Educació

Ensenyament incrementa la oferta en estudis postobligatoris per al curs 2012-2013 i treu un total de 216.990 places

Ensenyament incrementa l'oferta en estudis postobligatoris per al curs 2012-2013 i treu un total de 216.990 places

query_builder   18 maig 2012 16:12

event_note Nota de premsa

Ensenyament incrementa l'oferta en estudis postobligatoris per al curs 2012-2013 i treu un total de 216.990 places

Foto petta
  • S’ofereixen 4.888 places més que el curs 2011-2012. De les places ofertes, un total de 82.885 places són de batxillerat i 120.825 són de cicles formatius.
 
  • La resta de places s’ofereixen en PQPI, en tècnics esportius i en formació artística.
 
  • Per al proper curs, el Departament d'Ensenyament implanta les modalitats ordinàries de batxillerat en 5 instituts i la modalitat artística en 6 instituts.
 
  • S’implanten 3 noves titulacions del cicle de grau mitjà, 6 del cicle de grau superior i 3 cicles  d’ensenyaments esportius
 
 
El Departament d'Ensenyament, malgrat el context de contenció actual, incrementarà el proper curs escolar les places d’estudis postobligatoris per al curs 2012-2013 en 4.888 places. L’oferta per al proper curs escolar és de 216.990 places en: batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, programes de qualificació professional inicial, tècnics esportius de grau mig i de grau superior, formació artística de grau mitjà i de grau superior.
 
Segons la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, “ara més que mai els joves necessiten accedir a la formació, que se’ls garanteixi l’ocupabilitat. Per això hem fet un esforç superior al de l’any passat, no hem escatimat esforços en aquest sentit”.
 
L’oferta total inclou 205.930 places d’estudis presencials i 11.060 a través de l’Institut Obert de Catalunya. Pel que fa als presencials 80.885 són de batxillerat, 59.880 de grau mitjà i 51.885 de grau superior, 3.575 en PQPI, 2.595 en tècnics esportius de grau mitjà, 420 en tècnics esportius de grau superior, 1.365 en formació artística de grau mitjà i 5.325 en formació artística superior.
 
A banda del sistema presencial, el Departament d'Ensenyament oferirà a través de l’Institut Obert de Catalunya 2.000 places més de batxillerat, 2.600 de cicles formatius de grau mitjà i 6.460 de cicles formatius de grau superior.
 
La titular d’Ensenyament ha destacat que “el Departament d'Ensenyament ha diversificat l’oferta per tal de respondre millor al teixit productiu del país i a les necessitats formatives de l’alumnat, malgrat la contenció actual a la qual estem sotmesos”.
 
Oferta de places de postobligatoris
 
En batxillerat s’ofereixen un total de 82.885 places i s’implantaran modalitats en poblacions que fins ara no en tenien. S’oferiran les modalitats d’humanitats i ciències socials, i de ciències i tecnologia a 5 centres; i la modalitat artística a 6 centres més. També s’incrementa en 4 l’oferta de centres que imparteixen el currículum mixt batxillerat – baccalauréat (batxibac) i ja sumen per al proper curs un total de 15 centres. La consellera ha remarcat que pel que fa a l’anglès, un total de 1.709 professors s’hauran format aquest curs 2011-2012 en metodologia AICLE i en continguts lingüístics de nivell avançat en anglès.
 
El curs 2012-2013 s’inicia un nou projecte per al foment del talent i l’excel·lència d’alumnat de batxillerat en Ciències i Matemàtiques (CiMs), mitjançant el conveni amb la Fundació privada CELLEX, que es durà a terme a dos centres del territori català. La consellera Rigau ha afirmat que “volem ampliar la franja d’alumnes amb excel·lència en certes matèries, perquè és un tema en el què tenim molt d’interès. Aquest és un projecte ambiciós que demostra el potencial que disposem com a país”.  La convocatòria per accedir al CIMs disposarà de 24 places, 12 d’elles a Barcelona i 12 a Girona, i s’hi han presentat 350 persones.
 
