Delegació a l'Alt Pirineu i Aran

El secretari general de Cultura de la Generalitat visita l'Aran i el Pallars Sobirà

El secretari general de Cultura de la Generalitat, Francesc Xavier Solà, va visitar la Val d'Aran i el Pallars Sobirà el passat dimecres 30 de maig de 2012

query_builder   1 juny 2012 13:50

event_note Nota de premsa

El secretari general de Cultura de la Generalitat visita l'Aran i el Pallars Sobirà

El secretari general de Cultura de la Generalitat, Francesc Xavier Solà, va visitar la Val d'Aran i el Pallars Sobirà el passat dimecres 30 de maig de 2012

A Vielha, el Secretari va presidir la constitució oficial del Conselh de Politica Lingüistica der Occitan Aranés. L'acte es va celebrar a la seu del Conselh Generau d'Aran i va comptar amb la presència del Síndic d'Aran, Carlos Barrera.

 

A la comarca del Pallars Sobirà, el Secretari va visitar l'Ajuntament de Rialp acompanyat del delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, i de la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Carme Vidal. Després de signar en el Llibre d'Honor, el Secretari es va reunir amb els membres de la corporació municipal per tractar temes diversos relacionats amb el municipi. Posteriorment el Secretari va desplaçar-se a Pujalt per visitar el Museu de les papallones.

 

La jornada va finalitzar amb la visita al municipi de Baix Pallars i, en concret, a la Casa de la Sal de Gerri de la Sal i al monestir de Santa Maria de la mateixa localitat.

 

Conselh de Politica Lingüistica der Occitan Aranés

Consta de vuit membres i té caràcter paritari. L’òrgan és presidit pel secretari general de Cultura, Francesc Xavier Solà, i el síndic d’Aran en tindrà la vicepresidència.

El Consell té per missió coordinar les mesures d’impuls i de normalització lingüística de l’aranès, compartides entre Govern de la Generalitat i el Conselh Generau, així com desplegar continguts per a l’estudi, recerca i promoció de la llengua occitana, aranès a l’Aran, previstos en la Llei 35/2010, d’1 d’octubre.  En aquest sentit, el Consell haurà d’aprovar els programes anuals i establir el finançament adequat i suficient de les polítiques lingüístiques amb relació a l’aranès.
 
Per part de la Generalitat, hi prenen part també la directora general de Política Lingüística i un representant dels departaments de Governació i Relacions Institucionals i d’Economia i Coneixement.
 
El Consell de Política Lingüística esdevé l’instrument de cooperació institucional bàsic per atènyer els objectius generals perseguits per l’Estatut i per la Llei 35/2010, de reconèixer, protegir i promoure l’occità d’acord amb la seva varietat aranesa en tos els àmbits i sectors.
 
El passat 17 de maig, la Comissió bilateral Generalitat de Catalunya – Conselh Generau d’Aran va acordar la creació del Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès, d’acord amb el que preveu la Llei 35/2010, d’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran.