Territori

Territori i Sostenibilitat signa dos convenis per reduir les emissions del transport de mercaderies al Port de Barcelona

· L'àmbit portuari suposa entre el 16% i el 22% de les emissions globals de PM10 i NOx de tota l'àrea metropolitana

query_builder   21 maig 2012 12:22

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat signa dos convenis per reduir les emissions del transport de mercaderies al Port de Barcelona

· L'àmbit portuari suposa entre el 16% i el 22% de les emissions globals de PM10 i NOx de tota l'àrea metropolitana

TES
Josep Enric Llebot, segon per la dreta, durant la signatura d'aquest matí.
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha signat aquest matí dos convenis de col·laboració, amb la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) i l’associació Barcelona Centre Logístic (BCL), amb l’objectiu de reduir les emissions del transport de mercaderies per carretera i altres modalitats de transport al Port de Barcelona. Aquesta col·laboració ha de permetre aconseguir, a més, una millora en l’ús eficient i l’estalvi d’energia. El conveni forma part de les accions del Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire 2011-2015.
 
El sector de la logística i el transport de mercaderies té un impacte significatiu pel que fa a les emissions de contaminants de ciutat i d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Quant a les emissions locals, i segons les dades del Pla d’actuació, l’àmbit del Port de Barcelona va representar l’any 2008 el 22,5% de les emissions globals de partícules de diàmetre inferior a 10 micres i el 16,4% de les emissions globals d’òxids de nitrogen de tota l’àrea metropolitana de Barcelona. El principal impacte del Port de Barcelona es produeix al mar però donada la seva ubicació té una contribució significativa en la qualitat de l’aire de la ciutat de Barcelona, la part sud de l’Hospitalet de Llobregat i la part est del Prat de Llobregat.
 
Els convenis signat avui  tenen com a objectiu regular i definir els mecanismes de col·laboració entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i les dues entitats logístiques per dur a terme, durant el 2012, un conjunt d’activitats entre els seus associats orientades a la promoció de l’adopció de bones pràctiques ambientals. Entre les accions que es duran a terme destaquen:
 
  • Activitats de formació i sensibilització en matèria de qualitat de l’aire.
  • Col·laborar amb el departament en la selecció dels criteris per a l’atorgament del Distintiu de garantia de  qualitat ambiental en la gestió de flotes.
  • Promoure entre els associats accions voluntàries de millora de les emissions de contaminants dins del Pla de millora de la qualitat de l’aire de la regió de Barcelona i l’adopció d’acords voluntaris per a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
  • Organitzar conjuntament jornades tècniques i de divulgació adreçades a clients finals, operadors logístics i empreses de transport sobre temàtiques relacionades amb el sector de la logística i les accions per reduir emissions del transport de mercaderies per carretera i per altres modes de transport.
  • El Departament donarà suport tècnic a ZAL per implementar criteris sostenibles en el disseny de les naus logístiques.
 
La ZAL està concebuda com un centre de distribució intermodal  al servei del Port de Barcelona i està especialitzada en el tractament logístic del tràfic marítim. I BCL és una associació constituïda per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i l’Autoritat Portuària de Barcelona, i compta amb la participació d’altres membres que formen part dels diferents esglaons de la cadena logística: transport, administracions públiques, associacions professionals, empreses de serveis i usuaris finals. En total, engloba més de 100 socis amb l’objectiu comú de consolidar Catalunya com la gran plataforma logística del sud d’Europa.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 44