Delegació a Lleida

Generalitat i administració central es coordinen per garantir la seguretat ciutadana durant la campanya de la fruita al Baix Segre

query_builder   17 maig 2012 19:48

event_note Nota de premsa

Generalitat i administració central es coordinen per garantir la seguretat ciutadana durant la campanya de la fruita al Baix Segre

 
El dispositiu preveu el control del compliment de la llei d’estrangeria, les inspeccions de treball i l’increment de vigilància policial en les poblacions de la zona per garantir la seguretat i evitar assentaments

 

“L’objectiu de les administracions és que la campanya de la fruita d’enguany transcorri amb l’absoluta normalitat amb què ho va fer la del 2011”. Així ho ha manifestat avui el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, després de reunir-se amb la subdelegada del govern central, Inma Manso, i els responsables de les forces i cossos de seguretat, per fixar la coordinació del dispositiu de seguretat per a aquesta primavera i estiu a la zona del Baix Segre.

 

Compliment de la Llei d’estrangeria i inspeccions de treball

 

Els esforços de la Generalitat i l’administració central se centraran en el control del compliment de la llei d’estrangeria per part de les persones arribades, en les inspeccions de treball i en el manteniment de la seguretat ciutadana en les poblacions de la zona, punt que inclou un increment de la vigilància policial per part dels Mossos d’Esquadra en funció del desenvolupament de la campanya i evitar la implantació d’assentaments de temporers.
 
Els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil intensificaran a partir dels propers dies els controls d’identificació de persones en compliment de la llei d’estrangeria, un procés que, segons ha explicat Manso, ja va iniciar-se fa aproximadament un mes al centre històric de la ciutat de Lleida, i que ja ha derivat en algunes detencions de persones en situació irregular i en propostes d’expulsió. A partir d’ara, aquests controls s’estendran en altres punts de Lleida i als municipis del Baix Segre.
 
La Inspecció de Treball, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil, té previst dur a terme uns 200 controls en el transcurs de la campanya, una xifra semblant a la de la temporada anterior, que, en qualsevol cas, es podrà anar adaptant a les necessitats de cada moment de la campanya. En aquest sentit, Farré i Manso han fet una crida contra la contractació il·legal, per “defensar els drets dels treballadors i dels agricultors”, tot i que, l’han considerat residual a la vista de les darreres campanyes. Malgrat tot, han demanat a qui pugui tenir coneixement de situacions contractuals irregulars de treballadors que les denunciïn, per tal que l’operatiu d’inspecció pugui actuar per resoldre’ls.
 
En relació a la contractació de treballadors temporers, Ramon Farré ha subratllat que en un nombre molt alt de casos, els empresaris agraris contracten les mateixes persones amb qui ja van comptat en campanyes anteriors, de manera que la contractació aleatòria de personal és molt escassa i correspon, en tot cas, a moments puntualment forts de la campanya. Inma Manso ha insistit que no es permetrà augmentar la contractació en origen.
 
Evitar els assentaments
 
Per altra banda, el delegat del Govern, dins de la normalitat amb què es preveu que es desenvolupi la campanya de la fruita, ha afirmat que tampoc s’espera la implantació d’assentaments, tot i que els Mossos d’Esquadra estaran amatents per actuar des del primer moment en hipotètics casos que es poguessin donar, perquè “els assentaments vulneren la dignitat de les persones i poden ser focus de conflictivitat”, ha argumentat. De fet, el delegat del Govern ha informat que recentment s’han eliminat les restes d’un espai entre els termes de Torres de Segre i Alcarràs que l’estiu passat va albergar un assentament.
 
Durant els mesos de la campanya de la fruita del 2011 van ser detingudes 16 persones, bàsicament per incompliment de la llei d’estrangeria o per haver comès alguna falta o delicte. Farré ha posat aquesta xifra com a exemple de la normalitat amb què va transcórrer aquella campanya, tenint en compte el volum de persones que hi van participar i que s’hi van formalitzar uns 8.000 contractes de feina.
 
Les previsions indiquen que enguany les necessitats de mà d’obra d’enguany seran similars a les de l’anterior.

1  

Fitxers adjunts

Foto de la reunió de Ramon Farré i Inma Manso

Foto de la reunió de Ramon Farré i Inma Manso
JPG | 1568