Direcció General de Comunicació

Col·loqui a ESADE

Homs aposta per la "col·laboració público-privada" com a "garantia" d'un estat del benestar "viable, eficient i equitatiu"

query_builder   31 maig 2012 14:44

event_note Nota de premsa

Homs aposta per la "col·laboració público-privada" com a "garantia" d'un estat del benestar "viable, eficient i equitatiu"

Homs a ESADE
 
 
  • El portaveu defensa la “transformació” del model actual i aposta per una fórmula que garanteixi el dret a escollir de la ciutadania, la competència, l’autonomia en la gestió i la tutela pública
 
  • “Tenim a tocar de dits unes grans oportunitats si tenim les idees clares de les oportunitats i de com hi hem de fer front”, ha manifestat Francesc Homs

 

  • El portaveu expressa la “preocupació” de l’Executiu davant “l’estatalitzacio” que el Govern espanyol fa dels serveis públics, “en sentit contrari nostre i amb la perplexitat de les institucions europees”

 

  • Reitera “la voluntat d’acord i d’entesa” dels grups parlamentaris catalans en la cimera del pacte fiscal
 
 
“La col·laboració público-privada no és només una opció, sinó una garantia per articular un estat del benestar que asseguri els drets i els deures i que ens doti de les eines necessàries per garantir la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la sostenibilitat del sistema”. Amb aquestes paraules el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha dibuixat “la transformació” que el Govern defensa per a la gestió dels serveis socials amb l’objectiu de “fer viable, sostenible i millorable l’estat del benestar”.
 
En un esmorzar col·loqui organitzat per l’Insitut de Governança i Direcció Pública d’ESADE, el portaveu del Govern ha situat com “una aposta clarament de futur” la col·laboració pública i privada en la gestió dels serveis socials amb l’objectiu de “garantir” un estat del benestar “de qualitat, eficient i equitatiu”.
 
Segons ha explicat Homs, el Govern s’emmiralla en els models vigents als països nòrdics, i particularment a Suècia, i aposta per una fórmula que combini quatre eixos bàsics: “el dret a escollir de la ciutadania, la competència dels que prestin els serveis, l’autonomia en la gestió i el control públic” per part de l’Administració. “Hi ha d’haver control i tutela pública, algú per protegir l’interès col·lectiu i general que tuteli, això és intransferible, la responsabilitat final és indelegable”. Homs s’ha mostrat convençut que aquest model “és el més capaç de garantir la qualitat dels serveis essencials de l’estat benestar que la nostra població mereix”.
 
“Amb aquest context econòmic podem millorar l’estat del benestar? I tant. No és una calamitat. És una situació empipadora, que genera incomoditats i injustícies però també és una oportunitat. Tenim a tocar de dits unes grans oportunitats si tenim les idees clares de les oportunitats i de com hi hem de fer front”, ha reblat.
 
 
Madrid ‘estatalitza els serveis públics’ davant la ‘perplexitat d’Europa’
 
El portaveu ha mostrat la “preocupació” i “incomprensió” del Govern davant “l’estatalització dels serveis públics” per part de l’Executiu espanyol, que “no entén que la col·laboració público-privada és una font de garantia de qualitat i de millora de l’estat del benestar i del propi sector públic”. “Ens preocupa que el Govern espanyol tingui una visió tan estatalista, no només des del punt de vista de la recentralització sinó des del punt de vista de la concepció de model”, ha expressat Francesc Homs.
 
“Enlloc com a Catalunya hi ha un nivell de concertació sanitària com el que tenim aquí, de concertació educativa, de serveis socials”, ha posat de manifest el portaveu, qui en aquest sentit ha denunciat: “estan anant exactament en el sentit contrari nostre i amb una certa perplexitat de les institucions europees, ningú a Europa està estatalitzant”.
 
 
 
 
La cimera del pacte fiscal, ‘útil i constructiva’

El portaveu ha reiterat “la voluntat d’acord i d’entesa” que ahir es va posar sobre la taula en la cimera del pacte fiscal, una reunió “útil i constructiva” que va evidenciar  “un diagnòstic molt compartit que amb la situació actual no ens en sortim, que no està ben resolt el finançament de Catalunya”. “No veiem ningú que estigui amb voluntat d’excloure els altres”, ha sentenciat.
 
Així mateix, ha valorat positivament “el compromís” del PPC de no obstaculitzar la negociació del pacte fiscal amb el Govern espanyol, un “gest positiu”, per bé que ha admès que serà un procés “complicat” i que Madrid “no regalarà res”. En aquest sentit ha instat a treballar des de la “discreció” i amb “energia i ambició”, per assolir el pacte fiscal. “Som un govern al servei del país i tenim la convicció, l’energia i la força per tirar endavant projectes importants com el pacte fiscal”, ha manifestat.