Delegació a Lleida

El Parc Astronòmic Montsec i la Universitat de Barcelona retransmetran des de Noruega, per a tot el món, el darrer trànsit de Venus del segle

query_builder   1 juny 2012 12:51

event_note Nota de premsa

El Parc Astronòmic Montsec i la Universitat de Barcelona retransmetran des de Noruega, per a tot el món, el darrer trànsit de Venus del segle

 
· Venus passarà per davant del disc del Sol la matinada del 5 al 6 de juny, en el que és un dels fenomens astronòmics menys freqüents
 
· Una expedició conjunta es trasllada a les illes Svalbard per a seguir l'esdeveniment i retransmetre’l per Internet a la web d’ambdues institucions
 
· Al voltant del trànsit de Venus s’inaugura aquesta setmana al Centre d'Observació de l'Univers d’Àger una exposició elaborada per investigadors de la UB
 
Un equip d’investigadors del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona-ICC/IEEC i del Parc Astronòmic Montsec són a les illes noruegues de Svalbard per retransmetre per a tot el món el Trànsit de Venus que tindrà lloc entre els dies 5 i 6 de juny. Ho faran per internet a través de les pàgines web habilitades per les dues institucions.
 
 
El pas de Venus pel davant del Sol és un dels fenòmens astronòmics menys freqüents. La mecànica celeste fa que només hi hagi dos trànsits de Venus  cada aproximadament 120 anys. Aquests dos trànsits estan separats només 8 anys. El primer del segle XXI va produir-se el 2004. Vuit anys després, el 6 de juny d’enguany, n’hi ha un altre. I s’haurà d’esperar fins el 2117 per poder veure Venus creuar altre cop pel davant del Sol.
 
El trànsit, de quasi 7 hores, començarà poc després de la mitjanit del 5 al 6 de juny. En ser de nit, des de Catalunya només es podran observar els darrers instants del trànsit, des de la sortida del Sol (aproximadament a les 6:20 hora oficial) fins que una mitja hora després Venus abandoni definitivament el disc del Sol. Per fer-ho caldrà ubicar-se en llocs amb un horitzó ben visible.
 
Per tal d’apropar aquest esdeveniment a la població, els astrònoms del PAM i de la UB retransmetran en directe les imatges obtingudes des de les illes Svalbard mitjançant Internet. Aquesta retransmissió s’emmarca en les activitats d’observació astronòmica remota del Parc Astronòmic en el projecte europeu “La Ruta dels Orígens”.
 
El fet d’escollir les illes Svalbard, situades al bell mig de l’Oceà Àrtic, respon a que a la seva latitud (78 graus nord) el Sol no es pon mai en aquesta època de l’any (sol de mitjanit) i, per tant, encara que el fenomen transcorri en horari de nit i matinada, el Sol serà per sobre de l’horitzó i el trànsit de Venus serà observable completament.
 
Històricament els trànsits de Venus han sigut fenòmens molt importants per a l’astronomia, perquè han resolt el repte cabdal de mesurar l’Univers. Les expedicions d’astrònoms arreu del món per observar els trànsits dels segles XVIII i XIX, que de fet són les primeres col·laboracions científiques internacionals, van permetre la primera determinació de la distància Terra-Sol, imprescindible per a copsar després la mida de l’Univers.
 
Actualment, els trànsits observats en altres estrelles permeten descobrir planetes en altres sistemes solars (exoplanetes): quan aquests planetes passen davant de la seva estrella la lluminositat de l’estrella disminueix.
 
Activitats paral·leles
 
En paral·lel amb la retransmissió del trànsit de Venus, aquesta setmana s’inaugura al Centre d’Observació de l’Univers a Àger l’exposició itinerant “Les distàncies còsmiques” organitzada per la UB, amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). En aquesta exposició s’hi tracta una de les  qüestions bàsiques per a l’astrofísica com és la determinació de la distància als diversos objectes, entre ells la distància al Sol mitjançant els trànsits de Venus.
 
Per altra banda, en el marc de col·laboració entre la UB i el PAM s’han realitzat darrerament activitats per tal que els centres escolars poguessin treballar aspectes relacionats amb el trànsit de Venus sota la supervisió dels investigadors de la UB. El centre que hagi realitzat de forma més completa aquestes activitats rebrà com a premi una visita al Parc Astronòmic Montsec.