Delegació a Lleida

La Generalitat estén el tractament contra la mosca negra al riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida

query_builder   1 juny 2012 12:20

event_note Nota de premsa

La Generalitat estén el tractament contra la mosca negra al riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida

 
· Atén la petició de la Paeria d’ampliar l’abast de les prospeccions, que fins ara s’aturaven a la depuradora, allunyada de la trama urbana
 
· Els nivells d’afectació detectats en aquesta zona són moderats però hi aconsellaven el tractament amb caràcter preventiu
 
· Al Baix Segre la presència de larves és major que a Lleida, tot i que presenta els índexs d’anys anteriors
 
· El pla plurianual 2012-2014 aprovat pel Govern permetrà el tractament contra la plaga en funció del cicle biològic de la mosca i no segons els ritmes d’aprovació dels pressupostos de cada any
 
Els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE), amb el suport de l’IRTA, en el marc dels controls i tractaments que estan duent a terme al Segrià per combatre la mosca negra, han fumigat avui el riu Segre fins a la seva entrada a la ciutat, al Parc de la Mitjana, a l’alçada de les comportes.
 
A excepció del primer any que es va dur a terme el tractament de la plaga, el 2007, en la resta de campanyes es van aplicar les fumigacions des del tram català del Cinca i la zona de l’aiguabarreig fins a la depuradora de Lleida, aigües avall de la ciutat. Al llarg de la trama urbana de la ciutat s'hi han fet fumigacions en tres punts.  
 
Segons ha explicat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, la Generalitat ha accedit a la petició de l’Ajuntament de Lleida d’ampliar les prospeccions que el CODE efectua en el riu Segre al tram que travessa tot el nucli urbà fins a les comportes. “Els resultats dels controls previs realitzats -ha dit- han detectat una presència de larves que, tot i ser força més moderada que en altres indrets riu avall, aconsellava l’aplicació del tractament amb caràcter preventiu per evitar possibles afectacions de la mosca negra”.
 
La d’avui ha estat la tercera de les fumigacions en el tram que ha estat habitual en els darrers anys (Cinca català-Aiguabarreig-depuradora de Lleida). En funció de l’evolució que presenti el tractament en el tram urbà de Lleida es procedirà a repetir-lo altres cops. Les futures fumigacions riu avall també dependran de la successiva resposta de la plaga al tractament durant l’estiu. A hores d’ara, i en circumstàncies normals, els tècnics preveuen una presència de larves i de mosca similar a la de l’any anterior. El 2011 es van realitzar set fumigacions fins a finals de l’estiu.
 
Efectes del tractament
 
El tractament contra la mosca negra consisteix en un seguit d’abocaments des d’un helicòpter del producte biològic BTI en diversos punts del riu per tal d’eliminar la possibilitat que les larves, dipositades en les algues (macròfits) pels adults es desenvolupin. En el cas del tram del Cinca català i el del Segre fins a la ciutat de Lleida hi ha establerts una trentena de punts d’abocament en els quals s’hi distribueixen un miler de litres de BTI, tot i que la xifra i la localització pot variar segons l’evolució de les campanyes.
 
Les fumigacions que es venen efectuant els darrers anys contra la mosca negra han reduït ostensiblement la seva afectació entre la població. Les picades han disminuït en un 90% respecte dels anys en què no es feia el tractament.
 
El tractament pot arribar a eliminar fins a un 95% el nombre de larves del riu. En són factors determinants les condicions meteorològiques, el cabal del riu, la major o menor presència d’algues i la temperatura de l’aigua. L’eradicació absoluta de la mosca negra és, però, pràcticament impossible. L’objectiu dels tractaments és mantenir l’afectació de la plaga en uns nivells tolerables sobre les persones de les zones afectades.
 
Pla d’actuació plurianual 2012-2014
 
El Govern català va aprovar el desembre passat el pla d’actuació pluriennal 2012-2014 per lluitar contra la mosca negra als diferents indrets del país on es desenvolupa. A més del Segrià, les comarques afectades per la plaga són les de les Terres de l’Ebre, el Gironès i el Baix Empordà. Aquest pla plurianual preveu un finançament màxim d’1.694.000 euros.
 
Des del 2007, any en què la Generalitat va començar a dur a terme accions de prevenció i control de la mosca negra, els recursos es destinaven a les campanyes en terminis anuals, en funció el cicle pressupostari, fet que de vegades havia dificultat l’inici dels tractaments preventius contra les larves a causa del retard en l’aprovació dels pressupostos. Amb el nou pla plurianual s’eviten aquests retards i, en benefici de la reducció de l’afectació posterior de la plaga, es garanteix la possibilitat de planificar les prospeccions i els tractaments per part del CODE en els períodes puntuals idonis que vinguin marcats pel cicle biològic de la mosca. Els controls es podran efectuar fins i tot en el període de tardor a primavera, si la situació ho requereix.

1  

Fitxers adjunts

Foto de la fumigació conta la mosca negra en el tram de la canalització del riu Segre a Lleida

Foto de la fumigació conta la mosca negra en el tram de la canalització del riu Segre a Lleida
JPG | 1008