Servei Català de Trànsit

Dispositiu especial de trànsit del Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 al Circuit de Catalunya

query_builder   10 maig 2012 12:36

event_note Nota de premsa

Dispositiu especial de trànsit del Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 al Circuit de Catalunya

 
·        Diumenge poden concentrar-se els principals problemes de trànsit, amb una afluència prevista de públic d’uns 78.000 espectadors.
 
·        Es recomana utilitzar el transport públic, l’autobús o el tren, així com avançar l’anada al circuit el màxim possible si s’utilitza el vehicle privat.
 
·        L’SCT emprarà per tercer any consecutiu una aplicació informàtica que permet visualitzar en temps real tant imatges aèries com de les noves càmeres instal·lades a la zona.
 
·        Els Mossos d’Esquadra desplegaran més de 500 agents durant els dies d’aquesta prova esportiva.
 
·        Els Bombers de la Generalitat mobilitzaran una vintena de vehicles i una quarantena de bombers.
 
  
 
1. Introducció
 
El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Policia de la Generalitat — Mossos d’Esquadra, estableix un dispositiu especial de trànsit amb motiu del Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1 2012, que se celebra els pròxims 11, 12 i 13 de maig al Circuit de Catalunya de Montmeló. Ho farà amb el suport de les policies locals de Montornès, Montmeló, Granollers i Parets del Vallès, i l’organització del circuit. A més, els Bombers de la Generalitat també vetllaran per la seguretat en el recinte.
 
L’objectiu és garantir la màxima fluïdesa possible, tot incrementant la capacitat viària existent a les immediacions del circuit, per tal de minimitzar congestions de trànsit als accessos per autopista i per la xarxa de carreteres secundària. A més, també es vol millorar el temps de recorregut i garantir la seguretat viària general.  
 
Enguany, es calcula que el Gran Premi mobilitzarà un total de 166.000 aficionats durant el divendres, 11 de maig, i el cap de setmana de competició esportiva, 12 i 13 de maig. Això representa una xifra similar a la de l’any 2011.
 
Tot fa preveure que els dies de celebració del Gran Premi siguin de gran mobilitat pel que fa a la circulació, especialment dissabte, 12, i, sobretot, diumenge, 13. Es preveu l’assistència d’uns 63.000 aficionats el dissabte i d’uns 78.000 el diumenge, una afluència semblant a la registrada l’any passat.
 
Pel que fa al tipus de desplaçament, la previsió per diumenge és la següent:
 
Transport públic:
 
-          Uns 19.500  aficionats en tren de rodalies Renfe
-          Prop de 10.000 assistents en autocar
-    Uns 2.000 aficionats amb el servei d’autobusos de Sagalés
 
Vehicle privat:
 
-          Uns 14.000  turismes
-          Prop de 1.000  motocicletes
 
 
2. Mesures especials de circulació, ordenació i regulació
 
L’SCT establirà un seguit de mesures especials de trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. En concret, s’habilitaran diferents carrils addicionals tant d’entrada al recinte com de sortida, amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries que es produiran fonamentalment en l’operació d’entrada.
 
D’altra banda, es reforçarà la senyalització vertical informativa de rutes d’accés i de sortida. Així mateix, en els panells de missatgeria variable (PMV) ubicats a les proximitats del circuit, se senyalitzarà la direcció recomanada per accedir a les instal·lacions en funció de la intensitat de les congestions.
 
Recordem que, com cada any, les mesures especials afectaran les vies següents: AP-7, C-35, C-17, C-33, BP-5002, BV-5003 i C-352.
 
 
 
3. Dispositiu i efectius
 
SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT
 
 
L’SCT millorarà la gestió operativa del dispositiu de trànsit mitjançant l’ús d’una aplicació informàtica de transmissió d’imatges tant aèries com de càmeres fixes des del CIVICAT, en temps real, al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit, situat al Centre de Coordinació (CECOR), i que s’ha ubicat al Circuit de Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu. Aquesta aplicació possibilitarà la visualització en temps real tant de les imatges aèries dels helicòpters de l’SCT com de les noves càmeres instal·lades a les carreteres de les immediacions del circuit. Tot plegat permetrà gestionar la mobilitat d’una manera més ràpida i eficaç i detectar qualsevol incidència viària que es produeixi a la xarxa viària catalana.
 
