Interior

El conseller Puig: "no volem criminalitzar les manifestacions ni ser un Estat policial"

query_builder   31 maig 2012 13:57

event_note Nota de premsa

El conseller Puig: "no volem criminalitzar les manifestacions ni ser un Estat policial"

  • El conseller Puig defensa en el Parlament les mesures preses pel Departament per combatre la violència urbana ja que “aïllar i perseguir els violents no vulnera cap dret civil”
 
  • El mandatari català avisa que “els violents saben quan han d’intervenir i quan no ho poden fer” i avisa que, malgrat la manca d’incidents de les darreres manifestacions, “no podem baixar la guàrdia”
 
El conseller Puig:
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha defensat avui en seu parlamentària les mesures que el departament d’Interior va posar en funcionament després de la vaga general del 29 de març i que ja va anunciar en la roda de premsa de Govern després dels incidents.
 
Aquestes mesures per afrontar el fenomen de violència urbana impulsades pel departament d’Interior són, entre d’altres, la convocatòria de la Junta Local de Seguretat de Barcelona i constituir un grup de treball, establir un programa d'intercanvi amb municipis europeus amb problemes semblants, potenciar les relacions entre policia i Fiscalia, la creació d’una web d’identificació de violents, incoar expedients sancionadors contra violents i impulsar una reforma del Codi Penal, que comporti també una revisió en la tipificació dels delictes relacionats amb la violència urbana i l’enduriment de les penes.
 
Puig ha explicat que aquesta bateria de mesures serveixen per garantir el dret a les manifestacions democràtiques. En aquesta sentit, el conseller ha advertit que “aïllar i perseguir els violents no vulnera cap dret civil”.
 
El titular d’Interior també ha puntualitzat que “aquests fets lamentables no generen una imatge més negativa de Barcelona o Catalunya ni són diferents dels que s’han donat els últims temps a grans capitals del món com Londres, París, Seattle, Florència, Montreal o Copenhaguen. Això no és cap consol ni impedeix que li atorguem la màxima gravetat i ens proposem de lluitar amb fermesa per la seva eradicació”, ha afegit el conseller.
  
Puig ha destacat que “hem de ser contundents en la lluita contra la violència urbana i contra el vandalisme que s’introdueix en algunes manifestacions”. “Fer vaga és un dret però no un deure i aquestes actituds incíviques van en contra del mateix dret a vaga que tenen tots els ciutadans”, ha dit.
 
Segons el conseller, “no podem baixar la guàrdia i tenim clar que hem de fer un treball més a fons en aquesta qüestió amb dos objectius clars al capdavant: acabar amb la cultura de la impunitat, que es poden provocar aldarulls sense conseqüències, sense que ningú tingui ni dret ni capacitat per a imposar-te la sanció corresponent i desprestigiar la cobertura intel·lectual d’aquest tipus d’accions”.
 
Finalment, Puig ha volgut també agrair als sindicats majoritaris que fessin cas als consells de la policia el dia de la vaga general.
 
El mandatari català ha fet aquestes declaracions davant la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya on ha comparegut aquest matí per explicar l'actuació del departament d'Interior durant la jornada de vaga general del 29 de març, especialment pel que fa als incidents produïts a Barcelona, i per respondre preguntes orals.