Protecció Civil

Protecció Civil: Actualització prealerta del pla INUNCAT

query_builder   19 maig 2012 21:22

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Actualització prealerta del pla INUNCAT

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat actualitza la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) derivada de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per pluges intenses (superant els 20 l/m2 en 30 minuts) fins la matinada de dilluns que ja han entrat pel terç oest i s’aniran desplaçant cap al nord-est. Les previsions és mantenen igual menys a les comarques de la demarcació de Girona: Alt i Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i la Selva, juntament amb la comarca del Vallès Oriental de la demarcació Barcelona que augmenten el seu grau de probabilitat a partir de les vuit del matí de demà diumenge fins a primeres hores de la tarda.
 
Recordem, que a hores d’ara, els xàfecs en forma de tempesta i acompanyats de calamarsa i pedra (de petites dimensions) han entrat aquesta tarda pel terç oest sense que s’enregistrin incidències destacables.
 
Previsió per comarques i franges horàries
Així doncs, fins a la matinada el grau de probabilitat es manté baix a les comarques de l’Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Montsià, Osona, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Terra Alta i Urgell. El grau de probabilitat és més alt a les comarques de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Segrià, Solsonès i Vall d'Aran.
 
De matinada i fins a primera hora del matí el grau de probabilitat es manté baix i afecta les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Segrià, Selva, Solsonès, Tarragonès, Terra Alta, Urgell, Vall d'Aran, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
A partir de les 08.00 hores de diumenge al matí fins a les 14.00 hores augmenten la probabilitat les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva i Vallès Oriental. El grau de probabilitat serà més baix a les comarques de l’ Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Maresme, Segarra, Solsonès, Vallès Occidental.
 
Gestió de preses i pantans
Es comunica que, a partir de les informacions facilitades per ENDESA GENERACIÓN, se segueixen aplicant mesures correctores a les preses i embassaments següents:
  • La Torrassa 10m³/s
  • Talarn 60m³/s
  • Boren: finalitzades maniobres de desguàs
Com a conseqüència d’aquesta situació el cabal del riu Noguera Pallaresa serà superior a l’habitual. La DGPC a traves del centre d’emergències de Catalunya (CECAT) ha avisat els municipis de les riba del riu Noguera Pallaresa per les possibles variacions del cabal, tot i que les maniobres de desguàs suposen cabals superiors als habituals però no risc d’inundació que estan dintre dels valors de treball de les preses.
 
La DGPC demana extremar les precaucions en la conducció, ja que els xàfecs poden anar acompanyats sovint de tempesta i localment de calamarsa o pedra.
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció (Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència).