Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura organitza una jornada sobre el Sistema de Classificació de Canals Porcines en el marc de la Fira BTA

query_builder   16 maig 2012 15:19

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura organitza una jornada sobre el Sistema de Classificació de Canals Porcines en el marc de la Fira BTA

 
 
 
La Direcció General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC) i de la Fira BTA (Barcelona Tecnologies de l’Alimentació), ha organitzat la Jornada tècnica “El sistema de classificació de canals porcines a Catalunya. Explotació i valorització de les dades”, que se celebra demà dijous, 17 de maig, en el marc de l’esmentat certamen firal a partir de les 15:30 hores.
 
El Decret 85/2010, de 29 de juny, sobre el pesatge, classificació i marcatge de les canals porcines, en el seu capítol 3, preveu la creació d’un sistema de pesatge, classificació i marcatge de les canals porcines (SIPCAP), que té l’objectiu de desenvolupar un mecanisme d’interrelació entre els àmbits de la producció, la comercialització, la transformació, els escorxadors i l’administració agrària en l’aplicació del model comunitari de classificació de les canals porcines mitjançant la creació d’una base de dades, i la seva posterior gestió. L’òrgan de participació que garanteix la interlocució entre els sectors afectats és la Comissió Gestora de SIPCAP, que en el seu dia va acordar la constitució d’un grup de treball tècnic, la missió del qual ha estat fins ara la d’analitzar el desenvolupament i implantació de la base de dades del SIPCAP amb l’objectiu d’avaluar les possibilitats d’aconseguir un model propi que tingui en compte els mitjans dels quals es disposa i la realitat del sector a Catalunya.
 
En aquest sentit, en les reunions del grup tècnic es va acordar aprofitar l’avinentesa de la celebració de la Fira BTA a Barcelona, com a fira de referència de la maquinària i les tecnologies de la indústria agroalimentària del sud d’Europa i que es porta a terme aquesta setmana, per tal d’organitzar una jornada tècnica sobre la classificació de canals porcines, obrint-la, públicament, a tots els sectors productius.
 
Des d’aquest punt de vista es va concloure que resultaria de gran interès i utilitat la presència d’especialistes internacionals que poguessin exposar l’experiència en els seus països sobre aquest tema, especialment en relació als diferents models de gestió de les bases de dades de classificació de canals porcines. I és en aquest sentit que s’ha convidat com a ponents per a la Jornada a Danielle Pettigrew, directora del programa de qualitat dels productors de porcs al Québec (Canadà), i a Jesper Larsen,  cap del sistema d’inspecció danès de classificació de canals.
 
El programa de la Jornada s’inicia amb la sessió d’obertura i la presentació per part del director general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins. La part més tècnica s’encetarà amb la ponència de Marina Gispert, responsable del Programa de qualitat de producte de l’IRTA, que exposarà la situació actual de la classificació de canals porcines a Catalunya, i l’exemple del model bretó de base de dades. A continuació serà el torn dels dos especialistes internacionals convidats i anteriorment esmentats, Danielle Pettigrew i Jesper Larsen, que exposaran els respectius models d’implementació i gestió de les bases de dades de classificació, marcatge i pesatge de les canals porcines.
 
Tot seguit tindrà lloc una taula rodona que comptarà amb la participació de representants de tots els sectors interessats (del sector productor porcí, de les indústries de la carn, de l’alimentació animal, del sector minorista de la carn, i del DAAM), a més dels ponents internacionals i de l’IRTA.
 
La Jornada serà clausurada per la subdirectora general de Ramaderia del DAAM, Dolors Vila.