Drets Socials

La Generalitat presentarà un recurs per conflicte de competències contra l'Ordre estatal de subvencions per a l'any 2012 amb càrrec a l'assignació tributària de l'IRPF

La nova Ordre del Ministeri de 4 de juny no preveu la territorialització de les subvencions i incompleix les sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional

query_builder   7 juny 2012 17:08

event_note Nota de premsa

La Generalitat presentarà un recurs per conflicte de competències contra l'Ordre estatal de subvencions per a l'any 2012 amb càrrec a l'assignació tributària de l'IRPF

La nova Ordre del Ministeri de 4 de juny no preveu la territorialització de les subvencions i incompleix les sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha anunciat que el Govern de la Generalitat presentarà un recurs per conflicte de competències davant del Tribunal Constitucional contra l’Ordre SSI/119/2012, de 4 de juny, per la qual s’estableixen les bases reguladores i es convoca la concessió de subvencions per a la realització de programes de cooperació i voluntariat amb càrrec a l’assignació tributària de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, publicada pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad ahir dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
 
El conseller Cleries ha explicat que davant de l’incompliment per part de l’Estat de les sentències del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem que “reconeixen el dret de Catalunya a gestionar les subvencions per a programes de cooperació i voluntariat socials a les entitats catalanes amb uns diners que provenen de les aportacions de les declaracions de renda dels catalans i de les catalanes, no ens queda cap més remei que presentar un recurs per conflicte de competències”.
 
El conseller també ha explicat que es va proposar al Ministeri afegir una disposició addicional a la normativa que consistia en la subscripció d’un conveni bilateral de col·laboració que fixés els principis i els objectius que haurien de regir la convocatòria de subvencions en l’àmbit de Catalunya, així com l’import global destinat pel Ministeri al finançament de la convocatòria de subvencions. “Però, amb la publicació ahir al BOE del text de l’Ordre de bases i la convocatòria de subvencions per a l’any 2012 amb càrrec a l’assignació de l’IRPF, amb un articulat gairebé igual que el de l’any passat, ha quedat clar que el Ministeri no accepta la nostra proposta”, ha dit Cleries.
 
El conseller Cleries ha denunciat que la publicació de l’Ordre incompleix la sentència del Tribunal Suprem del 16 de desembre passat que reconeix el dret de la Generalitat a la gestió, la tramitació, la resolució i el pagament de les subvencions del 0’7% de l’IRPF per a finalitats socials. “El Govern de l’Estat no està respectant l’estat de dret i està envaint les competències exclusives que Catalunya té en matèria de serveis socials”, ha destacat el conseller.
 
Catalunya és la comunitat que més aporta a l’Estat a través de la casella de fins socials, un 25% del total. L’any passat es van recaptar arreu de l’Estat uns 262 milions d’euros, dels quals 66 milions van ser aportats per les catalanes i els catalans. No obstant, “Catalunya ha rebut 30 milions, quan si calculem el percentatge de ciutadans que van marcar la casella per a finalitats socials, ens haurien correspost 53 milions”, ha recordat Cleries.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha recordat al Ministeri que la Generalitat compta amb el suport del Tercer Sector social de Catalunya i que “respectar la voluntat dels ciutadans i ciutadanes, enforteix la democràcia”.