Respecte a la Formació Professional, l’oferta és de 120.825 places, a les quals cal sumar les places per PQPI, en tècnics esportius i en formació artística. Rigau ha declarat que “tot i que la demografia de joves de 16 anys s’ha estabilitzat, hem fet una oferta superior i l’hem ampliat perquè molts joves no quedin desplaçats”. Rigau ha afegit que “hem introduït nous cicles que s’adapten als nous sectors productius i als interessos dels joves”.  
 
S’impartiran 3 noves titulacions en cicles de grau mitjà i 6 en grau superior.  Les novetats en grau mitjà són electromecànica de maquinària, fabricació i ennobliment de productes tèxtils, i instal·lacions d’aigua. I en grau superior, educació i control ambiental, estilisme  i direcció de perruqueria, vestuari a mida i per a espectacles, paisatgisme i medi rural, energies renovables, i animacions en 3D, jocs i entorns interactius. Entre aquestes noves titulacions la consellera ha destacat que la del sector tèxtil formarà part del projecte de la formació professional dual i col·labora per tornar a posar en valor el teixit industrial tèxtil terrassenc. En aquest sentit, ha avançat que també hi està implicada la universitat. Un altre aspecte destacat de les noves titulacions és el títol propi d’aigua que es realitzarà a Barcelona.
 
Pel que fa als ensenyaments esportius, es troben les següents novetats en relació a titulacions: salvament i socorrisme, judo i mitja muntanya. La consellera ha destacat que aquests ensenyaments s’imparteixen en les zones on hi ha un sector productiu potencial.
 
Nova Formació Professional Dual
 
La consellera Rigau, que ha recordat que ja va presentar el passat 9 de maig el  Govern el nou model dual de formació professional inicial, ha explicat els objectius i les condicions per accedir-hi. Aquest model permet que l'alumnat compagini la formació al centre docent i l'activitat productiva en una empresa relacionada amb la titulació que està cursant amb l’objectiu que millorin la seva formació, qualificació, motivació i desenvolupament personal. L'empresa ha de tenir un acord previ amb el centre docent per garantir la millor formació. Així, una part dels aprenentatges que ara s'obtenen al centre docent, s'obtindran amb l'activitat productiva.
 
Segons la consellera, “quan tornem a tenir un increment de feina notable, hem de tenir la feina preparada i per això hem de seguir formant, perquè la nostra obligació és oferir-los formació, enfortir-los perquè si no estan formats molts joves podrien seguir en situació crítica”.
 
Amb l’impuls d’aquest nou model, que en països com Alemanya ha donat molt bons resultats, es vol afavorir la reactivació econòmica. Fins ara, un total de 34 empreses i dues agrupacions empresarials ja s'han sumat al nou model, que es posarà en marxa el curs vinent, 2012-2013. En aquest sentit, divendres passat la consellera Rigau, sota la presidència del president Artur Mas, va signar un convenir amb la Corporació Alimentària Guissona que permetrà que el curs vinent es posi en marxa el cicle formatiu de grau superior de processos i qualitat en la indústria alimentària a l'Institut de Guissona en modalitat dual.
 
Calendari de preinscripció
 
La preinscripció dels estudis postobligatoris es podrà fer a partir de la setmana entrant i la data és diferent segons els ensenyaments. Així, per al batxillerat i cicles formatius de grau mitjà el període serà del 21 de maig a l’1 de juny, igual que per als programes de qualificació professional inicial. El calendari per als cicles formatius de grau superior serà del 28 de maig al 8 de juny. (Més detalls del calendari en el document adjunt).
 
 
18 de maig de 2012

4  

Fitxers adjunts

Fotografia

Fotografia
JPG | 3528

Tall de veu consellera Rigau

Tall de veu consellera Rigau
FLV | 6178

Dossier adjunt

Dossier adjunt
PDF | 196

Dossier adjunt2

Dossier adjunt2
PDF | 166