A més, els efectius tècnics i humans de l’SCT que col·laboraran amb la gestió i el control de la mobilitat en aquest dispositiu especial de trànsit són:
 
 • 3  tècnics de gestió de trànsit desplaçats al Circuit
 • 8 operadors de sala de control i tècnics de manteniment, i 1 cap de sala del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)
 • 1 helicòpter de vigilància, informació del trànsit, seguiment de dispositius de mesures especials i inspecció viària, equipat amb càmera i sistema de captació, gravació i transmissió d’imatges
 • 9 equips de senyalització i d’abalisament amb 36 operaris
 • 12 càmeres fixes instal·lades a peu de carretera 
 • Panells de missatgeria variable que aniran informant de l’evolució del trànsit
 
 
 
MOSSOS D’ESQUADRA
 
 
Els Mossos d'Esquadra de la Regió Policial Metropolitana Nord i dels serveis centrals del cos activaran un total de 503 d’agents de les unitats següents:
 
 • Àrea Regional de Trànsit (ART)
 • Àrea Regional de Recursos Operatius de la mateixa regió, de la Regió Policial Girona (ARRO RPMN i RPG) i també de la Regió Policial Metropolitana Sud
 • Àrea d'Investigació Criminal (AIC)
 • Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA)
 • Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC)
 • Unitat de Seguretat Ciutadana de l'Àrea Bàsica Policial de Mollet del Vallès (USC ABP Mollet)
 • Unitat Canina (serveis centrals)
 • Unitat de Subsòl (serveis centrals)
 • TEDAX (serveis centrals)
 
Els agents controlaran el Circuit des de terra, l’aire i el subsòl, amb la col·laboració de les policies locals de Parets del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès i Granollers (Vallès Oriental) i dels serveis sanitaris i d’emergències.
  
Els agents també intensificaran la vigilància en combois, estacions de tren i aparcaments de vehicles de Montmeló i de les poblacions de les rodalies per evitar furts i robatoris.
 
També cal destacar que els Mossos controlaran que la venda de localitats es faci als llocs habilitats. La venda o revenda ambulant està prohibida. A l’infractor, li comissaran les entrades i se’l sancionarà.
 
 
BOMBERS DE LA GENERALITAT
 
Els Bombers de la Generalitat destinaran una vintena de dotacions i una quarantena de bombers que cobriran la seguretat de la cursa durant el desenvolupament del Gran Premi.
 
- A la pista: hi haurà 14 vehicles lleugers, 1 vehicle amb un equip d’excarceració i 1 camió d’aigua per donar resposta a possibles situacions d’intervenció ràpida durant la cursa. D’altra banda, hi haurà 1 representant del cos de Bombers al Centre de Coordinació de la Torre de Control.
 
- A l’exterior: hi haurà 2 vehicles més col·locats a llocs estratègics d’accés a les instal·lacions del Circuit per actuar en cas d’emergència.  
 
 
ALTRES EFECTIUS
 
 
- Agents de les policies locals de Granollers, Montmeló, Montornès i Parets del Vallès.
 
- Operaris de gestió i control d’aparcament de l’organització del Circuit distribuïts a les diferents esplanades.
 
 
 
 
4. Recomanacions sobre mobilitat
 
 
VEHICLE PRIVAT
 
-  Optimitzar al màxim el nombre de places ocupades.
 
-  Arribar a primer a hora del matí per evitar col·lapses.
 
Fer cas de les indicacions dels agents, obviant els 
   itineraris marcats als sistemes de navegació GPS.
 
 
- Informar-se del recorregut per accedir a l’aparcament –amb capacitat per a 25.000 vehicles– al web www.circuit.cat. Un cop allà, s’han de seguir les instruccions dels Mossos i del personal de l’aparcament.
 
- Informar-se de l’estat del trànsit mitjançant els butlletins informatius de les ràdios, el telèfon 012, el web de trànsit: www.gencat.cat/transit i a través del portal mòbil de trànsit www.gencat.mobi/transit.
 
No obstant això, des de l’SCT es recomana utilitzar el transport públic per desplaçar-se cap al Circuit, utilitzant el tren o bé l’autobús
 
 
BUS (AUTOCARS SAGALÉS)
 
- Reforç del transport regular d’autobusos amb rutes al Circuit des de Granollers i Barcelona. Se’n poden consultar els horaris a la pàgina web www.sagales.com.
 
TREN (RENFE) 
 
- Reforç del servei de trens, amb 46.000 places addicionals en els trens de Rodalies amb parada a Montmeló els dies 12 i 13 de maig. En concret, 42 trens especials, 21 el dissabte i 21 diumenge, amb una freqüència mitjana de 15 minuts per sentit a la connexió Montmeló-Barcelona (Línia R2). Es pot obtenir més informació a www.renfe.com.

1  

Fitxers adjunts

Nota en pdf

Nota en pdf
PDF | 461