Salut

Barcelona acull les III Jornades del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme sobre l'atenció clínica a les persones fumadores

query_builder   24 maig 2012 11:50

event_note Nota de premsa

Barcelona acull les III Jornades del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme sobre l'atenció clínica a les persones fumadores

Fa un any i quatre mesos que es va aprovar a Espanya una de les lleis més progressistes de protecció en els espais públics dels riscos per a la salut del fum ambiental de tabac. El progrés que aquesta normativa ha tingut en la salut de tota la població, tant la fumadora com la no fumadora, és indiscutible tenint en compte les últimes dades disponibles.
 
El Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), que es va significar explícitament en tota la fase d'evolució de l'anterior regulació de 2005 fins a la Llei 42/2010 en defensa dels espais sense fum, té entre els seus objectius estratègics preferents l'atenció clínica a les persones fumadores. Amb aquest motiu, les III Jornades anuals, que se celebraran a l’Hospital Universitari de Bellvitge, els propers dies 24 i 25 de maig posen a debat de la comunitat científica i dels representants més significats del moviment de prevenció i control del tabaquisme a Espanya el coneixement i la major evidència de les mesures més efectives en l'atenció a la persona que fuma. A aquest efecte, durant les jornades es presentarà el Document de consens per a l'atenció clínica al tabaquisme a Espanya, del CNPT.
 
La finalitat d'aquest treball de caràcter tècnic i científic és consensuar una proposta bàsica de qualitat sobre l'abordatge de les persones fumadores que serveixi com a guia orientativa en la pràctica clínica en el context del nostre país. Els objectius del consens són revisar l'eficàcia dels tractaments existents del tabaquisme, sintetitzar l'evidència disponible sobre el tractament de les persones fumadores, consensuar uns mínims bàsics que permetin orientar les actuacions assistencials de qualitat a Espanya i proposar recomanacions clíniques per al maneig del pacient que fuma.
 
Les jornades comptaran amb la presència a Barcelona de Gillian Merron, exministra de Sanitat del Regne Unit i que va organitzar en aquest país, durant el seu mandat, l'estratègia d'atenció a la població fumadora, amb una millor eficiència de la distribució dels fons públics destinats a aquesta tasca. La conferència inaugural que pronunciarà la tarda del dijous 24 introduirà un conjunt de quatre taules rodones en què s'analitzaran successivament al llarg dels dos dies els temes següents: l'abordatge pel sistema sanitari dels pacients fumadors, tant els que volen deixar de fumar com aquells que no s'ho han plantejat; les implicacions d'aquesta atenció en les estratègies polítiques que deriven de la nova llei aprovada el desembre de 2010; el debat sobre la naturalesa de les unitats especialitzades de tabaquisme com a estructures del sistema sanitari específicament desenvolupades per fer front a les situacions més difícils relacionades amb l'addicció, i les noves necessitats formatives dels professionals sanitaris en relació amb el tabaquisme. A més de les habituals sessions de comunicació de les novetats científiques en aquest camp, les jornades plantegen, com a realitat innovadora, una taula rodona sobre la situació de la investigació sobre tabaquisme al nostre país.
 
A Catalunya, que acull la celebració d'aquestes jornades, les polítiques de prevenció i control del tabaquisme s'articulen al voltant de quatre eixos principals: 1) evitar l'exposició al fum ambiental del tabac, 2) prevenir l'inici en adolescents i joves, 3) estimular l'abandonament per part dels fumadors, i 4) reduir amb relació al tabaquisme les possibles desigualtats de gènere i classe social. Durant l'any 2011, s'ha fet especial èmfasi en el compliment de la nova normativa legal, especialment en l'àmbit de l'hostaleria, la restauració, l’oci i els recintes sanitaris. Simultàniament, els recursos presencials i no presencials disponibles continuen treballant en l'ajuda a la persona que fuma, i aquests esforços en les línies prioritàries d'actuació -com la prevenció de la cronicitat- es defineixen al Pla de salut de Catalunya 2011-15.