Protecció Civil

Protecció Civil: Actualització prealerta del pla INUNCAT

query_builder   20 maig 2012 12:39

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Actualització prealerta del pla INUNCAT

  • La DGPC ha emès, també, un avís de risc per vent a partir de demà dilluns afectant el sud del país i les demarcacions de Barcelona, Catalunya Central, Girona i Alt Pirineu
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat actualitza la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) derivada de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per pluges intenses (superant els 20 l/m2 en 30 minuts). Respecte al comunicat anterior s’amplia l’afectació en el període de 14:00h a 20:00h d’avui a les comarques del Maresme amb una probabilitat mitjana i Alta Ribagorça, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran amb un grau de probabilitat menor. Així mateix s’amplia la durada de l’episodi fins la matinada de dilluns (02:00h a 08:00h) a les comarques del Baix Empordà, el Gironès, el Maresme, la Selva i el Vallès Oriental amb un grau de probabilitat baix, també per superació del llindar d’intensitat de precipitació.
 
Els xàfecs, que van entrar a partir de primera hora de la tarda per l’oest i han escombrat bona part del país i en alguns cassos acompanyats de calamarsa i pedra (de petites dimensions) no han provocat incidències destacables. Tot i la manca d’incidències la DGPC fa èmfasis en la necessitat d’extremar les precaucions en la conducció, ja que els xàfecs poden anar acompanyats sovint de tempesta i localment de calamarsa o pedra.
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció (Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència).
 
 
 
Previsió per comarques i franges horàries
 
Fins a les 14.00 hores d’avui diumenge es manté la previsió de pluges  intenses a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva i Vallès Oriental. El grau de probabilitat és més baix a les comarques de l’ Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Maresme, Segarra, Solsonès, Vallès Occidental.
 
Entre les 14.00 i les 20.00 hores la previsió estableix un risc de probabilitat mitjana a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva, Vallès Oriental. La probabilitat serà menor a l’ Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Segarra, Solsonès, Vall d'Aran i Vallès Occidental.
 
A partir del vespre fins la matinada el grau de probabilitat baixarà i la previsió de ruixats intensos afectarà les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva i Vallès Oriental.
 
S’amplia el període d’afectació de l’episodi de pluja intensa des de la matinada fins al matí de dema dilluns amb un grau de probabilitat baix i que afectarà les comarques del Baix Empordà, Gironès, Maresme, Selva i Vallès Oriental.
 
 
Gestió de preses i pantans
Es comunica que, a partir de les informacions facilitades per ENDESA GENERACIÓN, se segueixen aplicant mesures correctores a les preses i embassaments següents:
 
  • La Torrassa 10 m³
  • Talarn 60 m³
  • Borèn 2 m³
  • Tavascan 5m³
 
Com a conseqüència d’aquesta situació el cabal del riu Noguera Pallaresa serà superior a l’habitual. La DGPC a traves del centre d’emergències de Catalunya (CECAT) ha anat avisant, des d’ahir, els municipis de les riba del riu Noguera Pallaresa per les possibles variacions del cabal, tot i que les maniobres de desguàs suposen cabals superiors als habituals però no risc d’inundació que estan dintre dels valors de treball de les preses.
 
Avís risc meteorològic per forts vents
Segons la informació facilitada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la DGPC ha emès un avís de situació meteorològica de risc per superació del llindar de vent amb ratxes màximes superiors als 90km/h per dilluns dia 21 de maig. L’afectació inicial serà al sud del territori (comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre) i s’anirà ampliant fins afectar a algunes comarques de les demarcacions de Barcelona, Catalunya Central, Girona i Alt Pirineu i Aran al llarg del dia i de la matinada.
 
El vent predominant serà de component nord i oest, i al Montsià, Baix Ebre i Baix Camp es podran superar els 126km/h.
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció (Consells d'autoprotecció en cas de fortes ventades)