Cultura

Se Constituís eth Conselh de Politica Lingüistica der Occitan Aranés, format peth Govèrn e eth Conselh Generau d'Aran.

Es constitueix el Consell de Política Lingüística de l'Occità Aranès, format pel Govern i el Conselh Generau d'Aran

query_builder   30 maig 2012 15:42

event_note Nota de premsa

Se Constituís eth Conselh de Politica Lingüistica der Occitan Aranés, format peth Govèrn e eth Conselh Generau d'Aran.

Es constitueix el Consell de Política Lingüística de l'Occità Aranès, format pel Govern i el Conselh Generau d'Aran

Se constituís en Vielha eth Conselh de Politica Lingüistica der Occitan Aranés, que compde damb ueit membres e damb caractèr paritari. Er organ ei presidit peth secretari generau de Cultura, Francesc Xavier Solà, e eth sindic d’Aran aurà era vicepresidéncia.
 
Eth Conselh a per mission de coordinar es mesures d’impuls e de normalizacion lingüistica der aranés, compartides entre eth Govèrn dera Generalitat e eth Conselh Generau, atau coma desplegar contenguts entar estudi, recèrca e promocion dera lengua occitana, aranés en Aran, previst ena Llei 35/2010, der 1 d’octobre. En aguest sens, eth Conselh aurà d’aprovar es programes annaus e establir eth finançament adequat e sufisent des politiques lingüistiques damb relacion ar aranés.
 
Per part dera Generalitat, tanben prenen part era Directora generau de Politica Lingüistica e un representant des departaments de Governacion e Relacions Institucionaus e d’Economia e Coneishement.
 
Eth Conselh de Politica Lingüistica  deven er instrument de cooperacion institucionau basic entà arténher es objectius generaus perseguits peth Estatut e pera Lei 35/2010, de reconéisher, emparar e promòir er occitan d’acòrd damb era sua varietat aranesa en toti es encastres e sectors.
 
Eth passat 17 de mai, era Comission bilaterau Generalitat de Catalonha – Conselh Generau d’Aran acordèc era creacion deth Conselh de Politica Lingüistica der Occitan Aranés, d’acòrd damb çò que preve era Lei 35/2010, der 1 d’octobre, der occitan, aranés en Aran.
Es constitueix el Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès, format pel Govern i el Conselh Generau d’Aran
 
 
Es constitueix a Vielha el Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès, que consta de vuit membres i amb caràcter paritari. L’òrgan és presidit pel secretari general de Cultura, Francesc Xavier Solà, i el síndic d’Aran en tindrà la vicepresidència.
 
El Consell té per missió coordinar les mesures d’impuls i de normalització lingüística de l’aranès, compartides entre Govern de la Generalitat i el Conselh Generau, així com desplegar continguts per a l’estudi, recerca i promoció de la llengua occitana, aranès a l’Aran, previstos en la Llei 35/2010, d’1 d’octubre.  En aquest sentit, el Consell haurà d’aprovar els programes anuals i establir el finançament adequat i suficient de les polítiques lingüístiques amb relació a l’aranès.
 
Per part de la Generalitat, hi prenen part també la directora general de Política Lingüística i un representant dels departaments de Governació i Relacions Institucionals i d’Economia i Coneixement.
 
El Consell de Política Lingüística esdevé l’instrument de cooperació institucional bàsic per atènyer els objectius generals perseguits per l’Estatut i per la Llei 35/2010, de reconèixer, protegir i promoure l’occità d’acord amb la seva varietat aranesa en tos els àmbits i sectors.
 
El passat 17 de maig, la Comissió bilateral Generalitat de Catalunya – Conselh Generau d’Aran va acordar la creació del Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès, d’acord amb el que preveu la Llei 35/2010, d’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran.