Cultura

La Filmoteca homenatja la cineasta Josefina Molina, Goya d'Honor 2012

query_builder   4 juny 2012 16:00

event_note Nota de premsa

La Filmoteca homenatja la cineasta Josefina Molina, Goya d'Honor 2012

  • Demà, 5 de juny, presentarà la pel·lícula Función de noche i participarà en un col·loqui amb el públic de la Filmoteca
Josefina Molina
 
La Filmoteca de Catalunya retrà homenatge a la cineasta Josefina Molina, amb un acte que tindrà lloc demà, 5 de juny a les 19 hores a la sala Laya. Amb aquest acte, la Filmoteca se suma a l’homenatge que l’Acadèmia del Cinema Català i l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España reten a la cineasta, guardonada amb el Goya d’Honor 2012.
 
Participaran en l’acte la guardonada, Josefina Molina; el president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan; la representant de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España, Patricia Ferreira; el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau; i els cineastes i amics de l’homenatjada, Joaquín Oristrell  i Mercè Coll. Durant l’acte es projectarà el film Función de noche (Josefina Molina, 1998).
 
L’homenatge a Molina és fruit de l’acord de col·laboració entre les acadèmies de cinema catalana i espanyola amb l’objectiu de promoure l’obra dels Premis d’Honor que anualment atorguen les dues entitats. Per la seva banda, l’Academia de las Artes y Ciencias Cinematográficas de España acollirà el 6 i 7 de juny un homenatge al director català Pere Portabella, Gaudí d’Honor 2012. 
 
Biografia
Josefina Molina (Córdoba, 1936), primera dona diplomada en Direcció a l’Escuela Oficial de Cinematografía, és un referent per a les cineastes espanyoles. Es va obrir pas en el món del cinema i la televisió durant l’època franquista i va ser una de les principals realitzadores de televisió durant els anys 60 amb espais de prestigi com Hora Once o els mítics Estudio 1. Després de la llarga elaboració de la sèrie Teresa de Jesús (1984), va dirigir Esquilache (1989) i La Lola se va a los puertos (1993).
 
Al llarg de la seva extensa trajectòria professional, la realitzadora ha explicat històries en diferents formats i llenguatges, totes elles sobre una base literària. En teatre va dirigir la mítica Cinco horas con Mario (1979), monòleg sobre el text de la novel·la homònima de Miguel Delibes, interpretat per Lola Herrera. Aquesta mateixa versió donaria lloc, dos anys més tard, al film Función de noche, una exploració del món de la parella a través de la relació personal entre dos actors, Lola Herrera i Daniel Dicenta, que s’interpreten a ells mateixos.
 
Actualment, Molina és presidenta d’honor de l’Asociación de mujeres cineastes y de medios audiovisuales (CIMA), l’associació de dones cineastes que ella mateixa va fundar juntament amb Chus Gutiérrez, Helena Taberna, Inés París, Isabel Coixet, Icíar Bollaín, Mireia Ros o Judith Colell, entre altres.
`