Drets Socials

L'Agència Catalana de la Joventut promou la publicació del còmic "Sostres"

L'autora del còmic, Cristina Bueno, és el guanyadora de la III Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic

query_builder   30 maig 2012 13:33

event_note Nota de premsa

L'Agència Catalana de la Joventut promou la publicació del còmic "Sostres"

L'autora del còmic, Cristina Bueno, és el guanyadora de la III Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic

Presentació del còmic
El director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Jordi Boixadera, va presentar ahir a la tarda a la Llibreria Fatbottombooks (Barcelona) el còmic “Sostres”, resultat de la III Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic 2011. Ho va fer acompanyat del responsable de l’editorial Editories de Tebeos, Félix Sabaté, i de l’autora de còmics i periodista Sandra Uve.
 
L’autora del còmic és Cristina Bueno, que va resultar finalista i guanyadora de la Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic. Bueno ha estat seleccionada entre els finalistes del premi per a la publicació del seu còmic a l’editorial Editores de Tebeos, empresa de referència d’aquest sector. De moment, s’han editat 2.000 còpies de l’obra en català, que es distribuiran a Catalunya.
 
“Sostres” és una obra autobiogràfica i íntima sobre un accident de moto que va canviar la vida de l’autora. La història relata les hores buides passades a un hospital i gira al voltant dels sentiments de soledat i tristesa. El còmic també inclou una reflexió sobre la relació entre metges i familiars.
 
La Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic, impulsada per l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família, té l’objectiu de promoure la pràctica artística del còmic entre la gent jove, així com de facilitar la seva inserció professional en aquest àmbit. El primer premi inclou una dotació econòmica i una col·laboració amb les revistes El Jueves i Medicampus.
 
Durant la presentació del còmic, el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Jordi Boixadera, ha destacat el caire social del Carnet Jove “que posa la cultura a l’abast dels joves, no ja com a consumidors, sinó com a peces actives del procés creatiu: com a creadors, programadors, gestors o productors”.
Boixadera també ha recordat que aquest 2012 és l’any de major impuls de les Beques Carnet Jove, ja que s’han introduït set noves beques: enginyeria, informàtica, grafisme, caracterització, infografia, muntatge  musical i vestuari. Aquestes beques permetran als joves que resultin seleccionats mitjançant una convocatòria pública accedir a formar part de l’equip de treball d’empreses líders en diferents sectors, a més de rebre una compensació econòmica de 5.000 €.
 
Inserció professional i casos d’èxit
 
Mitjançant l’estada a les empreses, els joves adquireixen coneixements i experiència en el seu sector professional. La beca representa una oportunitat per ampliar el seu currículum i, en alguns casos, per continuar la seva activitat amb l’empresa on ha col·laborat.
 
Entre els joves que han gaudit de la beca, hi ha casos en què han assolit un èxit professional molt remarcable durant i després de la seva estada a l’empresa.
 
Entre aquests, hi ha el cas del dibuixant Aleix Saló (Ripollet, 1983), guanyador de la convocatòria Premi Tira Còmica “Més Jove”, precursora de la Beca Carnet Jove Connecta’t al Còmic. Aquesta fita li va permetre publicar el llibre Fill dels 80, la Generació Bombolla amb Ediciones Glénat. Posteriorment, el 2011, la mateixa editorial va publicar el seu segon llibre Españistán, de la burbuja inmobiliaria a la crisis, que va tenir un notable èxit arreu de l’Estat espanyol, amb més de 11.000 exemplars venuts. A més, el vídeo penjat al Youtube sobre el còmic ha tingut gairebé 4,6 milions de visionats. Recentment, Saló ha fet unes animacions per a un documental del cineasta Javier Bardem sobre el Sàhara Occidental.
 
Un altre cas destacat és el de Raquel Córcoles (Reus, 1986) i Marta Rabadán (Cocentaina, 1983), guanyadores de la segona ronda de la II Beca Carnet Jove Connecta’t al Còmic, que van escriure el llibre Sóc de Poble, publicat per Ediciones Glénat. El còmic, que satiritza la frivolitat de les noves tendències urbanites, ha venut prop de 4.000 exemplars.
 
Finalment, també és remarcable el cas de Xavi Cazorla (Sabadell, 1983), que va ser seleccionat per gaudir de la Beca Connecta’t a la Ràdio el 2008. El jove va col·laborar al programa de Ràdio FlaixBac “El matí i la mare que el va parir”, i el 2011 va entrar al programa d’humor radiofònic “Fricandó Matiner” de RAC 105 on actualment col·labora com a guionista i humorista.