Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí afirma que les concentracions parcel·làries milloren la rendibilitat econòmica de les explotacions

query_builder   17 maig 2012 20:14

event_note Nota de premsa

Pelegrí afirma que les concentracions parcel·làries milloren la rendibilitat econòmica de les explotacions

moment de l'acte
moment de l'acte
El conseller presideix l’acte de lliurament de les escriptures de concentració parcel·lària del riu Mogent
 
Aquesta actuació va permetre la construcció de l’embassament de Vallfornes
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament d’escriptures de concentració parcel·lària de la zona alta del riu Mogent dels municipis de Cardedeu, Cànoves i Salamús i les Franqueses del Vallès.
 
Durant l’acte, el conseller Pelegrí ha explicat que la concentració parcel·lària permet constituir explotacions d’estructura i dimensions adequades i més rendibles econòmicament, tant en zones de secà com en aquelles on es projecten nous regadius, i també en zones amb regadius tradicionals consolidats. “És una eina de primer ordre en el desenvolupament sostenible del sector agrari, ja que ordena la propietat i la prepara per a la millora de l’eficiència general”, ha dit el conseller. “Estic convençut que aquesta concentració parcel·lària millorarà la rendibilitat econòmica de les vostres explotacions i ajudarà al desenvolupament sostenible del sector”.
 
Durant l’acte de lliurament, el conseller també ha afirmat que, en matèria de regadius, la voluntat del Departament és fer possible compatibilitzar els usos agraris amb el respecte envers el medi ambient.
 
D’altra banda, Pelegrí ha afirmat que per superar els reptes de futur i les noves exigències normatives, “cal implementar sistemes de regadiu cada vegada més eficients”. Això suposa, des del punt de vista del professional de l’agricultura, una garantia de la producció, una ampliació del ventall de conreus a aplicar i una millora de la rendibilitat de l’explotació que “ens ha de portar a una agricultura sostenible des d’un punt de vista econòmic, social i ambiental”, ha manifestat el conseller.
 
La zona de concentració parcel·lària de la zona alta del riu Mogent, té una superfície de 963,84 hectàrees (253,43 ha a Cànoves i Salamús, 579,43 ha a Cardedeu i 130,98 ha a les Franqueses del Vallès) en la qual actualment hi ha 674 parcel·les que pertanyen a 244 propietaris. Abans de la concentració hi havia 795 parcel·les. Amb el lliurament d’aquestes escriptures culmina tot un procés que ha permès, a més de fer la concentració parcel·lària, construir l’embassament de Vallfornes, que ha proporcionat aigua pel reg i aigua de boca als municipis colindants, a més d’arranjar tots una sèrie de camins.
 
La concentració parcel·lària és un projecte de reorganització de la propietat. S’aplica en aquelles zones on els propietaris disposen de diverses finques de petites dimensions repartides pel territori. La finalitat és aconseguir concentrar totes les propietats d’una persona en un únic terreny del mateix valor i d’una extensió similar a la de totes les finques disperses. Així s’aconsegueix constituir explotacions d’estructura base territorial i dimensions més adequades.
 

1  

Imatges

moment de  l'acte

moment de l'acte 210