Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Pla estratègic agroalimentari de Catalunya uneix tots els agents per a situar el sector agroalimentari català com a líder a nivell mundial

query_builder   25 maig 2012 17:20

event_note Nota de premsa

El Pla estratègic agroalimentari de Catalunya uneix tots els agents per a situar el sector agroalimentari català com a líder a nivell mundial

Un moment de l'acte
D'esquerra a dreta, Ramon Roca, president del Consell Social de la Universitat de Lleida; Roberto Fernández, rector de la Universitat de Lleida; el conseller Pelegrí, i Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, després de la signatura
 
El conseller Pelegrí i el rector de la UdL, Roberto Fernández, han signat aquesta tarda, a Lleida, el conveni de col·laboració per a la seva elaboració
 
 
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president del Centre UdL-IRTA, el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, han signat, aquesta tarda, el conveni de col·laboració per a la redacció del Pla estratègic de recerca, innovació i transferència agroalimentària de Catalunya (2012-2016), amb el qual el Govern català vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari mitjançant la incorporació de la investigació i la innovació.
 
Es tracta d’un pla de Govern de la Generalitat que dóna resposta a les resolucions del Parlament de Catalunya en el debat de política agrària, de 14 d’abril de 2010, i que lidera el Departament, amb el suport dels d’Economia i Coneixement, Empresa i Ocupació, i Salut. El projecte de pla ha d’estar finalitzat abans de final d’any.
 
El conseller ha volgut fer palès que el sector agroalimentari juga un paper essencial per al desenvolupament econòmic del país i que la seva millora contínua a través de la incorporació de la recerca i la innovació esdevé un factor clau per a incrementar la seva competitivitat. Pelegrí ha reiterat la necessitat d’apostar per “una agricultura del coneixement real, pràctica, econòmicament viable i que aporti valor a les nostres empreses (marques, productes, processos), una agricultura del coneixement en què la transferència hi juga un paper cabdal. No pot ser que tinguem una de les millors xarxes mundials de recerca i investigació agroalimentària (estem en l’onzè lloc en la “lliga mundial, tenim més de 180 organismes), però en innovació empresarial ens trobem entre els lloc 19-21 d’aquesta lliga. Tenim un rebost de coneixement, però no el sabem aprofitar. La innovació és una necessitat permanent, no un caprici”.
 
Així, el conseller ha instat a “endreçar tot el que tenim en R+D+i, a mobilitzar tot aquest potencial, cal crear un espai comú on aquells que produeixin R+D+i es trobin amb els que el necessiten i l’apliquen (les empreses), un espai de treball conjunt, que ens permeti identificar cap a on hem d’anar, quins són els objectius prioritaris i els principals reptes de futur, què necessita i demana el mercat,...; i també cal obtenir més amb el mateix, i millorar l’eficàcia dels instruments existents i que es complementin.”
 
El conseller ha recordat que Catalunya gaudeix d’una “agricultura del coneixement”, atès que el DAAM disposa d’instruments capdavanters en R+D+i i estructures internacionalment reconegudes com l’IRTA,  el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya o el CREAF, entre d’altres, a més d’estar realitzant actualment un important esforç econòmic en aquest camp. El Departament d’Agricultura és el segon de la Generalitat de Catalunya en despesa en R+D+i. A més, a Catalunya en els darrers anys, s’ha desenvolupat un sistema d’universitats i centres de recerca que “poden ser una gran oportunitat per al desenvolupament i la competitivitat del sector agroalimentari”, ha afegit Pelegrí.
 
En aquest punt, Pelegrí ha incidit en què el Pla estratègic de recerca, innovació i transferència agroalimentària de Catalunya (2012-2016) és un Pla de Govern, que necessita la complicitat i la responsabilitat de tot el sector productor (agricultura, ramaderia i pesca) i de la resta de la cadena agroalimentària (indústria), a més d’aconseguir crear vincles, coordinació i col·laboració activa entre els principals actors de R+D+i (centres tecnològics, centres de recerca, universitats) i el consumidors de R+D+i (empreses). “El conveni signat avui reforça aquesta voluntat aglutinadora i evidencia l’estratègic paper de Lleida en el sector agroalimentari”, ha afegit el titular del DAAM, qui també ha destacat el rol de la UdL en la redacció del Pla i l’aposta del Govern per a què “Lleida tingui un paper important en allò en que és capdavantera: el sector agroalimentari”.
 
“Però volem anar més enllà” – ha assenyalat el conseller-, “volem la implicació del món empresarial, i per això us demano la plena implicació en tot el procés d’elaboració, que us el feu vostre, que hi treballeu amb visió de futur, i busqueu espais i estratègies en comú. Els únics i grans usuaris de tota la recerca, investigació, i tecnologia sou els empresaris; i en aquests moments de restriccions és més necessari que mai que optimitzem els recursos, que treballem sobre el que necessitem, i que ho fem plegats, de forma coherent, eficient i eficaç, on tots hi sortim guanyant, que tots els agents uneixin forces i treballin plegats per a fer del sector agroalimentari català un sector líder no només a l’Estat, sinó també a Europa i fins a tot al món”.
 
Per la seva part, Roberto Fernández ha destacat el paper fonamental que el Centre UdL-IRTA i la Universitat de Lleida tindran en l'elaboració del Pla i l'impuls del sector agroalimentari català, ja sigui en la formació de nous professionals des de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la UdL, com en la recerca bàsica i aplicada del nou centre Agrotècnio.
 
El Pla estratègic de recerca, innovació i transferència agroalimentària de Catalunya (2012-2016) ha de permetre cridar l’interès de les estructures de R+D+i catalanes cap al sector agroalimentari. A més, la nova PAC i el nou Programa Marc de Recerca (Horizon 2020) obren noves oportunitats per a impulsar la R+D+i en el sector agroalimentari, atès que els fons assignats per a aquest àmbit es preveu que siguin el doble que l’anterior període.
 
Objectius generals
 
Els objectius generals del Pla Estratègic són els següents:
1)    Definir el posicionament estratègic en l’àmbit agroalimentari català per al 2020, com a sector clau de competitivitat i generació de riquesa, començant per una avaluació de la situació de partida.
2)    Identificar els principals reptes de futur en matèria de generació de coneixement, foment de la innovació i creixement socioeconòmic, definint objectius finalistes en matèria de producció científica, valorització, transferència, competitivitat i ocupació.
3)    Alinear tots els agent del sistema (recerca, formació, transferència, internacionalització i teixit empresarial) vers els objectius prioritaris identificats, millorant especialment la interrelació entre empresa i centre públic de recerca.
4)    Captar més recursos R+D+i per al sector agroalimentari català.
 
Pel  que fa a la metodologia del projecte, que es concretarà en el Pla Estratègic abans de final d’any, el procés d’anàlisi de la situació actual de R+D+i del sector agroalimentari català pretén ser altament participatiu, amb representació àmplia dels agents del sector, tant d’àmbit públic com privat.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Presentació.

Presentació.
PPT | 1970

Moment de l'acte

Moment de l'acte
JPG | 67