Justícia

L'Institut de Medicina Legal de Catalunya participa en un simulacre d'accident amb múltiples víctimes, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil

query_builder   25 maig 2012 14:29

event_note Nota de premsa

L'Institut de Medicina Legal de Catalunya participa en un simulacre d'accident amb múltiples víctimes, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil

Dotze metges forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), dependent del Departament de Justícia, s’han desplaçat a Castelldefels per fer l’aixecament dels suposats cadàvers i obtenir dades antemortem a través dels familiars
 
 
Aquest dijous dotze metges forenses de la divisió de Barcelona Sud de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya han participat en el simulacre en el Grup de Medicina Legal i Forense, conjuntament amb efectius de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra, que s’ha dut a terme a Castelldefels. En aquesta població la Direcció General de Protecció Civil ha fet un simulacre d’accident amb múltiples víctimes entre dos autocars de transport de viatgers per carretera.
 
Els metges forenses han entrenat diferents aspectes de la seva competència com són l’aixecament de cadàvers de les víctimes a l’epicentre de l’accident (xoc d’autobusos) i l’obtenció de dades antemortem per part dels familiars a l’Oficina Antemortem, ubicada en aquesta ocasió a la seu de la Policia Local de Castelldefels.
 
Per dur a terme la primera actuació s’ha disposat de 10 maniquís que simulaven les víctimes mortals. Els metges s’han encarregat de documentar in situ totes les mostres i, de manera normalitzada, les restes i cossos, descrivint tots els detalls, ferides i trets identificadors (cicatrius, tatuatges...) de cadascun d’ells, tasca que requereix coordinació amb la policia científica. Per fer més versemblant el simulacre, s’ha habilitat un petit centre de comandament que ha servit també com a magatzem dels falsos cadàvers.
 
L’altra de les actuacions que s’ha assajat ha estat l’obtenció de dades antemortem a través de la informació facilitada pels suposats familiars de les víctimes mortals. Aquests aporten les característiques i trets diferenciadors dels seus “familiars” així com mostres per contrastar la identitat dels cossos. Igual que en el focus del sinistre, els metges forenses han de recollir en aquesta actuació, de manera estandarditzada, tants detalls i trets identificadors de cadascun d’ells com sigui possible. Aquesta tasca, carregada de gran emotivitat, requereix també una bona coordinació amb la policia científica.
 
En el simulacre, en rebre l’avís per part de la Policia, el Jutjat activa l’IMLC, que també ha rebut l’avís del sinistre a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).
 
Un cop el grup d’intervenció confirma que la zona és segura i quan, tant aquest grup com el sanitari finalitzen les respectives tasques de salvament dels ferits, el grup de l’IMLC inicia les tasques corresponents.
 
El grup de treball format per metges forenses de l’IMLC i agents de la Policia Científica dels Mossos d’Esquadra, s’encarrega de la identificació de les víctimes mortals, així com dels objectes que hi estan relacionats, mitjançant una sectorització de la zona, la presa de fotografies i la recollida de mostres.
 
En el centre logístic, que organitza la Policia Científica dels Mossos d’Esquadra, s’ha recollit tota la informació sobre el sinistre. Des d’aquí s’ha redactat l’informe de l’accident, s’han facilitat les dades al Centre d’Integració de Dades (CID) per a la correcta identificació de les víctimes mortals i s’ha mantingut contacte permanent amb el Centre de Comandament Avançat (CCA) per facilitar-los la informació requerida.
 
En el simulacre, hi han participat, a més dels metges forenses de l’IMLC, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, SEM, Policia Local de Castelldefels, Creu Roja, comitiva judicial del Jutjat de Gavà, Protecció Civil de la Generalitat i del municipi de Castelldefels i assistents socials de l’Ajuntament, CAT-112, 012, CECAT i la resta de sales de coordinació de tots els serveis d’emergència implicats. També hi han participat els alumnes de la sisena edició del Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències de la Universitat Autònoma de Barcelona, impartit per l’IEM, que han format part de l’estructura del grup sanitari. A més, hi ha col·laborat personal de l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que ha cedit els autocars i ha posat a prova els seus protocols interns en cas d’accident.
 
Per als efectius de l’IMLC, la participació en el simulacre ha estat molt important perquè els ha permès posar en pràctica el dispositiu d’emergències que, altrament, no es pot posar mai a prova fins que es produeix un fet real.
 
 
Participació de l’IMLC davant de grans catàstrofes
 
L’IMLC ha intervingut en diverses actuacions amb víctimes múltiples. A Catalunya cal destacar l’accident d’helicòpter a Torallola, Pallars Jussà (2002); l’accident de trànsit a Sant Pol de Mar (2009), i l’accident ferroviari de Castelldefels (2010).
 
Fora de Catalunya, l’IMLC ha participat, a Tailàndia, en la identificació de víctimes del tsunami (2004); en l’atemptat terrorista de Madrid (2005); en la identificació a Madrid de víctimes de l’atemptat del Iemen (2007), i, finalment, en l’accident aeri de Barajas (2008).  
 
L’IMLC és l’únic institut a l’Estat espanyol que compta amb una àrea de grans catàstrofes, amb espai per a més de 100 cadàvers, controlats per un sistema de radiofreqüència (RFID). L’Institut està connectat amb el Centre de Cooperació Operativa de Catalunya (CECAT) de la Direcció General de Protecció Civil i rep l’avís en cas que es produeixi qualsevol mena de catàstrofe, accident aeri, atemptat terrorista o esdeveniment amb més de cinc víctimes mortals.