Cultura

Més de 90 activitats del 4 al 10 de juny per celebrar el Dia Internacional dels Arxius

query_builder   4 juny 2012 14:31

event_note Nota de premsa

Més de 90 activitats del 4 al 10 de juny per celebrar el Dia Internacional dels Arxius

 • Entre les activitats destacades, s’inaugurarà la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, i es presentarà l’ingrés a l’Arxiu Nacional de Catalunya de la documentació digitalitzada de l’Orfeó Català de Mèxic
 
 • L’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp crea una col·lecció de fotografies sobre els habitants de la comarca amb les imatges que els enviïn els ciutadans
 
 • L’Ajuntament de Palafrugell presenta una base de dades de registres de baptismes, matrimonis i defuncions, i l’Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès ofereix un audiovisual sobre imatges de dones treballadores,
 
 • L’Arxiu Nacional de Catalunya i els 38 arxius comarcals catalans sumen més de 124.000 metres lineals de documents, i més d’un milió de documents consultables per Internet
 
 • El Dia Internacional dels Arxius se celebra el 9 de juny i pretén donar a conèixer i promoure l’ús dels arxius entre la ciutadania

 
Arxiu Comarcal del Baix Empordà
Arxiu Comarcal del Baix Empordà
Els arxius catalans obren les seves portes i organitzen més de 90 activitats culturals del 4 al 10 de juny amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius. Entre altres activitats, els arxius organitzen exposicions, conferències, i jornades de portes obertes per tal de donar a conèixer i promoure l’ús dels arxius entre la ciutadania.
 
Més de 90 activitats als arxius
 
Podeu consultar totes les activitats programades amb motiu del Dia Internacional al web de la Setmana Internacional dels Arxius. Entre les activitats que s’organitzen destaquen les següents:

 
 • Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). El 4 de juny es farà l’acte de presentació del projecte d’ingrés a l’ANC de la documentació digitalitzada de l’Orfeó Català de Mèxic. L’acte tindrà lloc al Palau Moja a les 18 hores. L’ANC també organitza una jornada de portes obertes el 9 de juny, en que s’ofereixen visites guiades a les instal·lacions del centre i es pot veure la mostra d’una selecció de documents dels seus fons més significatius.
 
 • Arxiu Comarcal del Baix Empordà. El dia 9 de juny s’inaugurarà la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, ubicat al municipi de La Bisbal d’Empordà. El nou equipament incorporarà un ús intensiu de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions i esdevindrà una institució promotora de la innovació i de la gestió del coneixement a la comarca del Baix Empordà
 
 • Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. El 8 de juny tindrà lloc l’acte de presentació dels treballs de digitalització dels llibres d’actes dels consells municipals i dels libres d’actes de la comarca de la Conca de Barberà.
 
 
 • Arxiu Comarcal de l’Alt Camp. El 8 de juny es presentarà el projecte I tu, com ets?, mitjançant el qual els ciutadans que ho desitgin lliuraran tres fotografies (antigues o modernes) que es conservaran a l’Arxiu. L’objectiu és crear una col·lecció de fotografies on els protagonistes siguin els habitants de la comarca.
 
 • Arxiu Comarcal del Baix Ebre. Del 6 al 9 de juny es podrà visitar l’exposició Apropa’t a l’arxiu. Tens la història al teu abast. S’editaran i instal·laran plafons a diverses parades del mercat de Tortosa amb fragments de documentació històrica dipositada a l’Arxiu relativa a les activitats que es realitzen en els diferents establiments.
 
 • Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany. Del 25 de maig al 31 de juliol s’hi pot visitar l’exposició La Guerra de mossèn Rovira. La sorpresa de Figueres. També s’oferiran tres conferències, dues projeccions documentals i una visita teatralitzada.
 
 • Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Del 6 de juny al 6 de juliol oferirà l’exposició De Berlín al Caire, un recorregut gràfic pels inicis del segle XX a través de les postals del fons Plandolit. S’hi presentaran centenars de postals rebudes i enviades per Guillem de Plandolit, important fotògraf fill de la Seu d'Urgell.
 
 • Arxiu Comarcal de Ripollès. Del 4 al 10 de juny es podrà visitar l’exposició virtual "Els avis de Ripoll: recull gràfic dels Homenatges a la Vellesa (1949-1959)".
 
 • Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. De l’ 1 de juny al 15 de juliol es podrà visitar la mostra de capçaleres de premsa històrica pallaresa, digitalitzada per l'Arxiu Comarcal.
 
 
 
 
 • Consell Comarcal del Tarragonès El 6 de juny es presentarà el Cens d’Arxius del Tarragonès. D’altra banda el 7 de juny, el Centre Cultural de Cambrils ofereix el taller “Com es fa un arbre genealògic”.
 
 
 • Teatre Municipal de Palafrugell. El 9 de juny es presentarà
  una nova eina per a la recerca genealògica al web de l’ajuntament: una base de dades dels registres parroquials de baptismes, matrimonis i òbits de Palafrugell des del segle XV a principis del segle XIX.
Arxiu Comarcal d'Osona
Arxiu Comarcal d'Osona
Catalunya  disposa d’un Arxiu Nacional i de 38 arxius integrants de la Xarxa d'Arxius Comarcals amb:
 
-        Més de 124.000 metres lineals de documents
-        Més de 38.000 usuaris a l'any
-        Més de 1.048.097 documents consultables per Internet
-        Més de 4.800.000 còpies digitals per a la conservació permanent
-        Més de 250 activitats de difusió a l'any
 
Dia Internacional dels Arxius
 
El Dia Internacional dels Arxius és un esdeveniment internacional que té lloc el 9 de juny i que pretén donar a conèixer aquests equipaments culturals i els professionals que hi treballen.
 
Té com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius; sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament; fer palesa, tant al sector públic com al  privat, la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar l’accés als mateixos; conscienciar la ciutadania sobre la singularitat dels documents conservats en els arxius; i promoure i millorar la imatge dels arxius a nivell mundial.
 
L’any 2004, en el congrés internacional d’arxius, celebrat a Viena, es va adoptar una resolució unànime de tots els participants per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional dels Arxius. Així, des de l'any 2008 i coincidint amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius, el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seva diada.
 
D’altra banda, el 10 de novembre de 2011, la UNESCO va adoptar, a la seva 36a Conferència General a Paris, la Declaració Universal sobre els Arxius. Aquest document és una expressió concisa de la importància dels arxius en la societat moderna. Remarca el paper fonamental que exerceixen en la transparència administrativa, la responsabilitat democràtica i  la preservació de la memòria social col·lectiva. La Declaració defensa  la gestió eficaç dels arxius com a una funció essencial que dóna  suport  a l'administració pública moderna, a les millors pràctiques en l'empresa privada i a un accés més fàcil a la informació per part dels ciutadans.