals d’instància, la doble instància penal, els tribunals de base i de proximitat, el desenvolupament de l’expedient electrònic o la instrucció del ministeri fiscal. Fernández Bozal ha explicat també, en seu parlamentària, que el Consell de Ministres ha aprovat la creació d’una comissió interinstitucional per a l’elaboració d’una proposta de text articulat de la LOPJ i de la Llei de demarcació i planta judicial.
 
Preocupació per la voluntat dissuasiva de les taxes judicials de l’Estat
 
La consellera de Justícia també s’ha referit a les taxes judicials anunciades pel ministre de Justícia, tot assenyalant que li preocupa la voluntat  dissuasiva que puguin tenir en la interposició de recursos. D’una banda, perquè tots els ciutadans tenen dret a la tutela judicial efectiva i, de l’altra, perquè un 30 % de les sentències en primera instància resulten revocades en via de recurs. 
 
La consellera s’ha referit molt especialment a la reunió sectorial de comunitats autònomes amb competències en matèria de justícia –que es van reunir dilluns passat a Madrid- i ha valorat negativament la proposta formulada pel ministre relativa al fet que l’Estat financi la justícia gratuïta amb aquestes taxes, la qual cosa “podria arribar a comportar” que les comunitats autònomes haguessin de renunciar a part dels traspassos en aquest concepte.
 
Consell de Justícia i mitjans personals
 
La consellera ha remarcat que ha traslladat al ministre de Justícia i al CGPJ la voluntat del Govern de la Generalitat de modificar la LOPJ per fer possible la creació del Consell de Justícia de Catalunya i l’ampliació “tan necessària” dels traspassos en els mitjans personals en matèria d’Administració de justícia. Fernández Bozal ha anunciat que el Departament de Justícia ja ha fet una proposta de modificació que -abans d’enviar-la al Ministeri de Justícia i al CGPJ- haurà de ser informada pel Gabinet Jurídic de la Generalitat i l’Institut d’Estudis Autonòmics.