Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura millora l'ús públic del bosc de la Grevolosa a Osona

query_builder   15 maig 2012 10:57

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura millora l'ús públic del bosc de la Grevolosa a Osona

Fotografia de la zona senyalitzada
S’han creat itineraris de descoberta d’aquesta finca pública  i d’adequat la zona al voltant de l’ermita
 
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha  dut a terme una sèrie d’obres destinades a millorar l’ús públic del bosc de la Grevolosa, situat a Sant Pere de Torelló (Osona). Concretament, s’han creat itineraris de descoberta dels valors de la finca, i s’han instal·lat plafons i altres elements divulgatius.
 
La Generalitat de Catalunya és propietària del bosc de la Grevolosa, una finca declarada d’Utilitat Pública amb l’objectiu de protegir-ne els valors naturals i fomentar el lleure en contacte amb la natura. La finca és dins l’espai d’interès natural de Serres de Milany – Santa Magdalena i Puigsacalm – Bellmunt, i també forma part de la xarxa Natura 2000.
 
La finca és coneguda per albergar els faigs monumentals de la Grevolosa, rodal majestuós de faigs centenaris amb alçades superiors als 40 metres que s’alcen esvelts buscant la llum, i per l’ermita de Sant Nazari.
               
Durant els darrers mesos, el Departament, mitjançant l’Àrea del Medi Natural i gràcies al finançament de l’entitat bancària Unnim, ha dut a terme una sèrie d’obres destinades a millorar l’ús públic, crear itineraris de descoberta dels valors de la finca, i instal·lar-hi plafons i altres elements divulgatius. L’execució d’aquest projecte ha estat a càrrec de l’empresa Ges Bisaura, Empresa d’Inserció, SL. 
 
Les actuacions dutes a terme han estat principalment la millora de l’accés i els aparcaments; s’ha formigonat l’accés des del camí de la Vola, i s’han habilitat dos aparcaments a l’entrada de la finca per facilitar l’accés fins a l’inici dels itineraris. També s’han senyalitzat els aparcaments i s’han instal·lat cartells informatius sobre itineraris i senders.
    
Durant l’any 2008, es van executar les obres de consolidació de l’ermita gràcies al finançament del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Les obres van servir per substituir totalment la coberta de l’ermita i per consolidar-ne l’estructura, molt malmesa i degradada.
Fotografia de la carbonera
Fotografia de la carbonera
Obres de millora de l’accés, aparcaments i senyalització
 
Es tracta de la creació d’itineraris de descoberta de la finca. Des de l’aparcament, s’han condicionat els senders que condueixen fins a l’ermita de Sant Nazari, en uns 20 minuts, i des d’allí fins a la fageda en un passeig de 15 minuts més. En el recorregut fins a l’ermita, s’ha construït una carbonera i s’ha instal·lat un cartell explicant la importància social i econòmica que va tenir la producció de carbó en els boscos fins a l’aparició dels combustibles fòssils. 
 
Des de la fageda, s’ha senyalitzat el sender que ressegueix el vessant sud de la finca, des d’on hi ha vistes del Collsacabra, el Montseny i Montserrat en dies clars. Després, el sender s’enfila fins a la serra de Llancers, des d’on es pot gaudir de la panoràmica del Puigsacalm, la Vall d’en Bas i part del Pirineu oriental. El sender continua per la serra de Llancers, entre les fagedes i rouredes de la part alta de la finca fins a entrar a la finca de Bracons. Després d’un tram per la finca de Bracons, retorna directament a la fageda de la Grevolosa, de manera que l’itinerari és circular. Tota la volta es troba senyalitzada. Tot i que la finca és coneguda pels faigs monumentals, la resta de la finca està coberta de rouredes i fagedes de gran bellesa, que es poden contemplar recorrent aquests itineraris.  
  
Carbonera i senyalització de senders
 
Adequació del voltant de l’ermita. Les obres dutes a terme l’any 2008 van permetre refer-ne l’estructura i la teulada. Ara s’ha pintat l’exterior de l’ermita i s’han acabat els elements decoratius exteriors. També s’han instal·lat dues taules de pícnic al voltant de l’ermita.
 
Fotografia de l'ermita de Sant Nazari
Fotografia de l'ermita de Sant Nazari
Ermita de Sant Nazari
 
Aquestes actuacions s’emmarquen dins del projecte de transformació de l’ermita de Sant Nazari en l’Aula del Bosc, que vol apropar el món forestal a la societat mostrant tant els valors naturals com el paper social i econòmic que tenen els boscos en les economies rurals. L’objectiu és divulgar el paper de la gestió forestal en l’aprofitament sostenible dels recursos i en la conservació de les masses forestals. El projecte pretén mostrar la realitat de la gestió del medi natural, tant a base d’exposicions i recursos didàctics dins de l’espai de Sant Nazari com des d’un punt de vista pràctic aprofitant els valors i recursos naturals de l’entorn.

3  

Fitxers adjunts

Fotografia St Nazari

Fotografia St Nazari
JPG | 123

Fotografia senyalització de l'itinerari

Fotografia senyalització de l'itinerari
JPG | 194

Fotografia de la carbonera

Fotografia de la carbonera
JPG | 167