Institut Català de les Dones

El telèfon 900900120 d'atenció a dones en situació de violència masclista ha atès prop de 1.500 trucades a les Terres de l'Ebre

query_builder   29 maig 2012 13:45

event_note Nota de premsa

El telèfon 900900120 d'atenció a dones en situació de violència masclista ha atès prop de 1.500 trucades a les Terres de l'Ebre

La presidenta de l’ICD ha presidit la signatura del Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a les Terres de l’Ebre
Reunió de la Mesa institucional del Circuit  de les Terres de l'Ebre per a l'abordatge de la violència masclista
Reunió de la Mesa institucional del Circuit de les Terres de l'Ebre per a l'abordatge de la violència masclista
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha donat a conèixer aquest matí a Tortosa que la Línia d’atenció a les dones en situació de violència 900 900 120 ha atès des de la seva creació l’any 2001 fins al 2011, un total de 1.445 demandes d’atenció i informació de les comarques de les Terres de l’Ebre.
 
La presidenta de l’ICD ha explicat que “la Línia 900900120 és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima i expressar, en molts casos per primera vegada, la situació viscuda”. Montse Gatell també ha destacat la importància de divulgar l’existència d’aquest servei, malgrat ser un servei consolidat amb més de deu anys de funcionament, “per assegurar-nos que el seu coneixement arriba a totes les dones que el necessiten”.
 
La Línia 900900120 atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones, en 124 llengües, tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia. Les trucades són ateses per un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina, i ofereix una derivació, el més acompanyada possible, als serveis més adients de la xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. També ofereix la possibilitat de contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut en les situacions més extremes.
 
Des de la seva posada en funcionament l’any 2001, aquest servei ha experimentat en el conjunt de les comarques de les comarques de les Terres de l’Ebre un increment d’atencions que va arribar al màxim l’any 2009 quan es van atendre 180 trucades.
 
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
Total
22
116
163
130
114
127
172
178
180
125
118
1445
 
L’estabilització i lleugera disminució de les atencions en els darrers anys s’explica pel desplegament a Catalunya de la Xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els Centres d’Intervenció Especialitzada (CIE). En concret, la  xarxa de SIAD s’ha materialitzat en els darrers anys gràcies als acords establerts per l’ICD amb els consells comarcals i els municipis. Pel que fa als SIAD, la presidenta de l’ICD ha destacat “la consolidació d’una xarxa de serveis de proximitat per a les dones en el territori i la seva importància en l’eficàcia de la detecció de les situacions de violència masclista”. De les 702 dones que es van adreçar l’any passat a algun dels 5 Serveis d’informació i atenció local (SIAD) de les comarques de Terres de l’Ebre, 95 requerien atenció sobre violència masclista.
 
Montse Gatell també s’ha referit a la tasca que desenvolupa el Centre d’Intervenció Especialitzada (CIE) de Terres de l’Ebre, que ofereix una atenció integral i multidisciplinar durant els processos de recuperació i reparació a les dones que han estat o estan en situació de violència, així com a les seves filles i fills. Aquest CIE  va atendre l’any passat 306 dones i 93 infants, i l’any 2010, 233 dones i 91 infants.
 
Reunió de la Mesa institucional del Circuit  de les Terres de l’Ebre per a l’abordatge de la violència masclista
 
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha presidit aquest matí a Tortosa una reunió de la Mesa Institucional del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’abordatge de la violència masclista. Aquesta Mesa és el màxim òrgan de representació i decisió del Circuit i té per objectiu millorar la resposta a les dones que pateixen violència masclista i optimitzar els recursos existents.
 
En la reunió, els i les representants de les institucions i professionals implicats en la lluita contra la violència masclista de les Terres de l’Ebre han signat el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a Terres de l’Ebre. Aquest document, la primera versió del qual es va aprovar l’any 2010, defineix el model d’intervenció en aquests casos. El Protocol estableix, entre d’altres, la xarxa de coordinació interprofessional, l’itinerari territorial d’atenció, els estàndards de serveis que determinen els criteris d’actuació que s’han d’aplicar en qualsevol intervenció, així com la relació de serveis implicats en l’atenció a les dones en situació de violència masclista.
 
Montse Gatell ha exposat les principals línies estratègiques del Programa d’Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015 a les persones representants de les administracions i institucions relacionades amb la violència masclista. Aquest programa marcarà les polítiques actives del Govern en la lluita contra aquesta xacra els propers anys. L’Institut Català de les Dones és l’òrgan del Govern de la Generalitat que lidera i coordina les actuacions del Govern en favor de la igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes, que inclou la lluita contra la violència masclista.