Salut

La Càtedra de Cures Pal·liatives difondrà coneixement sobre l'atenció integral pal·liativa

query_builder   29 maig 2012 18:39

event_note Nota de premsa

La Càtedra de Cures Pal·liatives difondrà coneixement sobre l'atenció integral pal·liativa

Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Vic, en col·laboració amb el Departament de Salut
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat avui dimarts 29 de maig, la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, que estarà sota la direcció de Xavier Gómez-Batiste.
 
La nova Càtedra de Cures Pal·liatives es constitueix per generar i difondre  coneixement sobre l’atenció integral pal·liativa i transferir-lo tant a la pràctica assistencial, com a les organitzacions que s’ocupen de vetllar per la millora de la qualitat de l’atenció a les persones amb malalties avançades. Entre aquestes organitzacions s’hi compten els serveis social i els de salut amb perspectiva poblacional, comunitària i de salut pública.
 
La Càtedra es basarà en diverses experiències, entre elles la d’Osona, sobre models d’atenció, per tal de desenvolupar aspectes d’innovació conceptual i metodològica que permetin que es constitueixi com a centre de referència de l’OMS, tant a nivell nacional com internacional, en quant a coneixements sobre l’atenció integral a persones amb malalties cròniques avançades. L’objectiu final de la Càtedra serà promoure la qualitat de l’atenció pal·liativa per a tothom que la necessiti i en tots els àmbits del sistema sanitari i social.
 
Aquest espai del coneixement, amb valors centrats en la millora de l’atenció integral a persones en situació de vulnerabilitat i amb malaltia avançada, es proposa treballar de manera interdisciplinar i en cooperació amb organismes externs estratègics per tal d’esdevenir un exemple de cooperació pública-privada.
 
La Càtedra de Cures Pal·liatives és una iniciativa conjunta de l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Vic. El Departament de Salut hi participarà amb projectes relacionats amb el Programa per a la prevenció i atenció a la cronicitat i el Pla director sociosanitari.
     
Activitats docents, de recerca aplicada i d’innovació i transferència de coneixement que desenvolupa la Càtedra:
 
Docència en el Màster universitari d’Atenció i Cures Pal·liatives ICO/Universitat de Vic i en formació continuada.
·          Recerca aplicada relacionada amb els aspectes assistencials, ètics i organitzatius de l’atenció pal·liativa, a través de projectes competitius i de la direcció de tesis doctorals.
·         Innovació i transferència de coneixement mitjançant el suport i consultoria a organitzacions i institucions sanitàries i socials per al disseny, implementació i avaluació de programes i serveis de millora de l’atenció pal·liativa.
 
Centres i altres organismes externs amb qui mantindrà relació:
·         Altres centres OMS: Oxford (docència clínica), Wisconsin (accesibilitat a opioids), King’s Fund (acadèmic), i Kerala / Índia (programes per a països en vies desenvolupament)
·         Universitats de San Diego, Stanford, Edinburgh, Queensland, King’s Fund.
·         Organitzacions com la Societat Catalano-balear de Cures Pal·liatives i Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària
·         Altres organitzacions: European Association for Palliative Care, International Association for Hospice and Palliative Care (Houston, Texas), Institute of Palliative Medicine (California)
 
Dr. Xavier Gómez-Batiste
Xavier Gómez-Batiste Alentorn és doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, especialitzat en Medicina Interna i Oncologia. És director de l’Observatori ‘Qualy’ Fi de Vida i del Directori de Serveis de Cures Pal·liatives de Catalunya de l’Institut Català d’Oncologia. Entre altres càrrecs, és director del consell assessor del Programa per a la Prevenció i Atenció de Malalties Cròniques de la Generalitat de Catalunya; i director científic del Programa per a l’atenció integral a pacients amb malalties avançades i els seus familiars, de l’Obra Social “la Caixa”.  També ha estat director del Master en Cures Pal·liatives de la UB. Ha publicat més de 70 articles científics, tres llibres sobre cures pal·liatives i més de 25 articles internacionals amb factor impacte. És professor convidat a les universitats de San Diego i Stanford (Estats Units), St. Vicent i Queensland (Austràlia) i d’Edimburg (Regne Unit). Ha intervingut en més de 45 països per donar suport a programes públics.