Justícia

La consellera de Justícia garanteix els llocs de treball del personal dels centres de justícia juvenil que tancaran

query_builder   31 maig 2012 17:49

event_note Nota de premsa

La consellera de Justícia garanteix els llocs de treball del personal dels centres de justícia juvenil que tancaran

Els professionals de Montilivi i Els Til·lers es reubicaran per potenciar les mesures de medi obert i reduir la reincidència i reforçar les plantilles dels centres que han augmentat la seva capacitat
 
El Pla de racionalització permetrà la concentració de les places d’internament que es necessiten actualment en un nombre menor d’equipaments i un estalvi de més de 6 milions d’euros
x
La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, ha comparegut avui a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per explicar el Pla de racionalització, que suposarà el tancament dels centres educatius de justícia juvenil de Montilivi i Els Til·lers. La titular del Departament de Justícia ha assegurat que la decisió s’ha pres per estalviar en “una estructura de costos ineficient” davant la necessitat actual de places d’internament i l’estat dels equipaments. La reorganització comptarà amb la totalitat de la plantilla actual dels centres. “Quedaran garantits tots els llocs de treball”, ha afirmat la consellera.
 
En la seva compareixença, Fernández Bozal ha recordat que l’evolució de les dades de justícia juvenil dels darrers quatre anys ha registrat una tendència a la disminució, tant en el nombre de menors infractors als quals la fiscalia obre expedient com en el nombre de mesures imposades pels jutges, i en la xifra de menors que són internats. Concretament, des de l’any 2008 s’ha reduït en un 8,7 % el nombre de menors que ingressen a centres. Si comparem la xifra actual de menors internats a Catalunya amb la corresponent a la mateixa data de l’any anterior, la disminució és de 49 joves.
 
Un segon motiu que ha portat el Departament de Justícia a abordar el tancament dels centres Montilivi i Els Til·lers és el seu estat de manteniment. “Són els que tenen les infraestructures més deficients i requeririen de forma urgent importants inversions de millora”, ha assenyalat la consellera. L’edifici dels Til·lers té problemes estructurals i també el seu mur perimetral. Pel que fa a Montilivi, només les actuacions necessàries per renovar els seus sistemes de seguretat i altres deficiències suposarien una inversió de 700.000 euros.
 
Aquests arguments, ha defensat la consellera, no s’han de passar per alt en una conjuntura econòmica i pressupostària en què és més necessari que mai racionalitzar la despesa.
 
“Ningú que defensi veritablement la permanència i la qualitat del nostre model de justícia juvenil podrà instal·lar-se en l’immobilisme d’una estructura de costos ineficient, que posa en risc la sostenibilitat mateixa del servei”, ha afirmat Fernández Bozal, que ha assegurat que la decisió del Departament de Justícia és “una opció decidida per fer viable econòmicament el model i garantir-ne el màxim estàndard de qualitat”.
 
La consellera ha exposat, per últim, que el Pla de racionalització també s’ha sustentat en la conveniència de donar un nou impuls als programes educatius i de reinserció davant un nivell de reincidència que se situa en el 58 %. L’objectiu és que els tècnics puguin treballar amb menys casos perquè la intervenció educativa sigui més intensiva, especialment en els menors que presenten un risc alt de reincidència. Aquest reforç “es durà a terme amb la gran part dels professionals dels centres Montilivi i Els Til·lers que es tanquen”, ha dit.
 
Una altra part dels treballadors incrementaran les plantilles dels centres redimensionats que rebran els menors i joves de Montilivi i Els Til·lers. “Per tant, quedaran garantits tots els llocs de treball”, ha manifestat la consellera.
 
 
Una reorganització de centres sense perdre la proximitat
 
Mitjançant la creació de noves places als centres l’Alzina, Can Llupià i Segre, que ha estat possible gràcies a la reconversió d’habitacions amb tots els serveis necessaris i d’espais que fins ara estaven buits, el nou mapa de centres garantirà la dotació de 300 places.
 
Per a la consellera, el tancament de Montilivi no suposarà deixar de donar compliment a les necessitats de reinserció dels joves amb vinculació territorial a Girona, especialment perquè anirà acompanyat de la potenciació com a recurs del pis d’inserció d’aquesta demarcació.
 
De fet, a data d’avui, dels 22 menors internats al centre Montilivi, 15 pertanyen a les comarques de Barcelona i 7 depenen de la jurisdicció del Jutjat de Girona, dels quals un no té cap vinculació familiar o d’arrelament amb el territori.
 
La reorganització de places, doncs, “retornarà 15 joves infractors a un entorn més proper a la seva residència”.  I, paral·lelament, el pis d’inserció deixarà de ser una unitat dependent del centre per convertir-se en una “unitat residencial de justícia juvenil autònoma”, la qual cosa dotarà el recurs de més personal i el farà funcionar els 365 dies de l’any, ha explicat la consellera.
 
El nou mapa també inclou el manteniment de la Unitat Terapèutica de 12 places ubicada al recinte dels Til·lers, destinada a menors i joves infractors que presenten problemes de drogodependències o de salut mental, i que gestiona el Departament de Salut. A més, s’ha previst la creació d’una unitat diferenciada per a noies infractores al centre Can Llupià de Barcelona, que dóna compliment a les demandes de fiscals i jutges de menors en aquest sentit.
 
Objectiu: reduir la reincidència
 
La consellera ha finalitzat la seva intervenció recordant que “un 58 % dels joves internats als centres torna a delinquir”. “És una dada preocupant i gens satisfactòria que, amb tots els recursos destinats, el resultat sigui aquesta taxa de reincidència”, ha lamentat. Fernández Bozal ha conclòs que el Pla del Departament persegueix que “els limitats recursos econòmics que tenim reverteixin directament en professionals encarregats de la reeducació i resocialització del jove i no en el manteniment d’uns centres obsolets i deficients”.