Cultura

RECORDATORI

Els museus catalans obren portes amb activitats especials aquest cap de setmana

query_builder   16 maig 2012 11:07

event_note Nota de premsa

RECORDATORI

Els museus catalans obren portes amb activitats especials aquest cap de setmana

 
  • Divendres 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus i dissabte 19 de maig es fa la Nit dels Museus
 
  • Les propostes dels museus inclouen visites guiades, tallers, espectacles teatrals i actuacions musicals
 
  • Enguany el Departament de Cultura engega la iniciativa del Museu Ideal de Catalunya, un projecte participatiu en què museus i ciutadans proposen els elements que han de formar part del patrimoni cultural català
Del 18 al 20 de maig, els museus catalans organitzen més de 200 activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. Les propostes dels museus inclouen jornades de portes obertes, visites guiades, passejades nocturnes per descobrir patrimoni, espectacles teatrals i actuacions musicals, entre d’altres.
 
El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment mundial organitzat anualment per l’ICOM (el Consell Internacional dels Museus), que té lloc el 18 de maig amb l’objectiu de conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat. Enguany se’n celebra la 35a edició, amb el lema "Museus en un món canviant. Nous reptes, noves inspiracions".
 
Una de les activitats principals d’aquesta celebració és la Nit dels Museus, que es farà la nit del dissabte 19 de maig, en què els museus obren les portes fins més enllà de la mitjanit, amb entrada gratuïta per als visitants, i ofereixen la possibilitat de conèixer des d’una perspectiva diferent el seu patrimoni.
 
 
Activitats als museus
Entre les activitats previstes als museus gestionats o amb participació del Departament de Cultura amb motiu del Dia Internacional destaquen:
 
Seu de Barcelona: El 18 de maig es faran visites dinamitzades a l'exposició temporal "Ötzi. La mòmia de gel", a les 12 h i a les 18 h (cal inscriure-s'hi prèviament). El 19 de maig, de 19 h del vespre a 1 h de la nit, portes obertes a l'exposició temporal "Ötzi. La mòmia de gel" i a la permanent i tallers familiars sobre l’exposició temporal.
Seu de Girona: El 18 de maig es farà jornada de portes obertes, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h i el 19 de maig s’obrirà de 10 h del matí a 12 h de la nit i de 21 a 23 h s’oferirà la visita "Sis tresors, sis moments en la història de la ciutat", recorregut guiat per 6 museus de la ciutat.
Seu Ullastret: El 18 de maig es farà jornada de portes obertes al jaciment i a l'exposició permanent.
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona: El 18 de maig es farà jornada de portes obertes i a les 21h un muntatge escènic a partir de textos de Ciceró, Cèsar i Plutarc que relaten des de la sedició de Catilina a l’assassinat de Cèsar, passant per la Guerra de les Gàl·lies i la derrota de Pompeu. El 19 de maig al matí hi haurà tallers i activitats infantils amb el Club dels Tarraconins, i de 22 a 1h hi haurà visites i itineraris pel museu i es tornarà a fer l’espectacle teatral a partir de textos clàssics.
 
  • Museu d’Història de Catalunya: El 18 maig es farà portes obertes de 10 a 19 h i es podrà visitar les quatre exposicions temporals i El coixí del rei com a objecte únic que estarà exposat temporalment al Museu. El 19 de maig, el Museu celebrarà La Nit dels Museus (de 19 h del vespre a 1 h de la nit) amb visites dinamitzades en diferents punts del Museu (prehistòria, edat mitjana, edat moderna, industrialització, segle XX...).
 
  • Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC): El 18 de maig el Museu farà jornada de portes obertes i presentarà la Joia del Museu, que enguany consisteix en una petita mostra que il·lustra l'evolució de la telefonia. El 19 de maig es farà portes obertes de 19 a 24 hores, una oportunitat única per contemplar la bellesa de l’edifici amb les voltes del museu il·luminades i per gaudir de les vistes de la ciutat de nit. També es farà un petit concert de música electrònica ‘artesanal’ que convidarà els assistents a participar-hi per provar a fer de DJ per un dia.
 
  • Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC): El 18 de maig es farà jornada de portes obertes de 10 a 19 h i es podrà contemplar la Joia del Museu d’enguany: Mare de Déu dels Consellers, de Lluís Dalmau. La Nit dels Museus (19/05/2012) hi haurà portes obertes a tot el Museu de 19 a 1 h amb diverses activitats: projecció en 3D de l’obra de l’artista Marco Bambrilla Civilization & Evolution dins del festival Screen Festival / Festival Loop;  oferta de plats inspirats en les col·leccions del Museu a La Terrassa del MNAC; activitats familiars autònomes a art romànic, art gòtic, a l'exposició temporal “Catalunya 1400. El gòtic internacional” i a l'Espai educArt; comentaris de les obres més significatives de la col·lecció i concert d'Andrea Motis & Joan Chamorro Grup del Taller de Músics.
 
  • Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA): El 18 de maig es faran portes obertes en l'horari habitual, amb visites guiades habituals a les exposicions temporals i a la Col∙lecció MACBA i a partir de les 19.30 hores s’inaugurarà l'exposició “Rita McBride. Oferta Pública/Public Tender”. El 19 de maig es faran portes obertes de 19h a 1 h i al llarg d’aquest període s’oferiran presentacions de les següents exposicions: “Rita McBride. Oferta Pública/Public Tender”; “Alexsandr Sokurov. Sèries Militars”; “Col·lecció MACBA. Muntadas. Between the frames: the forum (Barcelona),  1983-1993 (2011)”, i “Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (1978-1983)”.
 
  • Museu Blau-Museu de Ciències Naturals de Barcelona: El dia 19 celebrarà la Nit dels Museus amb portes Obertes de 19h a 1h. S’hi poden visitar l’exposició de referència “Planeta Vida”, que interpreta la Terra actual com el resultat de la interacció entre l'ambient químic i físic del planeta i els éssers vius, i les exposicions “El Hierro. L'erupció amagada" i “Aliens, la invasió de les espècies exòtiques”.
 
  • Museu de Lleida Diocesà i Comarcal: El 18 de maig es farà jornada de portes obertes de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Dissabte 19 de maig s’obrirà portes de 20 a 24 hores, amb 3 visites guiades diferents: Crònica social de la història de Lleida (20.30h), Història de la dieta mediterrània (21.00h) i Descobreix el llegat de Roma (21.30h). El dimecres 23 de maig, a les 19 hores, es presentarà “La Joia del Museu”: Miracle de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia.
 
  • Museu d’Art de Girona: El 18 de maig, de 10 a 19 h, es farà jornada de portes obertes, i es podrà contemplar la Joia del Museu d’enguany: Mare de Déu amb el Nen i un àngel. El 19 de maig hi haurà jornada de portes obertes de 10 h del matí a 12 h de la nit i es proposa l’activitat conjunta "Set tresors, set moments en la història de la ciutat", un recorregut guiat pels set museus del col·lectiu GironaMuseus (cal inscripció prèvia).
 
Podeu consultar totes les activitats previstes als museus catalans amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus a l’Agenda Cultural del Departament de Cultura (agenda actualitzada dia a dia).
 
 
El Museu Ideal de Catalunya  i la Joia del Museu
Com a novetat d’enguany, el Departament de Cultura engega el Museu Ideal de Catalunya. Aquest projecte participatiu, compartit entre museus i ciutadans, vol aplegar tots els elements que la societat contemporània considera que han de formar part del patrimoni cultural català, des de les obres d’art fins als objectes quotidians, els personatges, les festes o les històries. Tot el que expliqui o expressi el que és o ha estat el nostre país hi pot tenir cabuda. S’hi poden fer aportacions a través de les xarxes socials Facebook, Twitter i Pinterest.
 
Per segon any, els museus i la Viquipèdia impulsen el projecte La Joia del Museu amb l’objectiu comú de difondre el coneixement i la cultura a tots els públics a través de les noves tecnologies. Com cada any, els museus trien una peça destacada del seu fons, la Joia del Museu, que durant el Dia Internacional dels Museus té una presència especial a les seves sales, i els redactors de la Viquipèdia en redacten nous articles a l’enciclopèdia en línia (http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:JOIA).