Protecció Civil

Protecció Civil posa en prealerta el pla INUNCAT per les possibles pluges intenses a la meitat oest del país

query_builder   19 maig 2012 13:18

event_note Nota de premsa

Protecció Civil posa en prealerta el pla INUNCAT per les possibles pluges intenses a la meitat oest del país

  • El cabal del riu Noguera Pallaresa serà superior al seu habitual per les maniobres de desguàs a La Torrassa, Talarn i Borèn
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha emès, aquest migdia, una prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) derivada de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que mantenen l’avís de risc meteorològic per pluges intenses (superant els 20 l/m2 en 30 minuts) fins la matinada de dilluns que entraran per l’oest i s’aniran desplaçant cap al nord-est. Els xàfecs aniran sovint acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra. L'episodi de tempestes es mantindrà al llarg de diumenge.
 
Des de les 14.00 hores fins les 20.00 hores el grau de probabilitat serà baix i afectarà les comarques de Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Segrià, Solsonès, Terra Alta, Urgell i Vall d'Aran.
 
A partir de les 20.00 hores fins la matinada el grau de probabilitat es mantindrà baix a les comarques de l’Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Montsià, Osona, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Terra Alta i Urgell. El grau de probabilitat serà més alt a les comarques de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Segrià, Solsonès i Vall d'Aran.
 
Gestió de preses i pantans
Es comunica que, a partir de les informacions facilitades per ENDESA GENERACIÓN, se segueixen aplicant mesures correctores a les preses i embassaments següents:
  • La Torrassa 10m³/s
  • Talarn 60m³/s
  • Borèn 5 m³/s
Com a conseqüència d’aquesta situació el cabal del riu Noguera Pallaresa serà superior a l’habitual. La DGPC a traves del centre d’emergències de Catalunya (CECAT) ha avisat els municipis de les riba del riu Noguera Pallaresa per les possibles variacions del cabal, tot i que les maniobres de desguàs suposen cabals superiors als habituals però no risc d’inundació que estan dintre dels valors de treball de les preses.
 
La DGPC demana extremar les precaucions en la conducció, ja que els xàfecs poden anar acompanyats sovint de tempesta i localment de calamarsa o pedra.
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció (Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència).