Empresa i Treball

OCUPACIÓ

El Departament d'Empresa i Ocupació, a través del SOC, engega un nou dispositiu mitjançant el qual les empreses podran oferir pràctiques no laborals a joves en atur

query_builder   18 maig 2012 12:49

event_note Nota de premsa

OCUPACIÓ

El Departament d'Empresa i Ocupació, a través del SOC, engega un nou dispositiu mitjançant el qual les empreses podran oferir pràctiques no laborals a joves en atur

·         Els destinataris són joves, entre 18 i 25 anys, amb una determinada qualificació però amb menys de 3 mesos d’experiència laboral associada a aquesta qualificació.
 
·         Uns 32.000 joves en atur reuneixen en l’actualitat les condicions per fer les pràctiques no laborals i al voltant de 100 empreses ja han mostrat el seu interès.
 
·         L’objectiu és dotar a la persona jove amb qualificació d’experiència laboral per tal d’assolir la seva inserció en el mercat de treball.
 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, acompanyada del director de la Xarxa Ocupacional del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Jesús Quiroga,  ha presentat el dispositiu organitzat pel SOC perquè les empreses oferixin pràctiques no laborals a les persones joves en atur, d’entre 18 i 25 anys.
 
El Servei d’Ocupació de Catalunya ha preparat el dispositiu d’informació a la xarxa de 70 Oficines de Treball perquè les empreses puguin oferir pràctiques laborals als joves en atur, a l’empar del Reial decret de l’Estat del passat 31 d’octubre que regula les pràctiques no laborals a les empreses.
 
La secretària d’Oucpació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, ha manifestat que aproximadament unes 32.000 persones joves en atur reunixen en l’actualitat les condicions per fer les pràctiques laborals. En aquests moments, al voltant de 100 empreses han manifestat el seu interès per poder incorporar joves en atur per les pràctiques no laborals.
 
Esther Sànchez ha destacat que “les pràctiques no laborals són una oportunitat pels joves perquè podran accedir a l’entorn real d’una empresa i, per tant, afavoreixen la seva experiència i una posterior inserció laboral”
 
Les pràctiques no laborals estan destinades a les persones joves d’entre 18 i 25 anys en situació d’atur, inscrites com a demandants d’ocupació al SOC, que estiguin en possessió d’una titulació universitària, de formació professional (grau mig o superior), del mateix nivell que la titulació de formació professional que sigui corresponent als ensenyaments de formació professional, artístics o esportius, o d’un certificat de professionalitat.
 
A més, per optar a fer les pràctiques no laborals, les persones joves candidates han de tenir menys de 3 mesos d’experiència laboral associada a les qualificacions anteriors.
 
Les pràctiques no laborals en empreses, que no suposen en cap cas l’existència de relació laboral entre l’empresa i la persona que realitza les pràctiques, tenen l’objectiu de dotar a la persona jove amb qualificació d’una experiència laboral per tal d’assolir la seva inserció laboral.
 
L’empresa està obligada a donar d’alta a la Seguretat Social a les persones que les facin i  a pagar un mínim del 80% del IPREM mensual (Indicador públic de rendes d’efectes múltiples), en concepte de beca de suport, el que aquest any equival a 426 euros al mes
 
La durada de les pràctiques no laborals oscil·la entre els 3 i els 9 mesos en una jornada que no superi les 8 hores diàries ni les 40 hores setmanals.
 
 
L’Oficina de Treball, centre del circuit de les pràctiques no laborals
 
L’empresa interessada ha de sol·licitar la sucripció d’un conveni de col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per tal que es puguin realitzar les pràctiques no laborals als seus centres de treball.
 
La sol·licitud de l’empresa, que s’ha de presentar en qualsevol de les 70 Oficines de Treball distribuïdes per tot Catalunya, ha d’incloure tant les dades dels perfils necessaris com els programes de pràctiques, que en detalli el contingut, les accions de formació i tutories i els sistemes d’avaluació.
 
L’Oficina de Treball s’encarrega de preseleccionar les persones joves candidates per a l’empresa, que serà la que, finalment, decidirà quina selecció en fa. A partir d’aquest moment, un cop l’empresa comuniqui la decisió presa sobre la selecció de les persones, l’Oficina de Treball enviarà el model de col·laboració a l’empresa per tal que el pugui signar.
 
Les pràctiques no laborals quedaran autoritzades en el moment que l’empresa  remeti el conveni signat a l’Oficina de Treball perquè el director/a el signi, i quan l’empresa signi l’acord amb els persones joves que hagi seleccionat.
 
El Servei d’Ocupació de Catalunya  exercirà tasques de control que poden ser de visites al centre de treball; contactes periòdics amb el tutor/a de l’empresa i amb els joves que facin les pràctiques no laborals.

2  

Fitxers adjunts

Declaracions de la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez.

Declaracions de la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez.
WAV | 1787

La secretaria d'Ocupació Esther Sànchez i el director de la Xarxa Ocupacional del SOC, Jesús Quiroga, durant l'acte de presentació.

La secretaria d'Ocupació Esther Sànchez i el director de la Xarxa Ocupacional del SOC, Jesús Quiroga, durant l'acte de presentació.
JPG | 1705