Salut

Primera reunió de científics europeus per posar en comú els resultats del Projecte COBATEST

query_builder   23 maig 2012 12:22

event_note Nota de premsa

Primera reunió de científics europeus per posar en comú els resultats del Projecte COBATEST

L’objectiu del projecte és reduir el nombre de persones infectades i no diagnosticades del VIH i afavorir el diagnòstic precoç.
 
COBATEST es basa en l’experiència catalana de la xarxa de centres de cribratge comunitari (DEVO) iniciada l’any 1993, fortament recomanada per les agències internacionals.
La seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya acull la primera reunió científica del Projecte Europeu HIV COBATEST, que es durà a terme fins al proper dia 25 de maig. La reunió, que ha obert el director de l’Agència de Salut Pública, Antoni Mateu, inclourà reunions de treball sobre indicadors per monitorar el diagnòstic de la infecció per VIH en serveis que ofereixen la prova del VIH amb aconsellament de base comunitària; serveis que són reconeguts com un bon model a seguir per a la millora del diagnòstic precoç del VIH ja que permeten arribar a poblacions més vulnerables i de difícil accés.  
 
L’HIV COBATEST (Community Based Testing Practices in Europe) és un projecte de tres anys de durada (2011-2013) que ha estat finançat per la Comissió Europea. A Catalunya, el centre coordinador d’aquest projecte és el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), l’investigador principal del qual és el director del CEEISCAT, Jordi Casabona, i compta amb la participació de les doctores Cristina Agustí i Laura Fernández.
 
El projecte HIV COBATEST té com a objectiu promoure el diagnòstic precoç de la infecció pel VIH a Europa, mitjançant la millora de la implementació i avaluació de les pràctiques de realització de la prova amb consell assistit de base comunitària. Aquest projecte compta amb 10 socis de 8 països europeus (Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Dinamarca, República Txeca, Polònia i Eslovènia)  i 21 països col·laboradors (Gran Bretanya, Suècia, Portugal, Bèlgica, Luxemburg, Romania, Montenegro, Sèrbia i Letònia). A la reunió, hi assistiran representants dels socis i col·laboradors i d’institucions com ONUSIDA.
 
S'estima que als països de la Unió Europea el 30% de les persones infectades pel VIH no saben que ho estan. A Catalunya, aproximadament 28.000 persones viuen amb el VIH, amb una proporció similar a la mitjana europea que no saben que estan infectades. Contribuir a reduir aquesta elevada proporció de persones infectades no diagnosticades és el propòsit del projecte HIV COBATEST.
 
Trobareu més informació sobre al projecte HIV COBATEST a: www.cobatest.org i http://www.facebook.com/HIVCOBATESTProject