Territori

El Departament de Territori i Sostenibilitat analitza les intervencions de rehabilitació en el patrimoni històric

query_builder   25 maig 2012 12:16

event_note Nota de premsa

El Departament de Territori i Sostenibilitat analitza les intervencions de rehabilitació en el patrimoni històric

Imatge de l'ajuntament de Torelló
Avui ha tingut lloc la segona jornada sobre intervenció en el patrimoni històric català que impulsa el Departament de Territori i Sostenibiliat per tal de difondre l’experiència adquirida durant anys de rehabilitació de nuclis antics. La jornada d’avui s’ha centrat en la intervenció en edificis històrics i s’han presentat els casos de la recuperació del castell de Verdú i la rehabilitació de l’equipament cultural i ajuntament de Can Parrella a Torelló.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat desenvolupa una política d’intervenció en l’espai públic i el patrimoni històric i arquitectònic per tal de vetllar per la seva conservació, rehabilitació i posada en valor en el marc de les actuals viles i ciutats.
 
Aquests anys de treball continuat han generat una política de qualitat en la intervenció, basada en els principis generals següents:
 
  • Tractar el conjunt de Catalunya com una unitat cultural.
 
  • Actuar sobre espais d’ús i propietat pública i considerar els ajuntaments com els interlocutors de les necessitats de la ciutadania.
 
  • Realitzar un treball continu d’estudi per a la millora de les intervencions en coordinació amb les diferents institucions i organismes implicats.
 
  • Entrendre la intervenció com la recerca de la identitat de cada indret, prenent com a base l’evolució històrica de l’element patrimonial.
 
  • Vetllar perquè el patrimoni rehabilitat s’incorpori a la vida pública dels nuclis històrics, de manera adequada als seus nous usos i funcions.
 
És per això que el Departament de Territori i Sostenibilitat està impulsant els “Debats de Patrimoni” en quatre jornades, entre els mesos d’abril i setembre d’enguany. L’objectiu és difondre els criteris d’intervenció en l’espai públic dels centres històrics, mitjançant l’exposició i el debat de casos concrets.
 
 
Recuperació del castell de Verdú i rehabilitació de Can Parrella de Torelló
 
Cadascuna d’aquestes jornades analitza la rehabilitació d’un element de l’espai públic. La primera sessió, que va tenir lloc el mes d’abril, va estar protagonitzada per les places, lloc de trobada per excel·lència dels nuclis antics.
 
La segona jornada, avui, s’ha centrat en les intervencions en edificis existents de valor patrimonial per a usos públics i ha permès debatre la recuperació del castell de Verdú i la rehabilitació com a equipament cultural i ajuntament de Can Parrella de Torelló. La línia d’intervenció que se segueix des del Departament de Territori i Sostenibilitat  és respectar al màxim l’estructura arquitectònica original, analitzar el context històric i constructiu i intervenir per adaptar l’edifici als nous usos sense deslligar-lo de la seva identitat com a espai que forma part de la història del municipi.
 
En la tercera jornada, que es desenvoluparà el 29 de juny, es tractaran els entorns monumentals vinculats als centres històrics, amb els casos de la urbanització del turó de la Seu Vella de Lleida i la recuperació del passeig fora muralles de Girona.
 
La quarta jornada de debat, a l’octubre, examinarà les intervencions en centres històrics enteses com a projectes globals, a través de les accions dutes a terme a Bàscara i a Banyoles.
 
Aquest cicle de debats es tancarà, al mes de novembre, amb l’anàlisi dels plans de renovació i millora urbana de l’espai públic històric, en què s’exposarà l’avantprojecte per a la part alta de Tarragona i la tasca feta a Navata.
 

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 390

Rehabilitació del castell de Verdú

Rehabilitació del castell de Verdú
JPG | 218

Restauració de l'Ajuntament de Torelló

Restauració de l'Ajuntament de Torelló
JPG | 447