Delegació a l'Alt Pirineu i Aran

S'inicia la instal·lació de les canonades del regadiu de la Conca de Tremp

query_builder   6 juny 2012 13:20

event_note Nota de premsa

S'inicia la instal·lació de les canonades del regadiu de la Conca de Tremp

 

El delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, ha visitat les obres de millora del Reg de la Conca de Tremp (Pallars Jussà) junt amb el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach, el president de la Comunitat de Regants de la Conca de Tremp, Josep Durany, alcaldes de la comarca i tècnics de l'empresa adjudicatària de l'obra. La visita s'ha dut a terme avui dimecres 6 de juny al terme municipal de Talarn on, des d'ahir, s'ha iniciat la instal·lació de les canonades per a l'ampliació i millora d'aquest regadiu.  

 
Les obres corresponen al projecte constructiu d’Ampliació i Modernització del Regadiu de la Conca de Tremp. Captació i Canonada de Transport (amb un pressupost de licitació de 10.350.273,84€): vertebrades en succesives fases, les obres projectades comporten la modernització, ampliació i consolidació de la zona regable que s'estén sobre una superfície de 4.508 hectàrees, en els termes municipals de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Talarn i Tremp (tots a la comarca del Pallars Jussà), mitjançant la transformació del reg actual per gravetat a un sistema de reg a pressió amb la xarxa pressuritzada, amb una dotació de 6.400 m3/ha i any per a conreus de farratge, cereals i fruiters.
 
El traçat de la canonada discorre els primers 500m. per la marge dreta del riu Noguera Pallaresa, per una zona boscosa, per posteriorment efectuar un primer creuament de riu i instal·lar la canonada per una plana de conreu durant uns 1.100m. fins a un segon creuament de riu. Traspassat el riu per segona vegada amb una traça esviaixada d’aproximadament 200m. de longitud, la canonada creuarà la Carretera C-1412b de Tremp a Isona aprofitant un dels ulls del pont.
 
La tercera fita important és la Caseta de Derivació dels pisos de reg de la marge dreta i esquerra del riu, que es situa al voltant del Pk 2+880. Des del pont de la C-1412b fins a la citada Caseta de Derivació, la canonada creua un tram d’horts propers al municipi de Tremp.
 
Finalment i degut a la derivació dels pisos de reg, el tercer creuament de riu s’efectua amb canonada d’acer de 1.600mm. de diàmetre, doncs el cabal és menor, i un cop creuat el riu, dos elements singulars més cal considerar, com és el creuament en aeri del Canal de Gavet de FECSA-ENDESA i finalment un segon creuament, aquest cop mitjançant una hinca, de la Carretera C-1412b.
  
Degut a les anualitats determinades per la Generalitat de Catalunya, aquest 2012 s’executaran obres per un valor total de 2M€, quedant la resta del pressupost per a futures anualitats. L’obra per tant, s’ha restringit al següent:
1.-Construcció de canonada entre el primer i segon creuament de riu, un total de 900m. entre els Pk’s 0+580 i 1+680.                 
2.-Esbrossada dels primers 1.500m. de la traça i desviament de Serveis Afectats al llarg de tota la canonada.
Serveis Afectats tals com TELEFONICA i FECSA-ENDESA.
3.-Construcció d’elements accessoris del tram de canonada d’aquest 2012 tals com, dues ventoses per l’eliminació de l’aire a la canonada i dos desguassos per al buidat de la canonada.
4.-Construcció de l’obra civil de la Caseta de Vàlvules que se situa al peu de la presa de Talarn.
 
En l’actualitat, s’han iniciat els treballs d’obertura de rasa dels 900m. de canonada a instal·lar aquest 2012, així com el subministrament de canonada.