Empresa i Treball

OCUPACIÖ

El conseller F. Xavier Mena lamenta que el pressupost de l'Estat en ocupació "ens allunyi d'Europa i no prioritzi les polítiques d'activació laboral de les persones en atur"

query_builder   25 maig 2012 19:19

event_note Nota de premsa

OCUPACIÖ

El conseller F. Xavier Mena lamenta que el pressupost de l'Estat en ocupació "ens allunyi d'Europa i no prioritzi les polítiques d'activació laboral de les persones en atur"

 

  • El Govern rebutja amb contundència l’incompliment “de la llei” per part de l’Estat amb les partides per a la inserció laboral dels discapacitats
 
 
El Govern de l'Estat va confirmar ahir en el decurs de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Afers Laborals, celebrada a Madrid, la reducció del 57% dels fons per a polítiques actives d’ocupació, inclosa en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2012. Així, Catalunya disposarà enguany de 191,2 milions d'euros –davant dels 443,8 de 2011-, per implementar les polítiques actives d’ocupació que el Departament d’Empresa i Ocupació, a través del SOC, havia inclòs en el seu Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives. El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ha lamentat aquesta decisió “Des del Govern de Catalunya entenem l'austeritat pressupostària, però aquesta davallada el que fa és allunyar-nos del model de polítiques d’ocupació d’Europa, que és el que volem per a Catalunya”.
 
El conseller Mena ha recordat que les polítiques d’ocupació van més enllà de reconèixer una prestació econòmica a les persones aturades. “Hem de lligar aquestes prestacions a l'activació laboral, a polítiques d'orientació i d'itineraris personalitzats que incentivin i ajudin aquella persona aturada a la recerca activa de feina”, ha reblat el conseller. En concret, Catalunya rebrà enguany 56,5 milions d’euros per implementar accions d’ocupació; 131,2 milions d’euros per accions de formació per persones en situació d’atur i formació contínua per persones amb feina; i 3,5 milions d’euros per la millora i modernització de la xarxa d’oficines de treball i centres propis de formació.
 
Aquesta disminució implica, per exemple, la desaparició de plans d’ocupació; afecta a la col·laboració amb els ajuntaments en polítiques de foment de l’ocupació; a la col·laboració amb les entitats del Tercer Sector i amb les altres entitats col·laboradores del SOC.
 
 
Desacord en les polítiques d’inserció laboral dels discapacitats
 
El principal punt de desacord de la reunió però, ha estat l’assignació de la partida adreçada als col·lectius amb especials dificultats -on s’hi troben, entre d’altres, els centres especials de treball-, que s’ha reduït a 40 milions d’euros. Aquesta decisió no garanteix el pagament del 50% del sou mínim interprofessional dels treballadors dels centres especials de treball que l’Estat ha de fer, mitjançant els fons econòmics transferits a la Generalitat de Catalunya, segons estableix la llei.
 
El conseller F. Xavier Mena ha mostrat un rebuig contundent a aquesta decisió. “Els discapacitats són quelcom més que una prioritat. En canvi, els  Pressupostos Generals de l'Estat ni tan sols compleixen amb la llei en aquest sentit: no compleixen amb aquestes polítiques dictades des del cor i des l'ànima com són la inserció laboral i social dels discapacitats”.
 
En aquest sentit, el conseller ha considerat insuficient l’oferiment de flexibilitat entre partides pressupostàries que ha fet la ministra per poder corregir aquesta desviació. “Ens han obert la porta a reduir o detraure algunes partides destinades a la formació d'aturats per complementar la inserció laboral dels discapacitats, però no es tracta d’això: es tracta de que l’Estat compleixi la llei”, ha indicat.
 
El Govern de la Generalitat considera que el pressupost que l’Estat espanyol hauria d’haver assignat per complir amb aquest programa de suport laboral a les persones amb discapacitat a Catalunya, com a mínim, als 59,3 milions d’euros.
 
 
Reunió bilateral
 
Després de la conferència sectorial el conseller F. Xavier Mena, acompanyat de la secretària d’ocupació i relacions laborals, Esther Sànchez, s’ha reunit amb la Ministra Bañez per tal de reiterar-li la seva disconformitat amb els pressupostos generals de l’Estat i més concretament amb les partides destinades a la inserció laboral dels discapacitats. En aquest sentit li ha demanat que reconsideri aquestes partides i que al marge de la flexibilitat entre partides pressupostàries, les incrementi aprofitant el tràmit que s’obre ara al Senat en relació a l’aprovació dels Pressupostos.
 
El conseller ha aprofitat la trobada per convidar a la Ministra a visitar algun d’aquests Centres a Catalunya perquè “vegi i sigui conscient de la realitat del què estem parlant” així com també exemples com els de Barcelona Activa, de Barcelona, l’Institut Gaudí de la Construcció, de Badalona, o bé el Vapor Llonch, de Sabadell; “centres que duen a terme una gran tasca en polítiques d’activació laboral, formació i emprenedoria, així com tants d’altres a Catalunya” i que es poden veure greument afectats per aquesta davallada dels pressupostos generals de l’Estat per aquest any 2012.
 

1  

Imatges

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, en un moment de la reunió bilateral que van mantenir amb la ministra Báñez un cop finalitzat la Conferència sectorial

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, en un moment de la reunió bilateral que van mantenir amb la ministra Báñez un cop finalitzat la Conferència sectorial 2002